13 dolog, amit érdemes újratanulni a kisgyerekektől

A kisgyerekek még képesek arra, sőt ösztönösen cselekednek úgy, ahogy mi, felnőttek jobb esetben csak szeretnénk.

Olykor kifejezetten az ellenkezőjét tesszük, pedig mennyivel jobb az, ahogy ők élnek: nem szépítenek, nem taktikáznak, nem agyalják túl a dolgokat, csupán őszinték. Nem szabadna elfelejtenünk, amit egykor tudtunk, de még most sem késő odafigyelnünk a kisgyerekekre és tanulnunk tőlük.

13 dolog, amit érdemes újratanulni a kisgyerekektől:

1. NEM-et mondani

Felnőttként sokszor esünk abba a hibába, hogy nem tudunk nemet mondani. Kedvesek, segítőkészek akarunk lenni, félünk,… vagy ki tudja épp mi okból, de nehezen jön a szánkra az a bizonyos nem, ami a kisgyerekek egyik legelső szava. Persze sokszor a dackorszak a velejárója, ám a legtöbb esetben igaz: egy kisgyerek őszinte! Megmondja, ha nincs kedve valamihez, ha nem tetszik vagy ha nem ízlik neki valami. Mi udvariaskodunk, ő nem. Ő nem habozik, nem kertel, nem szépít. Megmondja, ha valamit NEM akar. Ő nem mosolyog mindig, csak arra, aki megérdemli, egyszerűen érzi, hogy valaki tényleg kedves, vagy csak kedveskedni próbál. Ő nem játsza meg magát, nem játszik szerepet.

2. Felismerni az érzéseket, levezetni a feszültséget

Egy kisgyereknek ez nem kérdés, ő mindig azonnal reagál. Ő nem nem mutogat másra, nem hibáztatja a másikat, ő egyszerűen csak sír, kiabál, vagy csap egyet, ha valami nem sikerül. Levezeti a dühét. Ez így van jól. Nem csinál úgy, mintha jól lenne, nem mosolyog erőltetetten, ha közben fáradt. Nincs köztes út: ha jól érzi magát, nevet, ha valamije fáj vagy valami nem jó, akkor sír.

3. Elégedetten tükörbe nézni

Egy kisgyerek sosem kritizálja magát a tükör előtt. Nem mondja, hogy furcsa az orrom, nagy a pocakom. Nincs baja azzal, ahogyan kinéz. Sőt, mosolyog magára! Ő elégedett magával.  Szereti a hangját, azt, hogy viszi őt a lába, hogy egyre gyorsabb, ügyesebb. Teszi, amit tenni akar, úgy, hogy közben nem akar megfelelni senkinek. Csak jól érzi magát a bőrében. Nincs önbizalomhiánya. Szereti magát. Vigyáznunk kell rá, hogy ez így is maradjon. Dicsérni őt. És közben megtanulni tőle az egyik legfontosabbat: Szeresd magadat!

4. Önfeledten szórakozni

Neki játék minden és minden játék. Nap mint nap belemerül a játékba és nem szereti, ha kizökkentik. Nem foglalkozik az idő múlásával, semmi más nem létezik számára csak a játék. Bármiből képes játékot csinálni. Hagyjuk őt, engedjük, hogy kiélje kreativitását és élvezze a játékot. Mi se legyünk mindig komolyak! Engedjük el néha magunkat és szórakozzunk! Miért ne lehetne akár 40 évesen is hintázni, csúszdázni, ha úgy tartja kedvünk?

Találjuk meg, azt, ami igazán ki tud minket kapcsolni. Rajzoljuk, színezzünk, olvassunk. A gyerekkel való közös időtöltéhez is válasszunk olyan programot, amiben mi is örömünket leljük: készítsünk figurát gesztenyéből vagy mutassunk nyuszit két ujjunkkal és kövessük az árnyékát, labdázzunk, fussunk versenyt, bújócskázzunk. A cél, hogy nevessünk – önfeledten!

5. Figyelni

Egy kisgyerek folyamatosan figyel. A tanulás iránti vágyát bármely felnőtt megirigyelhetné. Ő nem csak néz, ő lát. Mindig mindent. A legkisebb bogarat vagy azt amit éppen neki háttal állva készítesz. Minden érdekes számára. Minden új neki és ő mindent meg akar ismerni. Felderíteni. Megfogni, érezni, kipróbálni. Ő mindig figyel, akkor is, ha nem hozzá beszélsz, akkor is, ha suttogsz. Hall és ismétel. Néz és utánoz.

Meg akarja tanulni mindazt, amit a körülötte levők már tudnak. Ő mindig észreveszi, ha valaminek megváltoztattuk a helyét. Mindig jelzi, ha másképp akarjuk mesélni a történetet, mint korábban.  Ha másik cipőt választasz a sétához mint általában, vagy ha új ízt keversz az ebédjébe. Ő igazán jelen van és odafigyel a részletekre is. 

6. Előítéletek nélkül élni

Felnőttként hányszor belefutunk, hogy ítélkezünk, pedig nem tudjuk az okokat, a miérteket, az előzményeket. Egy kisgyereknek nem számít, hogy milyen ruhában játszik a másik, vagy mennyire drága az új játéka, a babakocsija, nem foglalkoznak a másik bőrszínével sem.  Keresik az ismerkedésre a lehetőséget, legyen az ember, állat vagy növény. Még ha ijesztő is kicsit az adott állat, vagy kevésbé szép a virág, nem ítélkeznek, bátran közelednek felé. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy tökéletes-e valami/valaki, hogy beleillik-e a képbe, meg tudják látni mindenben a szépet, a jót, ösztönösen.

7. Nem csak próbálni, hanem csinálni

Egy kisgyerek irtó bátor. Ő nem fél, hogy elesik, csak elindul, megy, szalad.  Ha kell, újra próbálja. Ő nem gondolkozik azon, hogy meg merje-e kérdezni, csak megteszi. Ő nem megpróbálja elvenni, ő ha elhatározta, akkor cselekszik. Nincs számára veszélyes ismeretlen. És felesleges nekünk ijesztgetnünk őt, hogy el fogsz esni (mert akkor nagyobb eséllyel így is lesz). Engednünk kell, hogy felfedezze a világot, hogy feszegesse a határokat, türelmesen, buzdítva őt. Közben pedig elleshetjük a lelkesedést, a motivációt, a kitartást, és ha mi ezeket már elveszítettük, érdemes újratanulni és soha fel nem adni!

8. Hinni

Hinni a mesékben, a csodákban. Egy kisgyerek elhiszi, amit mondanak neki. Ezért már kiskorban nagyon fontos megtanítani számára a pozitív szóhasználatot. Elmondani sokszor, hogy ügyesen csinálta, okosan mondta. Fontos ez a későbbiekre nézve, hogy higgyen és bízzon magában. Fontos mesélni róla, hogy mindent elérhet, amit csak szeretne és amit kitalál magának, azt véghez is viheti. A gyermekek egyébként úgy gondolják: nincs lehetetlen. És sokszor el is érik azt, amiről mi esetleg úgy gondoltunk nem sikerül majd. Érdemes újratanulni tőlük ezt az eltökéltséget.

„Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá,
akár azt, hogy nem, igazad lesz.”
(Henry Ford)

A felnőttek gyakran nem mernek álmodni, mert nem hisznek – szinte semmiben. De főleg magukban nem. Pedig ha kitűzöl egy célt, akkor elérheted. Merni kell nagyot álmodni. Nem jó az az elképzelés, hogy csak olyat tűzünk ki magunk elé, ami könnyen sikerülhet, bízzunk magunkban, többre vagyunk képesek, mint gondolnánk!

9. Kitartónak lenni

Egy kisgyerek nem adja fel. El akarja érni a célját. Küzd érte. Ha kicsit is, de halad előre: Ügyesen kúszik előre a kiszemelt játékért. Ha valamit mondani akar, de még nem beszél és nem értik, próbálja, ismétli, újra és újra, míg végül kitalálják és rábólinthat mosolyogva. Fekvő pozícióból kevesebb mint egy év alatt állásba küzdi fel magát és járni tanul.  Nem csak próbálkozik, hanem addig -addig csinálja, amíg el nem éri a célját. Mert aki kitartó, az lehet csak sikeres.

10. Hamar talpra állni és tanulni a hibákból

Ha elesik, feláll. Megtörli a kezét és megy tovább. Nem néz körbe, vajon ki látta. Nem szégyelli magát. Nem süti le a szemét, hogy jajj, most mi lesz. Lehet, hogy sír kicsit, de leginkább az ijedtség miatt. Ha megérinti a forró sütőt, legközelebb már nem teszi majd.  Mindig hamar talpra áll és tanul a kudarcokból. A sikerhez pedig éppen ez kell. A gyakorlás és az hogy elfogadjuk: hibázni ér. A kudarcainkból tudunk tanulni, így tudunk fejlődni és jobbak lenni.

