You are currently viewing A gyerekek kétharmada szerint az álmodás kreatívabbá teszi őket

A gyerekek kétharmada szerint az álmodás kreatívabbá teszi őket

Érkezik a LEGO® DREAMZzz™ és életre kelti a gyermekek álmainak határtalan erejét.

A LEGO® DREAMZzz™ a LEGO Csoport első olyan témája, amelyet valóban a gyermekek álmai ihlettek. Miután egy globális kutatás szerint háromból két gyermek azt állítja, hogy az álmodás segít nekik kreativitásuk kibontakoztatásában.

A LEGO Csoport kutatást végzett

A LEGO Csoport több mint 23 000 gyerek körében végzett globális felméréséből kiderült, hogy 10-ből hét gyermek (69%) nap-mint-nap átéli a stressz vagy a magány érzését. Minden negyedik (24%) a világban vagy a közösségi médiában zajló eseményeket nevezi meg azok okaként. Az alvásszakértők azonban kiemelik: az álmok kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy a gyerekek fel tudják dolgozni az összetett érzelmeket. A megkérdezett gyerekek – köztük a magyarok – kétharmada (68%) szerint az álmok fontosak, és segítenek nekik abban, hogy napközben is kreatívabbak legyenek.

„Egész biztosan mindnyájan fel tudunk idézni álmokat – kiugróan jókat vagy nagyon félelmeteseket – a gyermekkorunkból, amelyek a mai napig élénken élnek az emlékeinkben, érzelmeket váltanak ki belőlünk. A gyerekek még csak tanulják, hogyan jelenítsék meg szavakban az érzelmeiket, a megküzdési stratégiáikat is éppen ebben az időszakban csiszolják az élet kihívásaira válaszul. Ezért esetükben az álmok rendkívül szabad és asszociatív világa nagyon fontos alapot ad a napi események, élmények, esetleg nehézségek érzelmi feldolgozásához: lehetőséget teremt a megélt örömök, bánatok újraélésére, az álomképek általi jobb megértésére vagy megjelenítésére és feloldására is” – mondta el az álmodás szerepéről Polányi Viktória, tanácsadó szakpszichológus.

A LEGO® DREAMZzz™ koncepcióját a LEGO Csoport a globális kutatás figyelembevétele mellett fejlesztette ki, melyet 29 országban, közte Magyarországon, 6-12 éves gyermekek körében végzett. A felmérés a gyermekek képzelőerejét, az álmok pszichológiáját, azok érzelmek feldolgozásában és az akadályok leküzdésében betöltött szerepét, továbbá a játék kreatív kísérletezésre gyakorolt hatását vizsgálta.

Meglepőek az eredmények

A kutatás kimutatta, hogy stresszel vagy magánnyal küzdő gyerekek közül minden ötödik (22%) számolt be gyakoribb rémálmokról. A gyerekek több mint fele (55%) állítja, hogy a rémálmok hatással vannak a mindennapjaikra, ahol az álom és a valóság összemosódhat. A magyar gyerekek fele leggyakoribb negatív érzelemként fáradtságról számol be (49%), és negatív érzelmeik hátterében legtöbbször az iskola áll (54%).

„Gyakran könnyebb elmesélni egy álmot, mint megfogalmazni egy konkrét érzést – ezáltal a külvilágot is könnyebb beavatni a saját világunkba. Az álom kreatív képeivel sok esetben maga az élmény-feldolgozás is megvalósul: a tapasztalatok és az általuk kiváltott érzések a megfelelő helyre kerülnek, így segítve a későbbi reakciókat, alkalmazkodást, boldogulást” – fűzte hozzá a szakember. „Ha pedig az álmok képi világa – a maga összetett, ugyanakkor semmihez nem hasonlítható képszerűségében – kézzel fogható módon, akár játék formájában újraalkotható, az még egy lépéssel közelebb viszi a gyermeket ahhoz, hogy megértve, megtartva és ezáltal érzelmileg biztonságban érezze magát.

A megkérdezettek 63%-a megerősítette, hogy a játékkal töltött idő befolyásolja az álmaikat. A legtöbb gyermek (86%) – a magyar gyerekek esetében ez 95% – pozitív érzelmeket él át álmodás közben, és sokan számolnak be arról, hogy felébredés után is élvezik az utóhatásokat. A gyerekek kétharmada (68%) szerint a boldog álmok segítenek nekik abban, hogy napközben kreatívabbak legyenek, és majdnem ugyanennyien (64%) gondolkodnak alvás közben olyan ötleteken, amelyeket már felébredve meg is valósíthatnak.

Fontos felfedezést tettek

A kutatásban együttműködő pszichológus és alvásszakértő Dr. Shelby Harris kiemelte: „A gyerekek természetes álmodozók és kísérletezők, de ahogy idősebbek lesznek, a társadalmi nyomás egyre inkább korlátozza őket és képzeletüket. Az álmodozás egyetemes jelenség, amelyet általában a gyermekek világszerte örömmel fogadnak. Mivel mindennapi életükben egyre több a stressz és a követelmény, a szabad játék és a kreativitás ösztönzése fontos szerepet tölt be. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a szabad játékidővel rendelkező gyerekeknél nő az álmok gyakorisága, és ennek eredményeképpen boldogabbak és kreatívabbak lesznek.

 

A május 15-én induló LEGO® DREAMZzz™ a LEGO Csoport kreativitás iránti szenvedélyéből született. Az új téma bevezetését a LEGO® DREAMZzz™ sorozat vezeti fel. Ebben, az iskolai barátok, Mateo, Izzie, Cooper, Logan és Zoey kalandjait követhetjük, és akik egy titkos ügynökséghez csatlakozva megtanulják, hogyan használhatják a képzelet erejét, hogy az Álomvilágba utazzanak – és megtanulják legyőzni a zsarnok Éjkirályt!

A LEGO® DREAMZzz™ 10 epizóddal jelent meg május 15-én, és 2023 augusztusától vadonatúj termékekkel és további részekkel egészül ki.

A LEGO® DREAMZzz™ az első olyan koncepciónk, amely az álmok csodálatos világát állítja középpontba, és azt vizsgálja, mi történik, ha az álmok valósággá, a hétköznapi gyerekek pedig rendkívüliekké válnak, akiknek szupererejük a kreativitás!” – nyilatkozta Cerim Manovi, a LEGO® DREAMZzz™ kreatív igazgatója. Bátorítani szeretnénk a gyerekeket arra, hogy keltsék életre legvadabb álmaikat és használják ki a képzeletük valódi és kreatív erejét álmodás közben, hiszen ez még csak a kezdet!

A LEGO® DREAMZzz™ sorozat 2023. május 15-től lesz elérhető a LEGO YouTube csatornán és Netflixen.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?