Rám néznek, értetlenül. Hiszen ez a spiné mosolyog! Minek örül?

 

Bolond vagyok, ha nem akarok beleolvadni a tömegbe?

Ez a nagy kérdés. Régóta fura tekintettel néznek rám az emberek. A villamoson, a metrón, az unott arcukból… A rutinos szemlesütők: tudod, akik idős embert vagy kismamát látva azonnal lesütik a szemüket és cipőket tanulmányozó kutatókká avanzsálnak. Ismered őket te is…

Szóval, legyek akár egyedül vagy gyerekkel, ha felszállok egy járműre, ők mégis rám néznek. Értetlenül.

Hiszen ez a spiné mosolyog. Minek örül!? – Látom, amint tovasuhan a kérdés a gondolatvilágukban, néha egy-egy fintorral nyugtázzák a jókedvem.

A savanyodott arckifejezést újra felöltve utaznak tovább, vagy dolgoznak a számítógép, pénztárgép mögött. Bárhol járok, mindig ezt tapasztalom. S a mosolyom, az mindig ott van az arcomon.

Mosolygok, mert:

  • Reggel felébredtem és az új napnak úgy örülök, mint egy új lehetőségnek.
  • A fiam, vagy a férjem visszamosolyog.
  • Süt a nap és beragyog az ablakon, vagy esik az eső és játékosan gomolyognak a felhők, vagy nagy pelyhekben hull a hó.

Mosolygok, mert nem akarok olyan savanyú arcú megfáradt ember lenni. Pedig lehetnék az! Mert utálok felkelni, imádom ágyba kapni a kávém, nyújtózni még egy utolsót, meg még egy utolsót, meg egy legeslegutolsót…

Ha süt a nap, nekem is melegem lesz, ha esik az eső, elázhatok. Ha hull a hó, annyi havat lapátolhatok, mint egy hómunkás.

Én mégis mosolygok, mert örülök ezeknek a dolgoknak, mert ha nem örülök nekik, akkor is vannak és morcos arccal, rosszkedvűen is tennem kellene a dolgom.

Akkor hát miért ne mosolyogjak? Miért ne örüljek? Miért ne legyek lelkes? Miért baj az, ha – még ha bolondnak is néznek érte – ki akarok tűnni a szürkeségből, a megszokott rutin monoton zakatolásából?

 

Bolond vagyok, mondd? Azért elárulom: az egyik oka a mosolygásomnak pont az,

HOGY TE, AKIT NEM IS ISMEREK, HÁTHA EGYSZER VISSZAMOSOLYOGSZ!

HOGY MAGADDAL VIDD A MOSOLYT, TOVÁBBADVA MÁSOKNAK, AKIKET LEHET, HOGY NEM IS ISMERSZ.

 

Legyen csodaszép napod! Ha zúg a szél, zuhog az eső vagy bármi baj is történt… Kívánom, hogy egy mosollyal találd meg a fényesebb utad!

PinkAnyu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük