Úgy nőttem fel, hogy kétféle nőt ismertem: a szüzet és a szajhát – Madonna 60 éves

Személyisége összetett, sokszínű. Leginkább más sztároktól kölcsönöz jellemvonásokat magának, Marilyn Monroe érzékiségét ötvözi Marlene Dietrich hűvös tartózkodásával és Mae West pimasz stílusával.

Egy született marketingzseni, aki mindig tudja, hogyan manipulálja a médiát, s a közvéleményt.„Minél hírhedtebb vagy, annál több munkád lesz.” – mondta egyszer. Így aztán mindent és mindenkit felhasznált, hogy a csúcsra jusson.

Madonna Louisa Ciccone 1958. augusztus 16.-án született egy Olaszországból emigrált apa és egy francia-kanadai gyökerekkel rendelkező anya harmadik gyermekeként.

A kis Nonnie (ahogyan a család hívja) 7 testvérrel együtt nőtt fel. Már kislányként mindig a középpontban kellett lennie, gyakran ültette le családját, hogy bemutassa produkcióját.

Mindössze 5 éves volt, mikor anyja meghalt mellrákban.

Onnantól kezdve ő vigyázott testvéreire mindaddig, amíg apja újra meg nem nősült – amit 33 évig nem tudott neki megbocsátani.

Madonna mély haragot táplált apja és mostohaanyja iránt addig, amíg maga is szülő nem lett. Elfordult családjától, s csak magával kezdett foglalkozni.

Elkezdte bújni a hollywoodi sztárok életrajzát, s mellé Anne Sexton és Sylvia Plath írói munkásságát tanulmányozta.

Úgy döntött, hogy szupersztár lesz belőle, ha felnő, ezért az általa sikeresnek tartott sztárok és írók életét behatóan átvizsgálta.

Madonna 18 évesen

A középiskolában már feltűnő ruháival, magatartásával vált ismertté. Pom-pom táncos lett, s az iskolai drámaszakkör tagjaként játszott.

Már itt látszott rajta, hogy ha ő valamit a fejébe vesz, azt addig űzi, amíg el nem éri. Róla már akkor tudta mindenki, hogy belőle lesz valaki.

Az érettségi után ösztöndíjjal jutott be a Michigani Egyetem táncművészeti fakultációjára. Balett órákat akart venni, de tánctanára meggyőzte, hogy neki táncos karriert kell befutnia.

New Yorkba költözött úgy, hogy azt sem tudta hol fog aludni. Egy fánkot árusító boltban dolgozott, s mellette meghallgatásokra járt. Nagyon szegény volt, barátai legnagyobb megrökönyödésére előfordult, hogy a szemétben keresett ételt magának, de állta a sarat.

Egyik férfit a másik után bűvölte el, így jutott el egyszer vokalistaként Ozzy Osbourne egyik koncertjére. Aztán fél évig Párizsban, fél évig New Yorkban dolgozott, mint táncos, egy francia lemezlovas turnéján.

Közben találkozott Dan Gilroy-jal, akivel viszonyt kezdett, majd együtt zenéltek a Breakfast Club rockegyüttesben, ahol Madonna gitározott és dobolt.

Elkezdett énekelni is.

Majd jött Mark Kamins dj és lemez producer, akinek megmutatta egy dalát, amit Dannel írtak, s megkapta élete első lemezszerződését.

24 éves volt mikor megjelent első kislemeze az Everybody, amely önmagában nem volt nagy durranás, viszont Madonna különc öltözködésével és polgárpukkasztó viselkedésével sok tini lány bálványa lett.

Két évvel később jelent meg a Like a virgin, s ekkor már keresztekkel a nyakában, szőkített hajjal, neccharisnyában vonaglott.

Erotikus kisugárzásával, erőteljes, ellentmondást nem tűrő modorával szexuális forradalmárnak tartották. Az már csak hab volt a tortán, hogy karrierje legelejétől kezdve úgy viselkedett, mint aki már régen szupersztár.

26 évesen úgy döntött ő a filmek világában is részt akar venni. Kisebb szerepet kapott a Megőrülök érted és a Kétségbeesve keresem Susant című filmben.

A Material girl című számának forgatásán találkozott Sean Pennel, akivel szenvedélyes viszonyba kezdett. Egy évvel később össze is házasodtak.

Madonna és Sean Penn

Személyiségük nagyon különböző volt. Sean sosem szerette a felhajtást maga körül, az újságírókkal sokszor került összetűzésbe, míg Madonna minden alkalmat megragadott, hogy a sajtó felfigyeljen rá – ezzel is erősítve nevének fontosságát.

Mikor házasságkötésük előtt néhány nappal a Playboyban napvilágot láttak a róla készült aktfotók 1978-ból – akkoriban  elvállalt néhány „modell munkát”, mert nem volt mit ennie – Madonna örült, mert vele foglalkoztak.

Sean azonban – aki egy tiszteletpéldányt kapott is az újságtól – érthető módon nagyon zaklatott volt, így mikor az esküvőn a fejük felett a média helikopterei körözni kezdtek, felkapta puskáját és lövöldözni kezdett.

Sokan kételkednek abban, hogy Madonna szerette-e Seant, szerintük ő is csak egy figyelemfelkeltő elem volt életében.
Az biztos, hogy férje által játszhatott a Sanghaji meglepetés című filmben.

A film megbukott, és a pár is folyton civakodott a forgatáson.

Ekkor már bajok voltak kettejük közt. Sean állandóan féltékeny volt, mert Madonna sok időt töltött női és férfi barátaival, s olykor ágyba is bújt egyikükkel, másikukkal…

Négy év után, 1989-ben váltak el, igaz, ezt megelőzően már a rendőrség ment ki hozzájuk, mert Madonnát megkötözte és  bántalmazta férje – amit később Madonna letagadott. Sajnálta Seant, nem akart neki ártani.

Ő egyébként is ifj. John Kennedy oldalán vigasztalódott már. Különös módon a két embert Marilyn iránti imádata hozta össze, de kapcsolatuk sosem teljesedhetett ki, mert Jackie Kennedy nem volt hajlandó találkozni Madonnával.

Olcsó szajhának tartotta, aki csak a hírnévre pályázik.

Madonna ezek után a nála 21 évvel idősebb Warren Beattyvel randevúzott. Játszott a Dick Tracy-ben, miközben zenei karrierje is szárnyalt.

Dick Tracy-ben, Warren Beattyvel

Kijött a Like a prayer, amiben kereszteket éget, és az oltáron vonaglik. A film megbukott, az új albuma szárnyalt, s Madonna megalkotta dokumentumfilmjét egy koncertkörútjáról, amely a Madonnával az ágyban címet kapta.

Warren Beatty és Madonna kapcsolata 1990-ben szakadt meg. Madonna ekkor úgy érezte, egy apa figura távozott az életéből.

Ismét a karrierjébe temetkezett.

A jól bevált receptet akarta továbbgondolni, így megírta a Sex című könyvet, amelyben szexuális fantáziáját tárja fel. A könyv erős reakciókat váltott ki, mégis 1,5 milliót adtak el 50 dolláros áron belőle.

Megjelent Erotica című albuma is.

A showjaiban dominaként jelent meg, a talk-showban káromkodott, csupa olyan dolgot művelt, amivel kivívta magának a kritikusok és a közönség negatív kritikáját.

A közönség besokallt tőle, nem akartak róla tudni.

Unták és már csak nagyon közönségesnek tartották őt.

Sokan azt mondták, a karrierjének vége.

Az sem segített, mikor Dennis Rodman barátnője lett, aki aztán írt róla és más barátnőiről egy könyvet. A könyv hazugság volt, ám Madonna nem vett revansot. Neki ez csak figyelmeztetés volt, hogy változásra van szüksége.

Tudta, meg kell újulnia, s ezért zenéjén, viselkedésén és megjelenésén is változtatott.

Megjelentette Bedtime Stories albumát, amelyben gyakorlatilag szerelmet vall rajongóinak, s amely új korszakot nyitott számára. Egy letisztultabb, csendesebb, s egy kicsit szemérmesebb Madonna született meg akkor.

Egy Central Park-beli futás közben látta meg Carlos Leont egy padon ülve. A férfi fitneszedző volt- gyakorlatilag egy senki- Madonna mégis meghívta őt egy kávéra.

1997 – Madonna és Carlos Leon

Járni kezdtek, miközben Madonna élete legnagyobb filmszerepére készült. Egyik példaképét, Eva Peront formálhatta meg a filmvásznon az Evita című filmben.

A film forgatásának utolsó heteiben derült ki, hogy terhes- ekkor éppen Budapesten vettek fel jelenetek a filmhez – de Madonna becsülettel befejezte a forgatást.

1996. október 16.-án szülte meg első gyermekét, Lourdest, s végre megnyugodott.

1997-ben  az Evitában nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek járó Golden Globe díjat hozta el, zenés film és vígjáték kategóriában.

Összebarátkozott Elizabeth Taylor színésznővel, akit nagyra tartott.

Liz hatására a Kabbala vallás felé fordult. Ennek a misztikus vallásnak a nyomán született meg a Ray of Light című albuma, amelyben már egy sokkal kiforrottabb hangzás jellemezte Madonnát.

Eddig hat Grammy-díjra jelölték, amelyből négyet meg is kapott.

2000-ben újra filmszerephez jutott, A második legjobb dolog című filmben. Aztán megjelent még egy albuma a Music, s találkozott a épp ismertté váló Guy Ritchie-vel, aki a Ravasz az agy és két füstölgő puskacső filmmel akkor lett ismert. Végre egy igazi gentleman került útjába.

2000. augusztus 11.-én megszületett Rocco nevű fiúk és év végén a pár össze is házasodott, s Angliába költözött.

2003-ban – talán úgy érezte – annyira stagnált karrierje, hogy Britney Spears-szel és Christina Aguilera-val mutatkozott, és csókolózott az MTV gáláján, csak, hogy ne feledkezzenek meg róla.

Ezzel egy időben meglovagolta az új zenei irányzatokat is, s Britney egyik számában is vokálozott, majd elindult a Re-Invention koncertkörútjára.

Új dokumentumfilmet is készített I’m Going to Tell You a Secret címmel.

2004-ben bekerült az UK Music Hall of Fame-be Elvis Presley és Bob Marley mellé.

Majd 2006-ban megkezdte a történelem legsikeresebb koncertturnéját, a The Confessions Tour-t, amellyel 200 millió dollárt termelt.

2014.

2006-ban egy jótékonysági szervezetet alapított (Raising Malawi), s elindított egy örökbefogadást egy kisfiúért, ami végül 2008-ban sikerült neki.

Újabb lemezt adott ki, amivel bekerült a Billboard 100 öröklistájára.

Egyetlen hozzá közel álló testvére Christopher, a beleegyezése nélkül egy könyvet írt róla… Íme a nővérem, Madonna címmel, ami miatt már nem beszélnek egymással.

Még ugyanebben az évben elvált Ritchie-től is.

Visszaköltözött az államokba, megnyitott egy sor fitneszközpontot szerte a világon, saját divatmárkát indított.

Rendezőként is kipróbálta magát a Mocsok és bölcsesség című filmben, majd 2011-ben rendezett újra, a Wallis Simpson életéről szóló romantikus drámában: W.E. – Országomat egy nőért.

2012-ben Golden Globe díjat kapott, a film betétdaláért.

Madonna manapság kiáll a vélemény és szólásszabadság mellett, részt vesz az Aids elleni kampányban, és eddig négy gyermeket fogadott örökbe.

2016-ban nagy visszhangot váltott ki a nők helyzetéről szóló beszédével.

2017-ben Lisszabonban költözött gyermekeivel. Rocco, Guy Ritchie-vel közös fia apjával akart élni, emiatt közös felügyeletben egyeztek meg.

Madonna most új filmet forgat, hogy a világ háborús árváira hívja fel a figyelmet.

Michaela DePrince hihetetlen történetét meséli el, aki Sierra Leonéban született 1995-ben, és maradt árván, a polgárháborúban… Jelenleg szólótáncos a Holland Nemzeti Balettnél.

Így írt róla Madonna, közleményében: ,,Michaela utazása mélyen megérintett, mint művészt és aktivistát – olyasvalakit, aki megérti a lány hányattatásait. Különleges lehetőségünk van, hogy ráirányítsuk a figyelmet Sierra Leonéra, és Michaela lesz a hangja az összes árvának. Megtisztelve érzem magam, hogy a történetét életre kelthetem.”

Miközben magánélete stagnál, és a férfiakkal nincs szerencséje, karrierjében mindig a csúcsra tör, és el is éri.

Év elején Sean Pennel fotózták néhányszor, igaz, Madonna mindig is azt mondta, ő élete szerelme.

Talán igen…

Mindenesetre kívánunk neki egy igaz szerelmet, születésnapja alkalmából!

Zoé

Diszkográfiája:

Madonna (1983)

Like a Virgin (1984)

True Blue (1986)

Like a Prayer (1989)

Erotica (1992)

Bedtime Stories (1994)

Ray of Light (1998)

Music (2000)

American Life (2003)

Confessions on a Dance Floor (2005)

Hard Candy (2008)

MDNA (2012)

Rebel Heart (2015)

Összes filmje:

Heaven Adores You – színész (amerikai ál-dokumentum film, 104 perc, 2014)
Madonna: The MDNA Tour –  szereplő (amerikai koncertfilm, 115 perc, 2013)
W.E. – Országomat egy nőért – forgatókönyvíró, rendező (angol romantikus dráma, 119 perc, 2011)
Mocsok és bölcsesség – producer, forgatókönyvíró, rendező (angol vígjáték, 81 perc, 2008)
Malawi AIDS-árvái – Madonna szemével – író, executive producer (amerikai dokumentumfilm, 2008)
Madonna-koncert: Sticky & Sweet Tour – szereplő (angol koncertfilm, 120 perc, 2008)
Britney: For the Record – szereplő (amerikai dokumentumfilm, 90 perc, 2008)
Forbes 20 Cash Queens of Music – szereplő (amerikai életrajzi film, 60 perc, 2008)
Confessions – Madonna-koncert Londonból – szereplő, executive producer (amerikai koncertfilm, 2006)
Arthur és a villangók színész – (amerikai-francia animációs film, 100 perc, 2006)
I’m Going to Tell You a Secret – producer (angol dokumentumfilm, 2005)
James Bond: Halj meg máskor – zene, színész (angol-amerikai akciófilm, 125 perc, 2002)
Hullámhegy – színész (angol-olasz romantikus vígjáték , 85 perc, 2002)
Madonna – előadó (amerikai koncertfilm, 105 perc, 2001)
A második legjobb dolog – színész (amerikai romantikus vígjáték , 103 perc, 2000)
Evita – színész (amerikai életrajzi dráma, 135 perc, 1996)
Négy szoba – színész (amerikai filmszatíra, 98 perc, 1995)
Evita világpremier – szereplő (magyar riportfilm, 1995)
Egy füst alatt – Beindulva – színész (amerikai vígjáték, 81 perc, 1995)
Kockázatos játék – színész (amerikai filmdráma, 108 perc, 1993)
A tanú teste – színész (német-amerikai thriller, 99 perc, 1993)
Micsoda csapat – zeneszerző, színész (amerikai vígjáték, 123 perc, 1992)
Árnyak és köd – színész (amerikai vígjáték, 85 perc, 1992)
Madonnával az ágyban-  közreműködő (amerikai dokumentumfilm, 114 perc, 1991)
Eszelős szivatás – zeneszerző (amerikai vígjáték, 94 perc, 1991)
Dick Tracy – színész (amerikai krimi, 103 perc, 1990)
A Broadway vérszopói – színész (amerikai vígjáték, 93 perc, 1989)
Madonna _ Ki ez a lány? – színész (amerikai zenés vígjáték, 92 perc, 1987)
Sanghaji meglepetés – színész (angol akciófilm, 92 perc, 1986)
Kétségbeesve keresem Susant – zene, színész (amerikai romantikus vígjáték , 104 perc, 1985)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük