Robert August Masters: Férfi erő – a könyv, ami lerántja a leplet a férfi titkokról

Robert August Masters Férfi erő című könyvét kötelező olvasmánnyá tenném.

Ha giccses megfogalmazással akarnék élni, akkor azt mondanám, hogy a szerző műve olyan, akár a könyv borítója: a fekete, elegáns, kemény kötésen az arany betűk azt jelzik, hogy a lapok valami nagyon értékeset rejtenek.

Az író nem kertel, azonnal olyan tabu kérdésékre keresi a választ, mint például, a szexuális sikertelenség miképp kapcsolható össze a ,,Légy férfi!” felszólítással.

De még ennél is jóval tovább megy, és meg sem áll addig, amig fel nem hívja a figyelmet arra, hogy a mai kor férfijának mennyire nehéz felvállalnia az érzelmeit, hiszen Hold utazás ide vagy oda,

a mi könnyeink még mindig cikinek számítanak.

A könyv egyfajta segédeszköznek is tekinthető, hiszen többek közt kiváló navigációs pontokat ad meg ahhoz, melyek elindulást jelenthetnek az ,,erőteljesebb férfiasság” felé, valamint különböző gyakorlatok leírásával útmutatót ad ahhoz, hogy például, férfiként miképp tanuljuk meg kihozni magunkból a legjobbat.

Érdekes élmény volt a számomra, hogy szinte minduntalan visszaköszön Masters azon elmélete, miszerint a legfőbb problémát az jelenti a számunkra, hogy

nem merjük felvállalni a ,,lágyságunkat”, mely elfojtás tehető felelőssé számos agresszív megnyilvánulásunkért.

A macsó, keménykedő, vagány viselkedést és magatartási formákat már az anyatejjel magunkba szívtuk, és életünk során gyakorlatilag mást sem hallunk, csak azt, hogy a férfi egyenlő az erővel.

Masters azonban rendet rak a fogalomzavarban, és letisztázza, hogy mit is kellene valójában jelentenie az erős férfi kifejezésnek.

A Férfi erő egy igazi férfi könyv, ugyanakkor ajánlom azon hölgyek figyelmébe, akik szeretnének bepillantást nyerni a legmélyebb titkainkba, mivel az író azt is le meri írni, amire mi még gondolni is félve merünk.

Elárulja többek közt azt is, hogy mely film tekinthető a maszkulinitás és az agresszió kortárs pszichéjének, ami egyúttal a férfi lélekbe is bepillantást enged.

De arra is megvan a válasza, hogy mely tulajdonságot kötjük a leginkább a férfiassághoz. Továbbá arról is beszél, hogyan váljunk integrált személyiséggé; mi számít a férfi számára a legrelevánsabb kihívásnak; és pontokba szedve pedig egy ,,ajánlati listát” is kapunk, mely lerántja a leplet arról, hogy mire van a nőknek szüksége tőlünk. (Véégre! – a szerk.)

Az író nyíltan beszél a pornó függőségről, a nemi erőszakról; külön fejezetet szentel annak, hogy milyen fájdalmasan korlátozó a ,,merev pénisz árnyékban élni”, és nem fél a meleg férfiak problémáit is kendőzetlenül taglalni.

Teszi mindezt nehézkes megfogalmazás és szakkifejezések használata nélkül, ezáltal válik igazán olvashatóvá a könyv.

Azzal kezdtem, hogy a Férfi erőt kötelező olvasmánnyá tenném, és nem túlzok. Minden kérdésére megadja a választ,

amely férfit, és nőt egyaránt érdekel.

És ha mindez nem elég zárszóként csak annyit, hogy a mű elolvasása által végre fény derül minden olyan kérdésre,

ami eddig férfi titoknak számított…

Hegyi László
Férfi titkok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük