You are currently viewing A különlegesek közt is különlegesek: a korababák

A különlegesek közt is különlegesek: a korababák

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#anyadolga
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Minden egyes baba és minden születés, szülés különleges.

Ez nem közhely, hanem tény.

Ahogyan tény az is, hogy a különlegesek közt is kiemelt helyet foglalnak el a koraszülött babák, akiknek érkezése még túl korai, ezért az öröm mellett aggódással, félelemmel, szívfájdalommal terhes.

Örülsz, persze, boldog vagy, hogy él, növekszik, fejlődik – de hosszú hónapokig tart, amíg felengedsz és el mered hinni, hogy most már minden rendben lesz. Tovább görcsöl az ember és a szeretetteli aggodalom egyszer csak teherré válhat…

Tudod, én átéltem, hogy milyen ez.

Egy 24 hétre született kis csöppség mellett mindenen keresztülmentem, ami csak egy korababás anyukával megtörténhet, és, bár nagyon igyekeztem mindent mintaszerűen csinálni, azért volt, hogy olykor belecsúsztam a túlféltésbe, túlérzékenységbe és abba, hogy mindenkinek meg akartam felelni.

Túl nagy teher ez és felesleges is, hidd el!

Adunk pár tippet, hogy mindezeket te hogyan kerülheted el.

A féltésről

Ne járj helyette, ne kapd el minden percben.

Engedd meg neki is, hogy a maga erejéből fedezze fel a világot, a saját tapasztalatai útján tanuljon és ismerkedjen a környezetével. Tudjuk, hogy félelmetes, ahogyan elesnek és azt is, hogy a te kis korababád örökre az a madárcsontú, törékeny bébi marad a szemedben, de neki teszel rosszat, ha túlfélted.

Hidd el, nagyon is erősek, hiszen az első hetek nehézségei borzasztóan erős akaratot, élni vágyást adtak nekik. Aki ott tanul meg küzdeni, annak nem lesznek gondjai az életben. Persze, a tanulás folyamatát neki is meg kell tapasztalnia, ne vedd el tőle a lépcsőt, amely felviheti a sikerhez, ne spórold meg helyette ezt az időt.

A fejlesztésről

Ha bárki szakember szerint érdemes fejlesztésre vinned a babát, ne sátánként kezeld a véleményét és őt, hanem segítőként. A legtöbb esetben alapból szükséges lehet a fejlesztés, hiszen idegrendszerük és izmaik is fejletlenebbek, mint az időre született babáknál.

Ha rettegsz tőle, hogy baj lehet, vagy bizonytalan vagy a kérdésben, inkább vidd el magadtól egy állapotfelmérésre, ahol a terapeuta konkrét infókkal tud szolgálni. A találgatás és a struccpolitikai is helytelen és a picire nézve egyformán káros lehet. Nem csökkenti az értékét, kis személyisége varázsát, ha pár hónapig tornára kell hordanod, cserébe sokkal jobban megy majd neki a tanulás és lelkileg is kiegyensúlyozottabb lesz.

Ne legyél szuperhős

Végül, ami fontos: magadért is élj. Kérj segítséget, akár lelkileg, akár fizikailag vagy kimerült.

Az első hónapokban a mentális teher a nagyobb, később a tested követelne pihenést. Hívd át anyukádat, barátnődet, hogy legyen pici időd akár hajat mosni, vagy csak fél órát szundítani. A kis turbóemberke mellé nagy adag energia szükséges – buta általánosítás lenne, de tény, hogy a korababák közt sokkal több a hiperaktivitás tüneteit mutató gyerek, érzékenyebbek is, így minden erődre szükséged van, hogy bírd a tempót.

Ne félj, nem kell egyedül végigcsinálnod!

A család és a barátok, hidd el, hogy alig várják, hogy segíthessenek neked.

Philly 

(kezdőkép: Pixabay)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?