11. A legjobbra törekedni

A felnőttek sokszor azt mondják, jó ez így. Egy kisgyerek nem törődik bele, ha neki nem sikerül, úgy, ahogy ő azt elképzelte. Ő nem akar hasonlót. Ő nem akar rosszabbat. Ő az általa elgondolt legjobbat akarja.

„A jó a legjobb ellensége.”
(Stephen R. Covey)

Nekünk is tudnunk kell(ene) hogy van választásunk. Persze mindig lehet kifogásokat találni. Csak nincs értelme. A legjobbat érdemeljük. Ha látjuk, hogy nem afelé tartunk, változtassunk. Ne rekedjünk meg és ne fogadjuk el, hogy nekünk ez jutott. Ne féljünk a változásoktól. Gyermekünk szárnyait se törjük le sohasem, biztassuk, támogassuk őt, hogy igenis, elérheti a vágyait.

12. Élvezni a jelent

Egy kisgyerek nem rágódik az előző nap történésein és főleg nem foglalkozik a jövővel. Ő nem akar boldog lenni, ő az! Ő észreveszi az apró örömöket. Bármi mosolyt csalhat az arcára. Örül a pocsolyáknak, gyönyörködik a zászlókban, percekig néz egy hangyát vagy játszik egy faággal. Örül, ha felfedezi, hogyan tud zenélni a kezével és a szájával, vagy hogy el tud fújni egy gyertyát. Élvezi, hogy lépcsőzhet vagy kavicsokat dobálhat a vízbe.

Bármilyen felfedezés boldoggá teszi és bármit játékká képes alakítani. Egy valamit többször is kipróbál, újra és újra, mindig lelkesen. Közben észreveszi a környezet reakcióját: az emberekét, a folyamat végeredményét. Ha nem jön rá a miértre, egyszerűen megkérdezi. Nem töpreng azon, hogy fognak -e válaszolni, érteni fogja-e, tudnia kellene-e már esetleg… Érteni akarja. Most akarja még jobban megismerni. Nem mások elvárása mozgatja őt, csak saját kíváncsisága és lelkesedése.

„Kétféleképpen élhetünk le egy életet:
élhetünk úgy, hogy semmit sem gondolunk csodának,
vagy élhetünk úgy is, hogy mindent csodának tekintünk.”
(Einstein)

A hétköznapi dolgokban észreveszi, meglátja a csodát. Nem foglalkozik a körülményekkel, csak élvezi azt, ami van, ott, ahol vannak. Nem törődik a holnappal. Nem halogat semmit, igyekszik minél inkább kihasználni az adott napot. A mában él.

13.Önzetlenül szeretni

Egy kisgyerek nem trükközik, nem játszmázik, nem agyal azon, vajon mit kap a szeretetéért cserébe. Ő csak szeret. Elvárások nélkül. Bár sok felnőtt is úgy tenne, hogy nem azért adna valamit, mert közben ő is kapni akar cserébe érte valami mást. Egy kisgyerek szeret Téged, azért, aki vagy. Amiért olyan vagy, amilyen vagy. Neki nem kell, hogy tökéletes anya/apa/mama/papa/nagynéni/nagybácsi… legyél, csak legyél önmagad. Csak legyél ott és foglalkozz vele, legyél jó, azaz kedves, igazi, őszinte vele. Ha őszinte vagy vele, ha kimutatod hogy szereted, bármit is tegyél, számára te vagy a legjobb! Ő mindig érzi, ha szeretik és ő is igazán ki tudja mutatni a saját szeretetét.

Rengeteget tanulhatunk még a kisgyerekektől, a gyerekeinktől. Itt az ideje újratanulni azt, amit esetleg az út során elfeledtünk.

Legyünk őszinték! Velük és magunkkal is!

Ne hazudj magadnak, ne akarj többet, mást, mint aki vagy, nézz magadba és szeresd magadat. Akkor tudod őt is még jobban szeretni és a szeretetedet kimutatni. És ez számára a legfontosabb.

Ne tanítsd, csak mutass jó példát. És tanulj tőlük!

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(képek: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük