You are currently viewing Aki világcsavargó akart lenni… – 10 megszívlelendő idézet Vekerdy Tamástól

Aki világcsavargó akart lenni… – 10 megszívlelendő idézet Vekerdy Tamástól

Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy Vekerdy Tamás az ország pszichológusa is volt. És marad is mindörökre, hiszen szavait sosem felejtjük el.

1935. szeptember 21-én született Budapesten. 

Amikor gyermekkorában megkérdezték tőle, mi szeretne lenni, egyszerűen azt válaszolta: világcsavargó. Szabad ember. És azzá is vált.

Nevelési elveit, tanácsait nem csak a szülők, hanem a pedagógusok is követik. Ma már. Mert hogy ez nem volt mindig így. De őt nem érdekelte, hogy éppen honnan rúgják ki vagy mellőzik. Mert tette a dolgát szívvel-lélekkel.

1987-től a magyarországi Waldorf oktatás megszervezője volt, majd 1991-től a Waldorf tanárképzés szervezője és vezetője is.

Számtalan könyv szerzője, társszerzője és fordítója.

Rendkívüli ember, akinek 2019. október 9-ei halála egy egész országot rázott meg.

Összegyűjtöttünk a teljesség igénye nélkül 10 olyan idézetet tőle, melyet érdemes megszívlelni:

„Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé.”

„A szülőknek egy dolguk van: az elképzelhető legnagyobb pozitív elfogultsággal kell a saját gyerekükre tekinteniük. Az lát jól, aki szeret!”

 

„De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk. Karriert, pénzt, a külvilág ítéletét.”

 

„Egy pihent anya, aki jól érzi magát a bőrében, a gyerek számára is rendkívül fontos. Illetve az a fontos, hogy szabadulj meg a gyerekedtől, hogy kipihenhesd magad, mert a gyerekednek is az a jó, hogy aztán újra szívhatja a véredet, rághatja a húsodat.”

 

„Ne legyünk tökéletes anyák, nem is tudunk azok lenni, ne szorongjunk, ne görcsöljünk ezen. Éljünk úgy, mintha többé-kevésbé normális emberek lennénk. Az élet nehéz, és együtt küzdjük magunkat végig ezen a gyerekeinkkel. Nem tökéletesnek, nem zseniálisnak kell lenni. Amikor lehet, jelen kell lenni. Kongruensnek, önmagammal azonosnak kell lenni.”

 

„Siker az, ha viszonylag kiegyensúlyozottan tudok élni, ha kibírom önmagamat, nem leszek magamtól depressziós, a családom sem lesz tőlem, és én sem a családomtól. Ezek valódi sikerek az életben.”

 

„A buta tömeg béget, az okos egyén kritizál.”

 

„A jó iskola kérdése nem az, hogy „lássuk, mit nem tudsz”, hanem, hogy „mit tudsz”, a te sajátos képességeid (és az intelligenciák legalább nyolcféle formája) szerint.”

 

„Mi az érzelmi intelligencia? Az, hogy nem leszek azonnal depressziós önmagamtól. Képes vagyok szemügyre venni magam és az engem körül vevő világot, és a mások szemével is képes vagyok látni, nem csak a sajátommal.”

 

„Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni.”

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?