Egy igazi dolgozó mami – interjú Repka Ágival

Repka Ágnes életéből, tapasztalataiból nagyon sok kismama és édesanya profitál. Ő az, aki sokszor a legvédtelenebbek igazi, harcos védelmezője.


Kisimultság, határozottság, vidámság, csillogó, óriás barna szemek.

Ági kicsit sem úgy fest, mint aki épp egy másfél éves totyogó

és egy iskolás lány életét menedzseli mindennap.

 

– Hihetetlen lendület van benned, ha nem tudnám, hogy babával vagy otthon, egy cégvezető nőnek gondolnálak. Picit felfüggesztetted a munkát, vagy dolgozó mamiként sosem állsz meg?

– A második szülésem előtt egy kicsit hamarabb abbahagytam a munkát, s tudatosabban készültem arra, hogy egy ideig Lisáé lesz a főszerep, s a blog, a vállalkozásom, a dolgozómamis munkám kissé háttérbe szorul majd. Jó volt ez így, az első hónapok nagyon meghatározóak szerintem.

Szerencsém van, Lisa már átalussza az éjszakákat egy ideje, így sokat tudok esténként dolgozni, amikor már mindenki ágyban van. Illetve engedve a sok-sok anyuka kérésének, heti 3 délelőttöt dolgozok, ilyenkor van segítségem, egy szuper bébiszitter, aki lefoglalja Lisát.

 

– Nagyon sok kismamának és édesanyának segítesz a munkaerő-piacon. Hogyan szereztél ekkora tapasztalatot, mivel foglalkoztál a saját vállalkozásod előtt?

– 20 éve foglalkozom emberi erőforrás menedzsmenttel: toborzással, kiválasztással, fejvadászattal, személyzetfejlesztéssel, tréningekkel, munkajogi kérdésekkel. Végzettségemet tekintve közgazdász, HR menedzser és munkajogi szakokleveles tanácsadó vagyok, s ez utóbbit kifejezetten azért választottam, mert úgy éreztem, hogy a sok éve meglévő munkajogi tudásomat rendszerezni, még jobban finomítani szeretném. A képzés során

hamar megtaláltam azt a területet, ami érdekel, s amit szívvel lélekkel csinálok:

a nők, kismamák és anyukák jogainak védelme

és a karrierük támogatása.

Amikor a blogomat indítottam hét és fél éve, ez még kuriózum volt, más ilyen témájú blog nem létezett Magyarországon, így több ezren fordultak hozzám az elmúlt években…

 

– Miben segítesz pontosan a kismamáknak, édesanyáknak?

– Onnantól kezdve segítek jellemzően, hogy valaki várandós lesz, egészen odáig, hogy a gyermekek születése után visszatérne dolgozni, vagy új állást keres. Személyes tanácsadás mellett már évek óta lehet nálam online munkajogi tanfolyamon is tanulni, így ki sem kell lépni az anyukáknak a házból ahhoz, hogy felkészüljenek a visszatérésre.

Ennek mintájára született meg később az online álláskeresési tanfolyam is, hiszen korábbi fejvadász munkám során az asztal túloldaláról figyeltem a pályázókat, most nekik segítek állást keresni. Mindemellett két könyvet írtam az elmúlt években munkajogi témában, egyet a várandósoknak, egyet pedig a munkába visszatérni szándékozó anyukáknak, s emellett sokat publikálok, előadok különböző fórumokon.

 

– Mik a leggyakoribb problémák, helyzetek, amivel felkeresnek?

– Legtöbbször a visszatérés kapcsán akad gondjuk az édesanyáknak, nem akarja a munkáltatójuk visszavenni őket, holott lenne üres munkakör, vagy olyan megalázó körülményeket ajánlanak, amiket nem lehet elfogadni.

Heti szinten találkozom a rájuk erőltetett közös megegyezéssel,

azzal, hogy végkielégítés nélkül akarják elbocsátani őket, de

megfélemlítés, fenyegetés és további piszkos trükkök is

szerepelnek az „étlapon”.

És ritkán – bár ebből kéne többnek lennie – abban segítek, hogy a munkaviszony szépen folytatódjon, s nem a jogi vitában támogatom az anyukát, hanem csak abban, hogy magabiztosan, jó döntést hozzon, amikor újra dolgozni kezd, mert a munkáltatója visszavárja, visszaveszi.

 

– Mit látsz most, milyen a helyzete a dolgozni vágyó édesanyáknak?

– Nem könnyű, de eddig sem volt az.

Én azt vallom, hogy ha a környezet nem változik –

megszüntették évekkel ezelőtt az abszolút felmondási védelmet, megkurtították az anyukáknak otthonlét alatt járó szabadságnapokat, olyan helyzetbe hozták őket, hogy adott esetben, ha nem fogadnak el akár rosszabb feltételekkel egy másik munkakört, akkor simán az utcára kerülhetnek

– akkor bizony mi, anyukák változunk:

megtanuljuk a jogainkat, és ki is állunk értük.

Arra várni, hogy majd a munkáltatók változzanak, s ne legyenek sztereotípiáik, örökké tartó várakozás lenne.

Én abban hiszek, hogy az egyének szintjén lehet változást elérni, s ha közel 15.000 anyuka tudja a jogait, akkor az egy igen jelentős szám, velük már nem húz ujjat semmilyen munkáltató, s ők viszik tovább a tudást, a hírt, a bátorságot más anyukáknak is. Ők az én olvasóim, követőim, akik az ingyenes hírleveleimből és a Facebook oldalon megjelentetett történetekből, cikkekből tanulnak, tájékozódnak.

 

– Nagyon sok fórumon találkozunk azzal a problémával, hogy a nőknek állásinterjún el kell-e mondaniuk, vagy esetleg titkolni kell, hogy édesanyák?! Mi a tapasztalatod, mit látsz a munkaerő-piac ezen részén?

– Sokat számít a gyermekek életkora, az iskolás gyermek már nem olyan stigma a munkáltatók szemében, mint a kisbabák vagy a totyogók…

És hogy eltitkoljuk-e? Erre csak azt tudom mondani, hogy szeretném azt a kort megélni Magyarországon, amikor minden édesanya büszkén beszélhetne az otthon töltött évekről és a gyermekei számáról az állásinterjún, s nem azon kéne izgulnia, hogy letagadja-e azt, ami az egyik legnagyobb élménye az életében, akik meghatározza minden napját, akikért dolgozik, azaz dolgozni szeretne…

Talán a lányaim már megérik ezt.

 

– Mik a további terveid?

– Rövid távon szeretnék a mostani heti három délelőttnél egy kicsit többet dolgozni, mert nagyon sok ügyfél jönne hozzám, de mindezt úgy, hogy mindkét lányomra elég idő jusson továbbra is. Szerencsére én magam szabom meg, mennyit dolgozok, így ha kell, behúzom a féket.

Hosszú távon van egy újabb ötletem, ami mostanában lázban tart: évek óta hangsúlyozom, hogy micsoda hiányosság, hogy nem tanítunk az iskolákban munkajogot, holott munkaszerződést már alá lehet írni 16 évesen is…

De még felsőoktatásban sem kapja meg mindenki az alap szintű munkajogi ismereteket sem.

Nos, most éppen azon elmélkedem, hogy hogyan tudnám a kismamás-anyukás munkajogot szeminárium keretén belül néhány, erre nyitottságot mutató egyetem vagy főiskola falai közé bevinni, s azokat a speciális ismereteket átadni, amire minden lánynak szüksége lesz egyszer majd a munkahelyén.

Szerintem itt kéne kezdeni,

hogy a következő generáció már ne lépjen

ugyanabba a csapdába.

 

Repka Ágnes blogjából (dolgozomami.hu) nagyon sok további hasznos információhoz juthat minden kismama és édesanya, legyen szó felmondási védelemről, munkába visszatérésről, közös megegyezésről vagy álláskeresésről.  

Petrus Márta

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük