You are currently viewing Anya, kérek még! – interjú Ambrus Évával, aki megmutatja, hogy a hozzátáplálás is lehet egyszerű!

Anya, kérek még! – interjú Ambrus Évával, aki megmutatja, hogy a hozzátáplálás is lehet egyszerű!

Ambrus Évát már sok anyuka ismerheti a ManóMenü vállalkozása kapcsán. Ezen az internetes platformon 2016 óta segíti az anyukákat, hogy eligazodjanak a hozzátáplálás útvesztőjében, és könnyedén fogjanak hozzá Manójuk első ételeinek elkészítéséhez.

2019-ben pedig könyv formájában is megjelentette segítő gondolatait, 118 recept kíséretében, Anya, kérek még! címmel, a BOOOK Kiadó gondozásában. A könyv rendkívül nagy segítség mind a kezdő, mind a haladó anyukáknak a hozzátáplálás témájában.

Évivel a könyve és a ManóMenü kapcsán beszélgettünk.

Tomkó Bori: Mi az eredeti foglalkozásod?

Ambrus Éva: Szociálpedagógus és élelmezésvezető vagyok.

TB: Honnan jött a ManóMenü ötlete?

AÉ: A kisfiam hozzátáplálásának megkezdése után. Szerettem volna, ha az anyukáknak van egy olyan biztos, hiteles tudáshalmaz, amit folyamatosan frissítenek az egyes területek szakértői, és korrekt válaszokat kapnak a kérdéseikre.

TB: Hogyan lett a sikeres internetes jelenlét után könyv belőle?

AÉ: 3 évnyi ManóMenü ténykedés után a könyvkiadó keresett meg, hogy szeretnének velem együtt dolgozni egy hozzátáplálási könyv megalkotásában.

Mostanra már annyi tudás és tapasztalat felhalmozódott ebben a témában, hogy nagyon magabiztosan vágtam bele. Illetve a több, mint 40 ezer követő folyamatosan érdeklődött, hogy mikor lesz végre könyv.

Babapizza

TB: Sokan sokféle nézetet vallanak a gyermek hozzátáplálásával kapcsolatban (is). De mégis, hogyan tudja eldönteni egy kezdő édesanya, hogy melyik irányzatot válassza?

AÉ: Mint mindenben a gyermeknevelést illetően, akkor hozzuk a legjobb döntést, ha a gyermekünk igényeit tartjuk szem előtt. Ha folyamatosan figyeljük, és válaszkészek tudunk lenni. Egy harmonikus anya-gyermek kapcsolatban az ösztönök a legjobb tanácsadók, persze ezt folyamatosan nehezítik az egymásnak ellentmondó információk, de ebben segít a ManóMenü.

TB: Azt írod az alcímben, hogy „hozzátáplálás egyszerűen”. Valóban egyszerű ez?

AÉ: Igen, szerintem egyszerű, ha betartjuk azt a néhány szabályt, amit a könyvben is megfogalmazok, és ha sikerül azt a pozitív attitűdöt átvenni, akkor egyszerű lehet.

TB: Melyik a kedvenc étele a kisfiadnak? És mi az, amire nem tudod egyáltalán rávenni, hogy megegye?

AÉ: Szerencsére az én kisfiam nagyon érdeklődő, de ettől függetlenül neki is vannak „nem szeretem” ételei. A piros gyümölcsökkel már több hónapja hadilábon állunk, csak gyümölcspüréként hajlandó megkóstolni őket. Bár a paradicsomos ételek meg a kedvencei, szóval a piros csak gyümölcsben TILOS!

A kedvenc étele pedig a hal, nagyjából minden formában, illetve a tészta. Itt például azzal trükközök, hogy többfajta tésztát váltogatok, pl: durum, vöröslencse, hajdina, stb., így ez is változatos tud lenni.

TB: Te szülőként megeszel mindent? És ha nem, akkor hogyan lehet ezt hitelesen kommunikálni a gyerek felé?

AÉ: Ha élelmiszertípus szerint nézem, akkor mi a családban, azt mondhatom, megeszünk mindent. Eszünk húst, halat, gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, gabonákat-, stb., tehát mindent lát otthon a kisfiunk. Az egy másik kérdés, hogy nem a világ összes zöldségét, és gyümölcsét kedvelem… vagy például egészen biztosan nem fog otthon látni paradicsomos káposztát, mert a férjem és én sem szeretem, így nem is készítem otthon. Ettől még azt gondolom, hiteles tudok lenni. A lényeg azon van, hogy a fentebb felsorolt ételtípusok mindegyike valamilyen formában legyen jelen a tányéron. Ha nem tej, akkor például joghurt, sajt vagy túró és még sorolhatnám az alternatívákat.

Bababolognai

TB: Milyen legfontosabb tanácsokat adnál a kezdő anyukáknak a hozzátáplálással-étkezéssel kapcsolatban?

AÉ: Azt, hogy ha van ideje, akkor készüljön fel rá. Olvasson minél több cikket, könyvet ezzel kapcsolatban, hogy magabiztos tudjon lenni, vagy tudjon kérdezni. Illetve, hogy hallgasson az anyai ösztöneire, és figyelje a babát. Ha csatlakozik a ManóMenü Facebook csoportunkhoz, akkor pedig a felmerülő kérdéseire is őszinte és hiteles választ kaphat!

 

És végül, de nem utolsó sorban Évi megosztotta velünk a könyv slágerreceptjét, a Babacsintát, aminek elkészítését egy jó kis videóból meg is tanulhatjátok:

Mi abszolút javasoljuk minden hezitáló, parázó és bizonytalan anyukának vagy kismamának, hogy csatlakozzon a ManóMenü csoporthoz, valamint szerezze be Éva könyvét, mert:

valódi, működőképes és praktikus tippeket, ötleteket oszt meg benne!

Tomkó Bori

(képek: BOOOK Kiadó/Zergi Borbála, kezdőkép: Kiss Andrea/Happy photo)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?