You are currently viewing 4+1 fontos információ a szétnyílt hasizomról, amit mindenkinek tudnia kellene 

4+1 fontos információ a szétnyílt hasizomról, amit mindenkinek tudnia kellene 

Az Anyatest Projekt szakmai vezetőjeként a legtöbb kérdést a szülés utáni hasfalregenerációval kapcsolatosan kapom. Most összeszedtem a legtöbb félreértéssel övezett területeket.

1.Tudsz-e ártani a hasadnak szülés után?

Sajnos, tudsz.

Sok olyan esetet látok, amikor valaki – a kora, jó adottságai, sportháttere miatt – viszonylag hamar jó állapotba kerül a szülés után – mondjuk két- három hónap, és alig van hasa, jó a kondíciója.

Viszont! A látszatra lapos hasfal sajnos MINDEN esetben meg van nyúlva és meg van gyengülve. A megnyúlás az izmokat és a fasciát, a kötőszövetes rétegeket is érinti. Ezt hormonális hatások még felerősítik, szülés után tehát minden esetben érdemes „alapozással” kezdeni – azaz bentről kifelé, a mély hasizom (haránthasizom) irányából elkezdeni az erősítést.

Fontos tudni, hogy ha egyáltalán nem sportolsz, maga a mindennapi élet is „igényli” a hasizmodat: az emelés, hajlás, szatyor cipelése… a hasizmaink nem véletlenül vannak ott, fontos szerepük van a hétköznapi életben is! Szóval, még ha nem is sportolsz, akkor is kell velük kicsit foglalkozni.

Szintén érdemes megtanulni, hogy milyen mozdulatokat érdemes kerülni a kezdeti időszakban Ilyen például a hasprés, hasfal nyújtása, csavarása, ezzel is tudsz ártani magadnak, akaratlanul, hiszen ezek egy átlagos edzésben gyakran használt gyakorlat.

2. Mi a helyzet akkor, ha köldöksérvem van?

A szétnyílt hasizom és a hasfali/köldöksérv  gyakran kéz a kézben járnak. Ha gyanús „puklit” tapasztalsz a hasfaladon, ami köhögésre, tüsszentésre kidudorodik, érdemes ellenőriztetni orvossal a helyzetet- legcélszerűbb hasi sebészhez fordulni, mert az esetleges műtétről ő dönt. Ha epernél nagyobb a dudor, egyszer mindenképp lássa orvos is.

Általában mozogni ugyanúgy lehet vele, viszont célszerű a hasprést kerülni, illetve kifejezetten előnyös a hasfalat  megerősíteni, tónusba hozni, különös tekintettek a haránthasizom (transversus) megerősítésére. Ilyenkor a dudor gyakran kisebb lesz, mert a tónusba került has szűkebbre zárja a sérvkaput.

Általánosságban fontos tudni, hogy a kidudorodás egy JEL arra, hogy mindenképp foglalkozz a hasfalad megerősítésével. És mivel tudod erősíteni? Fokozatosan nehezedő, a mélyebben fekvő hasizmok irányából induló szakszerű regenerációval, ami több lépésben, napi gyakorlással szépen felépíti a hasfal stabilitását ÉS megtanítja a mozdulatok precíz, helyes végzését, a légzéssel összehangolva.

3. Lehet-e hordozni?

Hordozni jó! Nagyon jó érzés ilyen közel tartani magadhoz folyamatosan a babát. Praktikus is, sokszor elképesztően megkönnyíti az életet, az alvást, a közlekedést. Jót tesz a csípőfejlődésnek és a kisbaba idegrendszerének is. Senkit sem beszélnék le a hordozásról, érdemes azonban tudatosítani, hogy hogyan hat mindez az anya testére.

A terhesség alatt a tartás megváltozik: fokozódnak a gerinc görbületei, ezzel párhuzamosan statikai és hormonális okokból meggyengül a törzsizomfűző. A szülés után ehhez még hozzáadódik, hogy a baba tartása, a szoptatás miatt gyakran még inkább előreesnek a vállak. Mindez a tartásváltozás semennyire nem tesz jót a törzsizmok (ezen belül a hasizmok) összehangolt, funkcionális működésének. Erre a rosszul tartott gerinchelyzetre sajnos ráerősít, ha elöl hordozod a babát: még jobban kitolod a csípőt, még jobban előreejted a vállad közben.

Fontos azt is tudni, hogy a hordozás a gát izomzatára is nagy terhet ró, ami szintén  problémás terület a szülés után, az esetleges panaszokat (inkontinencia, süllyedés) a hordozás gyakran súlyosbítja.

Tennivalók

-Foglalkozz célzottan a hasfal és a gát regenerációjával, és a tartásod helyreállításával.

– Mindig a baba korának megfelelő hordozóban,  vagy kendő esetén alkalmas testhelyzetben precízen megkötve hordozz, minél egyenletesebben eloszlatva a testsúlyt.

– Bármilyen hasizom/szétnyílt hasizom/ köldöksérv/gátizom probléma, fájdalom, kellemetlenség esetén csak rövid ideig hordozz egyhuzamban-  ez maximum 45-60 percet jelent.

– Lehetőség szerint kerüld a féloldalas, csípőn hordozós helyzeteket, ha mégis használod, gyakran válts oldalt.

4. Miért nem használnak a gyakorlatok, amiket csinálsz?

Először is, lehet, hogy nem jó gyakorlatokat csinálsz. A szétnyílt hasizom kezelésének protokollja sokat változott az elmúlt években- egyre többet tudunk erről. Fontos, hogy szakszerű és FOKOZATOSAN NEHEZEDŐ gyakorlatokat csinálj egész apró mozdulatokkal kezdve. Az a gyakorlat, amit nem tudsz megcsinálni, csak valami „olyasmit”, ami hasonlít rá, nem lesz hatásos.

Persze, az is lehet, hogy nem egészen jól csinálod a gyakorlatokat. A hasizom regenerációjának egyedül is neki lehet vágni, különösen ha egyébként is szoktál sportolni, mozogni, jógázni, ha valamiféle testtudattal már rendelkezel. Viszont itt pont a relatíve gyenge izmokat (mint például a haránthasizom) próbáljuk erősíteni, illetve az izmok mozgásszinkronját kialakítani. ezért oda kell figyelni a precizitásra, hogy ne valami mást mozgass. Szintén oda kell figyelni a gyakorlatokhoz tartozó légzésre: mikor ki, mikor be, illetve a légzésben résztvevő izmokra is.

Fontos az is, hogy NE ÁRTS magadnak. Lehet , hogy tornázol, de közben egy csomó dolgot csinálsz, ami hátráltatja a regenerációt: nem pihensz, nem alszol eleget (ez mondjuk teljesen életszerű kisgyerekes anyáknál…)

Van egy csomó mozdulat, amit sport közben a legjobb szándékkal csinálhatsz, pedig nem kéne: például a hasprés, a teljes felülés, a túl intenzív hátrahajlások, a túl intenzív gerinccsavarások. Ezek nyújtják a hasfalat, amit közben épp próbálsz tónusba hozni.

Fontos megtanulni azt is, hogy hogyan állj egyenesen: a jó testtartás azért kell, mert ebben a helyzetben működnek jól a törzsizmaid, és nem terheled feleslegesen a has-és a gátizmokat.

+1

Végül pedig: a szétnyílt hasizom javulása NEM egyenlő pusztán a rés záródásával. A fő szempont, hogy a hasfal funkciója ( erőátvitel és a hasűri nyomás fenntartása) javuljon a hasfal szerkezetének átalakulásával: azaz feszesebb legyen és tónusosabb. Sokszor ebben van javulás, még ha a rés maga nem is záródik látványosan.

Semmiképp ne ess kétségbe, a leggyakrabban szakszerű tornával orvosolható a helyzet!

Kulcsár Vajda Enikő
alapító, szakmai vezető
Anyatest Projekt

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?