Ezek a Kicsicake nővérek mindenkit levesznek a lábukról! – Interjú Sonkoly Brigivel és Zsófival

Mivel egyikünk sem volt megelégedve az akkori életével, Zsófi az egyetemen unatkozott, Brigi pedig a melójában, ezért kitaláltak egy közös vállalkozást és megnyitották a Kicsicake-et.

Tomkó Bori: Honnan indultatok? Mi az eredeti szakmátok?

Sonkoly Zsófi: 2012-ben egy angliai cupcake díszítő tanfolyam után jött az ötlet, hogy ki kellene kísérletezni egy spéci receptet az akkoriban itthon még nem ismert süti magyar változatát. Ez 1,5 évbe telt, de sikerült.

Sonkoly Brigi: Egy pár hónap múlva, a kísérletezésre és kóstoltatások után úgy láttuk, hogy ki lehetne találni egy üzleti modellt erre. Mindketten turizmus-vendéglátást tanultunk, de engem inkább az üzleti-ötletelős része, Zsófit pedig a gyakorlati része érdekelte. Ehhez természetesen szükség volt neki egy plusz OKJ-s cukrász papírra,mert Magyarországon máshogy nem nyithatsz ilyen jellegű helyet…

TB: Miért pont cupcake?

SZs: A cupcake még nem volt ismert Magyarországon, és baromira tetszett az ötlet, hogy végre egy olyan süti, ami sokszínűségével meggyőző tud lenni, mind egy kisebb vagy nagyobb eseményen, hasonlóan mondjuk a pohárdesszertekhez.

SB: Amerikában és Angliában már hatalmas sikernek örvendett, bár azt hozzá kell tenni, hogy a mieink nincsenek agyon színezve vagy nem éppen egy hatalmas cukor-vaj réteg van a tetején. A mieink egyszerűen ízlésesek, méretük szerint két fajtájúak, és a gyümölcsök, natúr díszítések, például a kókuszreszelék vagy mogyoró teszik vonzóvá.

TB: Tesókként nem féltetek együtt vállalkozni?

SZs: Együtt vállalkozni nem féltünk, mindig jól kiegészítettük egymást, sőt a húgunk Anna is a pultban dolgozik, amióta megnyitott az üzletünk. Ő most utolsó éves az egyetemen, úgyhogy annyit már nem fog tudni a jövőben segíteni.

SB: Természetesen nézeteltérések mindig vannak és lesznek is, de eddig is megoldottuk. A social media kommunikációban Zsófi legjobb barátnője Detti segít.

Arra törekszünk, hogy családias hangulatú maradjon a vállalkozás, olyan szereplőkkel, akikkel valahogy nem véletlen hozott össze a sors minket, ők a barátaink vagy közeli ismerőseink.

TB: Kinek mi a feladata a vállalkozásban?

SB: Zsófi a cukrász és az üzletvezető, én pedig az ötletgazda vagyok Dettivel együtt. A folytonos megújulásra törekszünk, ami nyilván nagyon nehéz, de eddig sikerült ez is. Így lett az online vállalkozásból és egy budakalászi péknél bérelt asztalból Kicsicake cupcake bar és üzem, illetve egy “sima” belvárosi sütizőből workshopoknak otthont adó helyszín, illetve céges rendezvények kedvenc lógós sütije.

TB: Milyen nehézségekkel találkoztok?

SZs: A nehézségek sok mindenből adódnak. Alapvetően úgy érezzük, hogy ez az ország nem kisvállalkozó barát. Hatalmas költségek vannak, amit fixen ki kell fizetni, akkor is, ha uborkaszezon van, és természetesen az adózási rendszer is ugyan annyira terhel minket, mint a nagyokat.

SB: Emellett a mi termékünk luxusnak számít már, így a fogyasztói erő is változó. Nem lehet kijelenteni, hogy folyton ugyanolyan sikeres a sztori, hullámzó inkább, viszont pont ez visz előre minket azt hiszem, hogy nincs megállás, és meg kell küzdeni mindenért folyton. Mondjuk ez elég magyar sajátosság szerintem, de ez lehet pozitívum is…

TB: Melyik cupcake-et szeretitek a legjobban?

SB: Nekem a Gesztenye-ribizli a kedvencem.

SZs: Én a Málna-fehércsokit és a Feketeerdőt szeretem.


TB:
Mi a sláger a vendégek körében?

SZs: A Kicsicake-ben örök sláger az Oreo, a Triplacsoki, Málna-fehércsoki és a Karamell-mogyoró.

TB: Mi szerepel még ezen kívül a palettátokon?

SZs: Crossisantok, quiche, sajttorták, mentes túrótorta, tápióka puding, hideg meleg italok, kézműves sörök és borok, egészséges italok és persze a kávé minden változata szerepel a kínálatunkban.

SB: Workshopok helyszíne is vagyunk folyamatosan. Jelenleg az Apacuka Ceramics rendszeresen nálunk tart foglalkozásokat, de lesz egy aromaterápiás HerbaTherapy őszi immunerősítő workshop is nálunk.

SZs: Tematikus heteket is szoktunk tartani a cupcake-ekkel, a Jóbarátok hete tarolt a vendégeink körében tavasszal.

Céges rendezvényekre nagyon sok felkérést kapunk logós cupcake-ekre, olykor több száz darabra is. De a legmenőbb az volt, amikor 2000 db-ot sütöttünk a Vodafone-nak!

TB: Mik a jövőbeli terveitek?

SZs: Több dolgon gondolkozunk a jövőt illetően. Most az üzletre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a külsős megrendelések mellett. Színesebb termékpalettával fogunk hamarosan megjelenni, mind édes, mind sós vonalon.

SB: Az ősz és a téli hónapok ismét az elcsendesedésről szólnak, így remek program beülni egy jó hangulatú helyre, ahol helyben készült finomságokkal, jó zenével találkozhatsz. Egy olyan helyre, ahol az ember olvashat vagy akár dolgozhat vagy a barátaival találkozhat családias hangulatban.

És ahol akár még egy workshopon is részt vehet, ahonnan hazavisz valami olyat, amit ő alkotott, az ad még egy plusz élményt.

Mindezt pedig reméljük, hogy megosztja másokkal is, akik szívesen térnek majd be hozzánk vagy mesélnek rólunk.

Én már az első alkalom után törzsvendége lettem a helynek és ajánlom is mindenkinek!

Mert aki egyszer megkóstolja a Kicsicake-et, szerelembe esik azonnal!

Tomkó Bori

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük