You are currently viewing A mese, amely borítékban érkezik – ő a meselevél

A mese, amely borítékban érkezik – ő a meselevél

Különleges vállalkozásba kezdett a 2021 őszén indult Fabula Levélműhely csapata, Sólyom-Nagy Fanni, Balassa Zsófia és Farkas B. Szabina. Kortárs irodalmi meselevél-sorozattal szeretnék a gyerekek mindennapjaiba becsempészni a levélvárás izgalmát, az olvasás örömét.

A három kulturális szakember arra vágyott, hogy a mindennapok forgatagában valami kézzelfogható, esztétikus és értékes dolgot hozzanak létre, ami egyszerre szolgálja az olvasás népszerűsítését és a gyerekekkel töltött minőségi időt – minőségi tartalommal.

A meselevelek különlegességét és exkluzivitását adja, hogy kortárs szerzők máshol nem olvasható, kifejezetten a Fabula számára írt, illusztrált meséit olvashatják a megrendelők. Ez a különleges irodalmi forma egyszerre nyújt egy nem mindennapi „levélélményt”, és hozza meg a kezdő (és már gyakorlottabb) olvasók kedvét az olvasáshoz. A gyerekeket hónapról hónapra újabb mese várja a postaládában, apró ajándékok kíséretében. A meselevelek egyesével, illetve 3, 6 vagy 12 hónapos előfizetéssel is megrendelhetők.

Az első (6-10 éveseknek szóló) mesesorozatot két közkedvelt szerző, Mészöly Ágnes és Majoros Nóra írják kizárólag a Fabula olvasói számára, Garaczi Glória pedig fantasztikus illusztrációkkal kelti életre a figurákat.

„Bonviván, az elkényeztetett kandúr egy lakótelepi lakásban él Kati mamával és Andor papával. Változatosságot leginkább a két unoka, Liza és Zsombor jelent az életében, no meg azok a ritka alkalmak, mikor elemelhet néhány finom falatot gazdái tányérjából. Unalmában leveleket kezd írni neked, melyeket Lívia, a postagalamb és félállású titkosügynök visz el a postára, és közben bele is kotyog. Kövesd hónapról-hónapra Liza és Zsombor kalandjait, és ismerd meg a lakótelepet benépesítő állatok izgalmas világát!”

Azért sem mindennapi ez a kezdeményezés, mert a digitalizált világunkban sajnos a legtöbb gyermek nem is ismeri a postai levél fogalmát. Azt meg, hogy milyen érzés levelet várni, nem tudják. Hiánypótló a meselevél, ugyanis egyrészt megismeri a gyermek azt, milyen érzés levelet kapni -saját címzéssel a postaládába-, másrészt saját mesét kap, olyat, amit máshol, pl. könyvekben nem olvashatott.

A mese pedig fontos része a gyermek életének, érzelmi és képi világa fejlődésének, gazdagodásának. A mesélés, a meseolvasás számos jótékony hatással bír. A várakozás, vágyakozás valami iránt, amit nem kap meg azonnal az pedig emeli az ajándék fényét, bármilyen alkalomról is legyen szó.

A gyermeki izgalom, várakozás, öröm és csodálkozás mind egyben van jelen a meselevélben. A meselevelek segítségével lelassulhatunk picit, minőségi időt tölthet gyermekünk velünk, vagy ha már nagyobb, akkor egyedül.

Szerintünk nincs nagyobb boldogság egy szülőnek,

mint amikor a gyermeke szemében csillogást, az arcán boldog mosolyt lát.

És a mese pont ilyet tud okozni.

Köszönjük  a Fabula Levélműhelynek, hogy megalkották ezt a lehetőséget a családoknak!

(képek: Fabula Levélműhely)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?