Várni rád – új dal, új formáció, régi ismerős: Balanyi Szilárddal beszélgettünk

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája sok év után ismét színpadra áll szólóprodukciójával.

Azonban nem csak ő meg a billentyűk lesznek a színpadon:

három kiváló énekesnő,

Schoblocher Barbara, Galambos Dorina és Kiss Flóra színesítik a produkciót,

akikkel már többször dolgozott együtt.

Szilárd 2002-ben jelentette meg első szólólemezét, azóta pedig sorra bővülő diszkográfiájával bebizonyította, hogy amilyen mestere a billentyűknek, olyan könnyedén bánik az érzelmekkel is.

Szólóprodukcióval hosszú ideig nem örvendeztette meg rajongóit, azonban most ennek is eljött az ideje! 

Szilárd visszatérő koncertje április 26-án, a Kuplungban lesz, ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

– Hosszú idő óta nem koncerteztél szólóban…
– Igen, talán három évvel ezelőtt volt utoljára egy kis koncertem, de előtte sem koncerteztem már egy ideje. Nem volt senki, aki segített volna a szervezésben, viszont én csak a zenével szeretek foglalkozni, a szervezés, úgy gondolom, nem az én feladatom. Így belefáradtam a dologba. Persze, a zenéléssel nem álltam le, a Quimby mellett szólóban is folyamatosan jelentettem meg az új dalokat és klipeket. Legutóbb például a kuplungos koncerten is fellépő Kiss Flórával közösen forgattunk a Fejemben kiabálsz c. dalhoz. Ennek és több korábbi dalnak is most lesz tulajdonképpen az „ősbemutatója.”

– Akkor miért éppen most?
– Most álltak úgy a csillagok és az én fejemben is mostanra kristályosodott ki, mit is szeretnék.

Új emberek, új energiák, és rengeteg új dal van most a tarsolyomban. Régóta megvolt bennem a szándék erre, a lányok is gyakran rágták a fülemet, hogy jó lenne élőben is előadni a közösen felvett dalokat, csak hiányoztak a megfelelő emberek, akik ebben segíteni tudnak és szeretnének is. Most úgy tűnik, hogy egy jó kis team alakul ki körülöttem, és ennek rettentően örülök.

A körülöttem lévő zenekar teljesen átalakult, az új tagokkal,

– Bátor Bence-dob, Gudics Martin bass, Tóth Ádám-gitár –  azonban egyből megtaláltuk

a közös hangot és iszonyat jó hangulatban próbálunk együtt.

– A remek csapaton és a kedvező feltételeken túl van valami apropó? 
– Apropó az mindig akad. 🙂 De a fő ok az az, hogy végre megvannak azok az emberek (gondolok itt a managementre, illetve a zenekaromra), akikkel lehet tervezni, közösen gondolkodni. És ez kiváló apropó szerintem arra, hogy kitörölgessem a képzeletbeli csipát a szememből…

 – Schoblocher Barbara, Galambos Dorina és Kiss Flóra mikor csatlakoztak hozzád?
– Galambos Dorina már évek óta mellettem van, sok dalt írtunk közösen, és ennél is többet adtunk elő együtt. Schoblocher Barbarát egy karácsonyi Quimby koncert előtt láttam először színpadon. A Blahalouisiana volt a vendég, én pedig mindig belehallgatok a vendég zenekarok műsorába. Azonnal belopta magát a szívembe, amint megláttam. Működött és nem is akárhogy. 2015-ben énekelt velem először a Kanapé c. EP-m anyagán és mostantól a koncertjeimen is sanszos, hogy találkozhat vele a közönség. Kiss Flóra is egy nagyon érdekes és egyedi hanggal megáldott énekesnő, akivel már két dalt is tető alá hoztunk közösen (Stay and wait, Fejemben kiabálsz) és nagyon örülök, hogy időnként el tudom csábítani egy-egy közös munka okán.

 

– A Várni rád című dalból Dorinával és Barbarával live session klipet is forgattatok. Mi a szám háttértörténete?
– A nagyobbik fiamnak van egy örökölt kis ősrégi szintetizátora, amin elkezdtem neki pötyögni pusztán szórakozásból és egyszer csak kiszaladt az ujjaim alól az alap téma. Még aznap este fel is vettem a kis házi stúdiómban, miután elaludt a család…

– Mik a terveid a jövőben?
– Most az első közös koncertre fókuszálunk leginkább a Kuplungban, itt debütál az új formáció. Emellett szeretnénk új dalokat és videókat készíteni, illetve a zenekari felállás mellett hamarosan elindul a Piano Projektünk is, egy szál zongorával, Schoblocher Barbarával, Galambos Dorinával és Kiss Flórával.

Kíváncsi lettél?  Látogass el április 26-án a Kuplungba, ahol Szilárd  a megújult formációval lép majd színpadra, biztosan jó buli lesz! 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük