Stephen King, a horrortörténetek mestere

Stephen King nevét mindenki ismeri.

Az is, aki olvassa könyveit, s az is, aki „csak” a könyveiből készült filmadaptációkat látta.

A horror-sci-fi műfaj mestere már 45 éve ontja magából az olyan nagy sikerű könyveket, mint a Remény rabjai, a Végítélet, vagy éppen a Halálsoron.

Pedig nem volt éppen egyenes útja a sikerig. Sőt, a Carrie kéziratát felesége szedte ki a kukából…

Stephen King 1947 szeptember 21-én született Maine-ben.

Apja elhagyta őt és testvérét, mikor King 2 éves volt. Élete első rémtörténetét az anyjától hallotta, hat éves korában. Az anyja egy vízbefulladásnak volt szem- és fültanúja bakfis korában, amit esti mese gyanánt mondott el a kis Stevie-nek, akire a horror-mese óriási hatást gyakorolt.

Kép forrása

Stevie hét éves korában kezdett írni, mikor kimaradt az iskolából, mert sokat betegeskedett. Ekkoriban kezdett képregényeket olvasni, majd Jack London vérfagyasztó rémtörténetei is keze ügyébe kerültek.

Eleinte csak képregénytörténetek másolatát írta meg, aztán anyja ösztönzésére megírta saját történetét, A Trükkös nyuszi című novelláját, amely négy mágikus állatról szólt.

A kis Stevie rendszeresen rémálmokkal küzdött, amelyeket csak úgy tudott kezelni, ha kiírta őket magából.

Így került „A rettegés félvilága” című története is nyomtatásba, elsőként egy horror-magazinba. Igaz, nem ez volt az első sikere, mert legelső „bestsellerét” 14 évesen írta. (Egészen pontosan azután, miután megnézte Edgar Allan Poe A kút és az inga című novellájából készült horrorfilmet.)

Ezt dolgozta fel aztán egy regény formájában. Diáktársai úgy vették, mint a cukrot, e kis irományát.

Az egyetlen probléma az volt, hogy a történet eljutott az igazgatói irodába is, mert irodalomtanárának nem tetszett a történet. Meg is mondta neki, hogy nem ilyen „szemétre” kellene a tehetségét pazarolnia. Szegény Stevie-t egészen 40 éves koráig gyötörte ezért a bűntudat.

Komolyabban írni a bátyja által szerkesztett újságban kezdett. Egészen pontosan egy „sufniban” gyártották az alig 900 fős városkának a helyi híreket. Ezután már a középiskolában is megkeresték, hogy írjon az iskolai újságba. Ez aztán az egyetemen is így folytatódott.

Az egyetemen tagja lett a vietnámi háború-ellenesek táborának, majd kapcsolatba került Tabitha Spruce-val. Sajnos ez volt az a hely is, ahol a drogokkal találkozott. Itt lett a marihuána, majd az LSD és az alkohol rabja.

Kép forrása

Bár sikeresen elvégezte az egyetemet és középiskolai angoltanárként elhelyezkedett és elvette Tabithát, de a pénz nem vetette fel. Annyira nem, hogy a nyári szünetben egy mosodában is dolgozott, s mikor megszületett első, majd második gyermeke, a szorongása fokozódott az anyagi terhek és novellái sorozatos elutasításai miatt, amely aztán a gyermekeire irányult.

„Előfordult, hogy úgy éreztem, meg tudnám őket ütni. Nem tettem, de nagyon szégyelltem magam ezért a gondolatért.” – nyilatkozta egyszer.

Aztán 1973-ban a Carrie óriási siker lett, amihez Tabitha is hozzájárult.

King ugyanis a kéziratot kidobta a szemetesbe, de neje kihalászta a kincset, mely végül 100.000 fontot jelentett Kingnek és családjának.

Kép forrása

Szorongását ez azonban nem szüntette meg. King sokat rettegett azért, hogy valami nagyon rosszat ír, de félelme alaptalannak bizonyult, mert a következő könyve, A ragyogás is óriási siker lett.

1977-ben elkezdett Richard Bachman néven is publikálni, mert mikor sikeres lett, a kiadók évi egy könyvmegjelenést hagytak jóvá.

Teljes személyiséget talált ki az álnévhez, sőt, maga is ajánlott saját nevén írott könyveiben néhányat az alteregójának. Aztán, 1986-ban megpróbálkozott a rendezéssel és forgatókönyvírással is, de belebukott.

A sikerei ellenére is tovább drogozott és ivott, pedig emiatt egyszer a felesége is kiadta az útját, de ez sem hatott rá.

Főként azért nem, mert King most már azért szorongott, hogyan fog írni tisztán.

Addig a pontig minden könyve alkoholos és/vagy kokainos befolyás alatt született, s félt: ha leáll, nem lesz több sikeres könyve.

Ezért is született annyi B-, C- és D-kategóriás film a nyolcvanas években könyveiből, mert szinte bagóért adta el őket.

Végül 20 év után, számtalan megszegett ígéret

és családi krízis után hagyta abba az ivást és a drogozást.

Helyette a zenével kezdett foglalkozni szabadidejében. Egészen pontosan 1992-ben néhány írótársával együtt megalapította a Rock Bottom Remainders nevű rock and roll bandát. Eredetileg csak egy fellépést terveztek az Amerikai Könyvkereskedők Konferenciájára, ám a dolog annyira jól sikerült, hogy turnéztak is, s még mindig összejárnak zenélni, bár a gárda egy része azóta cserélődött.

Persze a zene csak hobbi, King örök szerelme az írás marad.

A világ egyik legjobb és legismertebb horror-sci-fi írója még ma is ír, sikerrel, s a 90-es évek óta már a könyveihez méltó, A-kategóriás filmek készülnek írásaiból.

Örömét az is fokozza, hogy három gyermekéből kettő nyomdokaiba lépett.

Joe Hill szintén sikeres horror és fantasy történetek írója, míg Owen King inkább a sci-fi műfajában alkot, de apjával együtt megírt egy nagyon érdekes könyvet is, Csipkerózsikák címmel.

Zoé

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük