You are currently viewing 6 tévhit a szoptatásról – tanácsok szakértőktől kismamáknak

6 tévhit a szoptatásról – tanácsok szakértőktől kismamáknak

Egy várandós kismama ma már könnyedén elbizonytalanodhat az általa elérhető információk tengerében, hiszen az interneten pár pillanat alatt könnyedén találhatunk ellentmondásos cikkeket egy adott témával kapcsolatban.

Nincs ez máshogy a szoptatással sem. Az Intima.hu összegyűjtötte a hat legáltalánosabb tévhitet, mely hátráltathatja babád anyatejes táplálását.

1. „Ilyen kis mellből úgysem fogsz tudni szoptatni!

Ne aggódj a méretek miatt! A mell nagysága független az anyatej mennyiségétől és a szoptatás sikerességétől.

2. „A babának az újszülött-osztályon a helye!”

Sok kismama találkozik azzal az indokkal, hogy az anya pihenését szolgálja az, ha a babát csak „szoptatási időben”, néhány óránként kapja meg a kórházban töltött időben. Azonban fontos tudnod, hogy a kisbabád szempontjából és a tejtermelés megindulásának szempontjából is fontos a testközelség és a korai, gyakori mellretétel.

3. „Minden szoptatás után ellenőrizni kell a baba súlyát!”

Kezdetben, valamint gyarapodási problémák esetén valóban segítséget jelenthet az etetések utáni mérés, azonban ha a babád súlygyarapodása kielégítő és már ismered a jelzéseit, akkor felesleges aggodalmat is okozhat, ha a babád egy-egy etetés alkalmával nem az „elvárt” mennyiségű anyatejet fogyasztotta. Az anyatej összetétele folyton változik, így nem is indokolt mindig ugyanolyan mennyiséget ennie.

4. „Szoptatás előtt fertőtleníteni kell a mellet!”

Nem csak felesleges, hanem káros is lehet, hiszen a mell felszínén elhelyezkedő Montgomery-mirigyek antibakteriális hatású, síkosító, zsíros-olajos anyagot termelnek, mely segít babádnak a szoptatás alatt, valamint megvédi a mell bőrét a kiszáradástól, repedezéstől.

5. „A koraszülötteket inkább tápszerrel kell táplálni!”

Az anyatej összetétele utánozhatatlan, így rendkívül fontos, hogy a koraszülött babák anyatejhez juthassanak. A koraszülött baba édesanyjának rendszeresen kell fejnie a tejét, illetve a koraszülöttosztályon engedélyezett együttlétek a baba-mama kötődés kialakulása mellett a tej serkentése szempontjából is fontosak.

6. „Mellgyulladás esetén az érintett mellből nem szabad szoptatni!”

A mellgyulladást legtöbb esetben a tejcsatornák elzáródása okozza, melyre a legjobb megoldást a mell kiürítése, ezt pedig babád tudja a leghatékonyabban elvégezni. J

A szoptatásról ITT olvashatsz bővebben!

Forrás: Intima.hu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?