Egy lány, aki karácsonykor született, angyalkát rajzol a havas autókra és csodálatosan fest

 

Amikor Beát először megpillantottam, éppen portrékat festett  egy rendezvényen.

Női arcok, nőiesen – egy elmélyült alkotótól. A zsizsegő, zajos tömegbe egy talpalatnyi csendet és harmóniát csempészett…

Azóta már tudom, hogy pontosan ugyanez a harmónia köszön vissza minden munkáján. Szeretettel ajánlom az alábbi, vele készült interjút és persze a képeit is, melyeket elnézve kíváncsi lettem: vajon milyen lány van a légiesen könnyed stílus mögött? 

Hogyan kezdett el érdekelni a festészet, rajz? Miből tudtad, hogy ezt szeretnéd csinálni?

Bea: Gyerekkoromtól kezdve rajzolok, így a kreativitás folyamatosan jelen volt az életemben. Mindig is az vitt előre, hogy szerettem a rajzolással foglalkozni. Aztán ennek megfelelően választottam ki az iskolákat is.

Mi a legfontosabb számodra a festésben, mit hoz a te életedbe? Mit szeretnél közvetíteni vele mások felé, mit szeretnél adni a munkáiddal?

Bea: A festés számomra kikapcsolódás és lelkizés is egyben. Van, aki kiírja magából az érzéseket, mások megbeszélik valakivel, én papírra rajzolom a gondolataimat. Megfigyeltem, hogy a szélsőséges érzelmek alakítják ki a legjobb munkákat. Vagy nagyon boldogan kell nekiállni, vagy valami nagyon mélyről jövő dolgot érdemes belevinni a képbe, amit utána egyből lehet érezni a kész munkán.
A néző nem tudja megfogalmazni, hogy mi történik, csak az impulzus marad meg benne: ránéz a képre és érzi, hogy ez jó. De ez fordítva is működik, ha valami nem stimmel fejben, például nem értem a feladatot, vagy nincs kedvem megcsinálni, az is egyből látszik. Pedig ugyanúgy csinálok mindent, mint máskor, de érzelmek nélkül nem működik.

Bea, miközben egy rendezvényen ,,élőben” fest: mögötte a hatalmas kivetítőn a készülő munka

 

Milyen utat jártál be eddig művészként, milyen a fogadtatása általában a műveidnek? Volt számodra nehezebb időszak?

Bea: Útkeresős időszakaim voltak, többféle művészeti ágban is kipróbáltam magam, mire eljutottam idáig. Természetesen voltak rosszabb időszakok, főleg a kezdet volt nehéz. Viszont ezeket az időket mindig arra használtam, hogy fejlődjek és jobb tudjak lenni.
Szerencsére sok pozitív visszajelzést kapok és a megrendelők is elégedettek. Biztos vannak negatív vélemények is, hiszen nem szeretheti mindenki ugyanazt, de ezek nem nagyon jutnak el hozzám, mert aki más típusú rajzokat szeretne, az eleve nem engem keres fel, így nincs kapcsolódási pontunk egymással.

Mikor festesz, hogy néz ki egy-egy napod? Milyen ember van a képek mögött?

Bea: Amikor határidős munka van, akkor aszerint osztom be a napot. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a hétköznapi dolgok és a művészeti rész között. Van például, hogy egyetlen email teljesen ki tud zökkenteni és akkor aznapra  ugrott a festés.

A munkámmal kapcsolatban szeretek precíz, megbízható lenni és mint ,,kiszolgálóművész” ezt feladatomnak is érzem a megrendelőimmel szemben. Kitartással, akaratossággal, alapossággal és néha megszállottsággal közelítek az olyan célok felé, amiket igazán szeretnék. Innen nézve tipikus Bak jegyű vagyok, karácsonykor születtem, az ikertesómmal együtt – mondja mosolyogva.

Általánosságban pedig szeretem a meseszerű dolgokat és a hétköznapokba csempészett kedvességet. Például szeretek angyalkát rajzolni havas autókra, vagy képeslapot küldeni, amikor senki nem számít rá.

 

Te hogy látod, ma hazánkban ez a stílus tényleg népszerűbb lett? Mert én úgy látom, egyre közkedveltebb.

Bea: Igen, én is azt látom, hogy egyre többen kezdenek el divatillusztrációkat készíteni, de ez általában kiegészítője valami másnak, például ha valaki grafikus, divattervező, designer vagy stylist. Az a ritkább, amikor valaki csak divatillusztrátorként dolgozik.

Melyek a kedvenc technikáid és miért pont ezek?

Bea: A folyékony eszközöket szeretem, például az akvarellt, a temperát vagy a tust. Ezekben az anyagokban több a mozgástér, mint egy vonalasabb, kötöttebb technikában.

Van rövid, vagy hosszabb távú célod?

Bea: Sok célom van hosszútávon, de mindig csak az éppen következő lépés érdekel, mert ebből épül a jövő. Minden munkában igyekszem megtalálni a jót, de általában az olyan munkákat szeretem, ahol illeszkedik a megrendelői igény az én stílusomhoz. Ezekből születnek a legjobb munkák. 

Ha mi szeretnénk tőled vásárolni, azt is lehetne? Vannak megvehető termékeid, vagy inkább csak cégekkel dolgozol együtt?

Bea: Cégeknek, márkáknak és magánembereknek is dolgozom. A munkáim különböző területeken láthatóak viszont, ilyenek a beauty anyagok, a blogfelületek, a magazinok, a könyvillusztrációk, a termékcsomagolások, de találkozhattok velük üzletekben, reklámkampányokban, divatanyagokban vagy különleges eseményeken, így divateseményeken is például.

Céges megrendelésnél mindig az aktuális igény határozza meg a feladatot, magánembereknek pedig printeket szoktam készíteni egyedi kérések alapján. Mostanra pedig különböző termékeken is elérhetőek a rajzaim az oldalamon keresztül. 

Mi a leges-legközelebbi esemény vagy apropó, aminek kapcsán láthatjuk a munkáidat? Valami ünnepi, karácsonyi esetleg?

Bea: Jelenleg több itthoni és külföldi projekten dolgozom egyszerre, de ezek nem olyan látványosak, mint például a rendezvényen való élőben rajzolás, vagy a legutóbb elkészült beauty box kollaboráció, ami a boltokban is kapható volt. 

Most többnyire karácsonyi feladatok készülnek, de van olyan előrelátó megrendelőm is, akinek már júliusban rénszarvasokat festettem (két fagyievés között, a ragyogó napsütésben). Jók az ilyen időutazások.

Mások hogyan fogadják általában a munkáidat? Mi volt a legpozitívabb visszajelzés eddig? Ami leginkább megérintett, jól esett neked?

Bea: Aki odáig eljut, hogy a munkáim alapján engem választ, az tudja mire számíthat, így ha létrejön egy megbízás, akkor szinte minden esetben elégedett a megrendelő.
Dokumentálós típus vagyok, így a  legkedvesebb visszajelzések az írásos köszönőlevelek, elismerések. Ezeket ki szoktam tenni a falamra is, mert erőt ad, amikor arra van szükségem. Több ilyen kis tablóm van közös fotóval, kedves szavakkal. Kaptam például New Yorkból, Londonból és különböző helyekről a világból, de az itthoniak is gyűlnek, például a Zsédának készült tavalyi könyvillusztrációk és a közös munka emlékére is van egy ilyen kis tablóm.
Ezek az emlékek a kedvenceim. 

 

Vannak olykor meglepő, furcsa felkérések?

Bea: Abszolút. Néha olyan feladatokkal keresnek meg, amik kapcsán komolyan elgondolkodom, hogy vajon miért érezték úgy, hogy én vagyok erre a megfelelő ember, amikor a portfóliómnak semmi köze sem a stílushoz, sem a témához… Ezért szeretek olyan emberekkel együtt dolgozni, akik legalább egy picit utánanéznek az eddigi munkáimnak, így elkerülhető a meglepetés.

Általában mennyire szólnak bele a megrendelők a munkádba?

Bea: Ez nagyon változó. Mondjuk egy nagyobb cégnél általában sok a kötöttség: a konkrét koncepció, az arculati dolgok, a külföldről jövő szabályok mind adottak, ezekhez alkalmazkodni kell.
Az természetes, hogy mindig van csiszolni való. Nagyon ritka, amikor valaki egyből elfogad mindent.

Volt olyan, amit anno nem vállaltál, de ma már igen, elkészítenéd?

Bea: Ilyen nem volt, viszont vannak olyan munkák, amiket nagyon sajnálok, hogy ilyen-olyan okokból nem jöttek össze, pedig nagyon szerettem volna megcsinálni. Ezeken nehezen teszem túl magam.

Mit szeretsz a legjobban festeni? Miért?

Bea: Főleg fashion, beauty, lifestyle képeket készítek, de emellett más témájú munkáim is vannak. Hivatalos portfólióként a weboldalamat használom, ez a  www.beatasapi.com. De témák szerint csoportosítva a facebook oldalamon lehet a legjobban megnézni a képeket. A portrék a kedvenceim, mert érdekelnek a különböző karakterek és szeretem mindenkiben megtalálni a szépet, az érdekeset.

Sok a külföldi felkérés? Csábítottak már, hogy költözz ki valahova?

Bea: Szerencsére vannak külföldi megrendelőim is, így tudom, milyen különböző nemzetiségű emberekkel együtt dolgozni. Legutóbb például egy svájci céggel dolgoztam együtt és nagyon szerettem minden egyes fázist. Minden megvolt időben, jól lehetett haladni. Precízek, pontosak, alaposak és korrektek voltak. ( A 20 oldalas feladatleírásról nem is beszélve… Nagyon ritkán kapok ennyire részletes instrukciókat. Pedig ez sokat számít. )
Ami a költözést illeti: az illusztrálásban pont az a jó, hogy bárhonnan lehet csinálni, így nem az adott munka határozza meg, hogy hol lakom.

Ha nem lennének egyáltalán külső elvárások, miket festenél, mit alkotnál legszívesebben, csak a magad örömére?

Bea: Néha van erre időm és akkor olyasmit festek, amihez épp kedvem van. Például ételeket, sütiket, növényeket, állatokat, kártyakészletet… Ilyesmiket. Ezekből a személyesebb képekből  szoktam feltenni párat az Instagram oldalamra is. Persze van olyan is, hogy csak kísérletezem,  mondjuk kipróbálok egy egy új technikát.

Van ,,bakancslistád”, amit meg szeretnél valósítani, el szeretnél érni még?

Bea: Én mindig nagyon sok mindent szeretnék, ebben nagyon tudatos vagyok. Minden év elején írok egy tervezetet, és aszerint próbálok haladni. Pont most nézegettem a tavalyi listámat és boldogan láttam, hogy mennyi mindent sikerült belőle megvalósítani. Persze olyan is van, amit évek óta nem sikerül elérni… Lényeg, hogy lássam az irányt és haladjak rajta a magam tempójában. Van erre egy kedves idézetem Senecától: ,,Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart”.

 

A képeket nézve szerintünk ti is teljesen megértitek, miért vagyunk úgy oda Bea műveiért. Íme, még egy pici ízelítő az alkotásaiból:

 

 

 

Ha neked is úgy tetszenek Bea munkái, mint nekünk, bátran nézz szét nála: oldalain még ennél is több szépségre találhatsz. 

Web: www.beatasapi.com, Facebook: facebook.com/BeataSapiIllustrations, Instagram: https://instagram.com/beata_sapi_illustrations/, Bolt: https://society6.com/beatasapi

 

Egy májusban készült rajz meséje.

Posted by Beáta Sápi illustrations on Samstag, 25. Juni 2016

GYH

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük