,,Nincs nagyobb erő a szeretetnél.” – Martin Luther King

Martin Luther King 1929. január 15-én született.

Polgárjogi harcos és politikai aktivista volt, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezetője, baptista tiszteletes.  Édesapja eredeti neve Michael King volt, majd Luther Márton tiszteletére nevet változtatott.

Az ifjabb Martin Luther King legfontosabb célja egész életében a fehérek és feketék jogai között tapasztalható egyenlőtlenség megszüntetése volt.

A Coretta Scott szerzőnővel 1953-ban kötött házasságából négy gyermeke született.

,,Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.

Munkásságával jelentős szerepet töltött be a faji megkülönböztetés elleni harcban: számos nyilatkozatában és nyilvános beszédében állt ki a céljaiért, majd 1963-ban elmondta leghíresebb, Van egy álmom című beszédét.

1968. április 4-én merénylet áldozata lett: motelszobájának erkélyén állva halálos lövés érte. Sokak szerint nem magányos merénylő, hanem összeesküvés állt a gyilkosság mögött. A motel előtt emléktábla található, rajta felirattal:

Kapcsolódó kép

,,Ímhol jő az álomlátó! Most hát jertek öljük meg őt, (…)

meglátjuk, mi lesz az ő álmaiból. ” 

(1 Móz 37, 19-20., részlet)

 

Az ő szavai:

,,Nincs nagyobb erő a szeretetnél.

Legyőzi a gyűlöletet, mint a fény az éjszakát.”

 

,,Csak ha elég sötét van,

akkor láthatod a csillagokat.”

 

,,Ha nem tudsz repülni, fuss! Ha nem tudsz futni, menj! Ha nem tudsz menni, kússz!

A lényeg, hogy haladj.”

 

,,A gyűlölet olyan, mint a lappangó rákos megbetegedés, szétmarja a személyiséget, és eleszi az élethez szükséges egységet. A gyűlölet elpusztítja az ember érzékét az értékek iránt és az ítélőképességét. Arra készteti, hogy a gyönyörűt visszataszítónak lássa, a visszataszítót pedig gyönyörűnek, arra készteti, hogy összetévessze az igazat a hamissal, és a hamisat az igazzal.”

 

,,Az élet legfontosabb kérdése az,

hogy mit teszünk másokért.”

 

,,Hittel tedd meg az első lépést!

Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”

 

Martin Luther King: Van egy álmom

,,Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.”
Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni…

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük