Szerelem Asperger-szindrómával: egy nem mindennapi történet

Tudod, mi az az Asperger-szindróma?

Az autizmus spektrum zavar egyik típusának nem hivatalos elnevezése.

Ha hiszed, ha nem Isaac Newton tipikus

Asperger-szindrómás eset volt.

Keveset beszélt, úgy el tudott merülni a munkájában, hogy enni is elfelejtett, a kevés barátjával pedig közömbös vagy zsémbes volt.

Albert Einsteinen szintén felfedezhetők a kór tünetei. Szenvedélyessége, a szerelem és az igazságért való kiállás teljes mértékben összeegyeztethető a betegséggel.

A világ egyik, ha nem a legjobb futballistájáról, Lionel Messiről is azt feltételezik, hogy Asperger-szindrómás, bár ez nem bizonyított. Erre utal, hogy a Barcelona klasszis csatárát az interjúk alkalmával feltűnően zavarja a felhajtás, a viselkedéséből az jön le, hogy minél előbb menekülne, mert úgy érzi, elfogyott körülötte a levegő. Emellett a fejkavarás, a kézmozgás, a kifejezéstelen tekintet mind-mind árulkodó jelek.

A világhírű Asperger-szindrómások közé

tartozik még a teljesség igénye nélkül

Alfred Hitchcock, Daryl Hannah és Steve Jobs is.

Az érintetteknek komoly kommunikációs, a társas világ megértésével kapcsolatos problémáik vannak.

Az Asperger-szindrómára – az egyéb autizmus spektrumhoz tartozó betegségekkel ellentétben – jellemző a normális ütemű nyelvi fejlődés, és az átlagos, vagy az annál magasabb intelligencia szint.

Helen Hoang – A szerelem egyenlete c. könyv szerzője

maga is Asperger-szindrómával él.

14 országban való megjelenés után hamarosan magyar nyelven is kapható lesz 2018 egyik leginkább várt könyve, Helen Hoang: A szerelem egyenlete című kötete.

A szerző első regényét saját Asperger-szindrómája ihlette.

A meglepően bájos és szenvedélyes románcról szóló történet annyira magával ragadja

az olvasót, hogy képtelenség letenni a kötetet.

A könyv főszereplője Stella Lane, aki szerint a világot a matematika tartja össze.

Jóval többet keres, mint amennyit el tud költeni, és jóval kevesebb tapasztalata van a férfiakkal, mint egy átlagos harmincéves nőnek.

A bökkenő, hogy Stella Asperger-szindromával él, és

a nyelves csókról az jut eszébe,

ahogy az apró halak a cápák fogait tisztogatják.

Eldönti, hogy gyakorolni akar, ezért felbérel egy eszkortfiút. A félig vietnami, félig svéd, jóképű Michael Phant beleegyezik, hogy segít tartani az ütemtervet, az előjátéktól egészen a Káma Szútra bonyolultabb lapjaiig.

Erotikában gazdag a mű, de a szerző megtalálta az arany középutat, azt a mennyiséget, amelyre a történetnek szüksége volt, és egyáltalán nem esett túlzásokba.

Helen Hoang egy percre sem hagyja, hogy lankadjon a figyelmünk.

A cselekmény zsenialitása és a fogalmazásmód

mindenkit magával ragad.

Helen Hoang számára a könyvben a társas érintkezéseknek a kidolgozása jelentette a legnagyobb feladatot. Mint fogalmazott, az írás által tudott elmenekülni a valóság és a problémák elől, melyekkel szembekerült. A szerelem egyenlete jelentette számára a fordulópontot.

„Ahelyett, hogy elbújtam volna a gátlásaim elől, a regény lapjain szembenéztem velük, és alaposan megvizsgáltam őket. Ez a legfontosabb, amit ebből a könyvből megtanultam: a személyes történetek jobbak” – nyilatkozta a szerző.

 

S hogy mit mondanak, akik már olvasták?

,,A szerelem egyenlete abban a pillanatban megigézett, amint találkoztam a hősnővel. Izgatott és szerelmes voltam. Minden alkalommal, amikor az élet arra kényszerített, hogy letegyem a könyvet, alig vártam, hogy visszatérhessek hozzá. Ez egy kivételes és lenyűgöző romantikus történet.’

– Penelope Douglas, New York Times bestsellerszerző

 

,,Ez a könyv valami elképesztő! Még szinte meg sem jelent, de már most  hangos tőle a könyvpiac, megjegyzem nem véletlenül.”

– Bookworm’s Bookshelf

 

,,Ez a történet olyan érzelmi viharokat váltott ki belőlem, amiből még most sem tértem magamhoz.“

– Anarchia Könyvblog

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük