Kézművesek, különleges ajándékot keresők: ezt nézzétek!

 

Egyszer volt, hol nem volt,

valahol Magyarországon egy maroknyi ember észrevette, hogy szükség lenne egy helyre, ahol a hobbiból vagy gyerek mellett alkotó hétköznapi művészek is megmutathatják munkáikat. 

Így indult útjára a KreaPlacc. A kezdeményezés egyik létrehozójával, Brjeska Dórával beszélgettem.

 

Amikor először megláttam, már maga az elnevezés is azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Kinek/kiknek a nevéhez fűződik és tulajdonképpen mit is takar ez a név: mi az a KreaPlacc?

Dóri: A KreaPlacc egy kreatív kispiac, innen a neve is. Egyenlőre tényleg nagyon pici, viszont nagyon kreatív, jópofa dolgokat lehet megismerni, beszerezni nálunk. Én már régebb óta dolgozom együtt az itteni önkormányzattal, és egy ilyen ,,mit csináljunk legközelebb” ötletelés közben egyszercsak arra gondoltunk, hogy ,,mi lenne ha…”, így született meg a KreaPlacc. A helyet az Összefogás Újbudáért Egyesület adja, a fő szervező Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, én pedig segítek összehozni a piacokat.

Mi volt a célotok ezzel a kezdeményezéssel, mit szeretnétek elérni?

Dóri: Azért indítottuk el ezt a programot, mert szerettünk volna lehetőséget adni a kerületben élő kézműveskedőknek, hogy megmutassák alkotásaikat. Olyanoknak, akiknek nem ez a munkájuk, nem ,,profik”. Nagyon sokan vannak, akik kisbaba mellett, vagy csak hobbiból kezdenek bele valamilyen alkotómunkába, ez az ő kispiacuk. Ha az ember bármit készít, jó érzés, ha az elfogult családon kívül mások is elismerik, mert szép, jópofa, vagy nagyon praktikus, egyedi. És persze ez egy nagyon jó lehetőség, hogy egy kis kiegészítéshez jussanak.

Hogyan lehet valaki kiállító tag nálatok? Milyen módon történik a résztvevők bekerülése?

Dóri: Mindig jó előre kitesszük a Facebook oldalunkra a következő piac időpontját, ezután lehet jelentkezni e-mailben vagy FB üzenetben. Annyit szoktunk kérni, hogy pár mondatot írjanak magukról, hogy mit készítenek és küldjenek néhány képet.

Mivel a helyek sajnos eléggé korlátozottak, ha sokan jelentkeznek válogatnunk kell, de ha lehet igyekszünk helyet szorítani mindenkinek.

 

Miben tudtok segíteni a kiállítóknak, kézműveseknek és miért jó ide ellátogatni vásárlóként, érdeklődőként?

Dóri: A legtöbb kézműves piac nagyon sokba kerül, mármint ha az ember árusként szeretne részt venni rajta. Kezdő vagy hobbi kézművesként nem feltétlenül tudják ezt kigazdálkodni. Mi azzal tudunk segíteni, hogy ez a lehetőség minden résztvevő számára ingyenes, vagyis nincs asztaldíj. Viszont van jó hangulat, tea, meg süti.

Vásárlóként azért jó eljönni, mert az ember igazi kis csodákra bukkanhat. Mivel az alkotóink “kicsiben” csinálják, nem nagyüzemben varrnak, festenek, horgolnak, vagy bármit, tényleg minden egyedi. Minden kézzel készül, minden szívből jön. Bár néha hátrány, hogy kicsik vagyunk, van, amiben pont ez a legjobb. Így van idő, és lehetőség beszélgetésre, ismerkedésre, sőt még egyedi kérések megrendelésére is. Nem merül ki annyiban, hogy jössz, veszel valamit, hazamész.

Láttam a Karácsonyváró KreaPlacc-ot is az oldalatokon. Erről mit érdemes tudni?

Dóri: A Karácsonyvárónak főleg a hangulata karácsonyi, de szinte mindenki készül valami ehhez kapcsolódó dologgal. Van, aki ilyenkor díszcsomagolást készít, de lesznek dekorációk, vagy éppen kimondottan karácsonyi termékek. Én például nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lesznek a karácsony illatú szappanok.

Csodálatosak az alkotások, melyeket nálatok láttam. Neked vannak kedvenceid?

Dóri: Én mindenkinek örülök, aki jön, annak is, ha új résztvevő van, ahogy most is lesz. Persze van kedvencem. Az egyik a mandalás kövek. Azok egészen varázslatosak, nekem is van egy hatalmas a polcomon. A másik kedvencem a szilikonrágcsa. A tavaszi kispiacon én állítottam össze egy láncot a barátnőm babájának. Imádja. Én meg kiélhettem magam amíg turkáltam a dobozokban a sok kis alapanyag között.

 

Milyenek az eddigi tapasztalatok, hogyan sikerültek a már megvalósult rendezvények? Mi az, amit te a kezdeményezés eddigi legnagyobb sikerének érzel?

Dóri: Egyre jobban. Sajnos manapság nem könnyű megmozdítani az embereket, pedig egy ilyen vásár, még ha pici is, sokkal izgalmasabb tud lenni, mint az uncsi plázákban lévő kirakatok.

A legnagyobb siker? Volt, aki legelőször nálunk mutatta meg mit készít, mert félt a fogadtatástól. Végül annyira jól sikerült, hogy már több nagy vásáron is részt tudott venni. Ez a legjobb benne, a kezdőlökés. Meg persze, hogy vannak, akik alig várják a következőt, mert szeretnek hozzánk jönni.

Van olyan dolog, amit a közeljövőben terveztek megvalósítani? A már látható rövid- és hosszútávú terveitekről mesélnél kicsit?

Dóri: Szeretnénk szép lassan nagyra nőni. Örülnénk, ha egyre több érdeklődő jönne el a programjainkra, egyre több kézműves venne részt és mutatná meg magát.

 

Az idén tavasszal készült fényképek közül válogattunk nektek még néhányat, hogy pici ízelítőt adhassunk a KreaPlacc hangulatából. Végezetül pedig következik egy rövid videó is, a tavalyi karácsonyváróról. 

Dóri az egyik ékszeres asztala előtt 

 

Tavalyi karácsonyváró az Újbuda tv-ben:

 

A videó és a képek is mind jól mutatják, hogy ha valakinek kézműves terméke van, melyet szívesen megmutatna, azok számára a KreaPlacc egy kedves és barátságos, családias közeget biztosít akár a leges-legelső megjelenésükhöz is.

Dóri szavaival élve: ,,Ez a legjobb benne, a kezdőlökés.”

GYH

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük