You are currently viewing Ajándék interaktív mesekönyvet kap 10.000 kisgyermekes család

Ajándék interaktív mesekönyvet kap 10.000 kisgyermekes család

Az egészséges életmód és a tudatos szemlélet lassan, de annál biztosabban az életünk részévé válik, ám ezzel együtt, ezek kialakítása és fenntartása nem egyszerű feladat.

Sok szülő számára okoz kihívást, hogy gyermekeiket megtanítsák és ösztönözzék az egészségüket támogató szokások kialakítására és következetes betartására, legyen szó az egészséges étrendről, a szemük védelméről vagy akár a rendszeres kézmosásról.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) és a játékos gyermekneveléssel foglalkozó Plukkido pszichológusainak közös kezdeményezése ezekre a mindennapos nehézségekre próbál választ adni.

Egy olyan egyedülálló, interaktív mesekönyvet biztosítva 10.000 kisgyermekes családnak, aminek segítségével a szülők a gyerekek kompetencia-élményére alapozva, hatékonyan vezethetik be már az óvodások hétköznapjaiba is az egészségmegőrzést támogató viselkedésformákat.

Mesébe foglalt megelőzés

A megelőzés és az egészségtudatos viselkedés számos betegség elkerülésében segíthetnek minket, ám akkor működhetnek a leghatékonyabban, ha a hozzájuk kapcsolódó tudnivalók és gyakorlati teendők már gyerekkorban beépülnek a mindennapjainkba, hiszen akkor egyszerűen természetessé válnak.

Ez persze nem megy egyik percről a másikra, de a meséket segítségül hívva lényegesen könnyebb helyzetben lehet egy aggódó szülő, aki e téren tudatosságra szeretné nevelni gyermekét.

Varázsolj Manóföldön!

A házi gyermekorvosok, pszichológusok, szemész szakemberek és dietetikusok, valamint felelősen gondolkodó vállalatok közreműködésével életre hívott Varázsolj Manóföldön! kezdeményezés célja, hogy a szülők kezébe egy olyan játékos eszközt adjon, aminek révén a 3-6 éves gyerekek mesébe építve, a képzeletük mozgósításával sajátíthatják el az egészségtudatos életmód alapjait.

Ennek érdekében a kezdeményezés első lépéseként kisgyermekes családok egy olyan interaktív mesekönyvet vehetnek át házi gyermekorvosaiktól – teljesen ingyen , ami teret nyit egy sok esetben újfajta kommunikációnak, és ami hosszú távon közelebb hozza a gyerekekhez a prevenció egyes lépéseit.

A közös meseolvasás és az interaktivitás a szülőknek is lehetőséget ad, hogy játékos módon, gyermekeikhez kapcsolódva, közös minőségi időt eltöltve lépjenek a tudatosság útjára.

Szólj bele a mesébe!

A mese és a játék a gyerekek természetes közege, az M. Tóth Zsuzsanna által gazdagon illusztrált Varázsolj Manóföldön! mesekönyv erre építve szólítja meg a gyerekek fantáziáját.

Azzal, hogy az interaktivitás révén a történetek alakulásába ők maguk is beleszólhatnak, részesei lesznek a mesevilágnak, segítő hősökké válnak, és játékos módon tanulják meg az alapvető higiéniai szokásokat, az egészséges táplálkozás alapjait, az egészséges látás megőrzéséhez hozzájáruló életmódbeli ajánlásokat és a nyugodt elalvás rutinjának kialakításához vezető lépéseket.

Az ismeretek megszilárdítását segítő interaktív játékélményt a Plukkido képernyőmentes applikációjában elérhető hangosmesék, otthoni küldetések is kiegészítik, amik szintén aktív cselekvésre hívják a gyerekeket ezekben a témákban.

Mindez egy olyan hatékony eszközt ad a szülők kezébe, aminek segítségével eredményesebbek lehetnek az egészség megőrzését támogató szokások kialakításában és azok következetes fenntartásában is, csupán azzal, ha időnként visszautalnak a kapcsolódó mese egyes mozzanataira. Így a szülők kérései nem unalomig hallott unszolásként, hanem egy játékos élményre való felhívásként érkeznek a gyerekekhez.

Közös felelősség

A gyerekek egészsége és az egészségtudatosságuk fejlesztése közös, társadalmi felelősségünk is. Minél hamarabb ragadjuk meg a figyelmüket ezzel kapcsolatban, annál természetesebben alakíthatnak ki később saját maguk is egy egészségesebb életformát. 

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél korábban felismerjék az egészséges életmód jelentőségét, illetve megtanulják azokat az alapvető hétköznapi szokásokat, amik segítenek különféle betegségek elkerülésében. A kiadvány jó lehetőség arra, hogy ezek az információk célt érjenek, mivel a saját nyelvükön, meséken keresztül szólítják meg a kisgyermekeket – egészítette ki Dr. Kántor Irén, a HGYE elnöke.

„Mielőtt belevágtunk volna a mesekönyv írásába, sok szülőt megkérdeztünk arról, hogy mik azok az egészségüggyel kapcsolatos témák, amiknek a bevezetésén, kezelésén szeretnének változtatni, de ennek ellenére nehezen megy nekik. Ezt később összevetettük az orvosok tapasztalataival, és végül így állt össze az első ingyenes kötet tartalma, ami idén a házi gyermekorvosi rendelők bevonásával 10.000 példányban kerül az óvodás gyermekeket nevelő családokhoz, és aminek nagyon reméljük, hogy lesz majd folytatása, akár egy prevenciós sorozat formájában, hiszen bőven van még miről beszélni és mesélni” – tette hozzá Táncsics Judit, a kezdeményezés megálmodója, a Plukkido ügyvezető-társalapítója.

Összefogás az egészségtudatosság fejlesztéséért

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Plukkido kezdeményezését a Hoya Lens Hungary Zrt., a JÓkenyér, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Europrinting Nyomda támogatta. Az összefogás támogatóinak közös célja, hogy felhívják a figyelmet az egészségtudatos életmód jelentőségére.

Az MDOSZ lakosságnak szóló útmutatója, az OKOSTÁNYÉR® a felnőttekre és külön a gyerekekre fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit, amelyekre a Varázsolj Manóföldön! étkezéshez kapcsolódó meséje is épül. A JÓkenyér szakemberei dietetikusukkal együtt nap mint nap azért dolgoznak, hogy a közösen elköltött étkezések és a jó minőségű élelmiszerek hozzájáruljanak az emberek testi és lelki jóllétéhez.

A Hoya Lens Hungary Zrt. a Plukkido pszichológusaival közösen alkotta meg Mesél a szemünk programját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a társadalom egyre nagyobb részét érintő gyermekkori rövidlátás jelenségére és a megelőzés fontosságára.

Az ingyenesen elérhető, interaktív mesekönyvet az óvodáskorú gyermeket nevelő szülők a gyermekorvosi rendelőkben vehetik át. Az első, 10.000 példányos kiadásból a házi gyermekorvosok kb. 10-10 példányt kapnak, mellyel megajándékozhatják a saját körzetükben hozzájuk érkező családokat.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?