You are currently viewing Beszéljünk a nőket leggyakrabban érintő problémákról!

Beszéljünk a nőket leggyakrabban érintő problémákról!

Pecsételő vérzés, barnázás, közti vérzés. Melyikünk ne találkozott volna vele élete során. De hogy milyen okok állnak emögött, és mikor szükséges orvoshoz fordulni, erről szól a mostani bejegyzésünk.

Pecsételő vérzésem van (barnázok), mi lehet az oka?

Rengeteg nő tapasztal közti vérzést, úgynevezett barnázást a ciklusa valamelyik szakaszában, amely lehet a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén, vagy napokkal a fő menstruációs vérzése előtt.

Van, amikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb hormonális egyensúlytalanság.

Mi is az a „barnázás”?

Akkor barnázunk, amikor egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül. Nagyon sokszor fehérneműig sem hatol, hanem inkább a toalettpapíron leszünk rá figyelmesek, vizelés vagy belmozgás után.

  • Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros.
  • Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is
  • A barnázás NEM jelenti a menstruáció megjöttét. A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg.

A cikluszavar tüneteiről, okairól és kezeléséről is olvashatsz itt >>

Mi számít normális (pozitív) barnázásnak?

Normális barnázásnak azt nevezzük, amikor a rendes menstruációs vérzésünk után, tegyük fel egy egészséges 3-5 napos menstruáció után meg 1-2 napos vérzésünk van.

Ovulációs barnázás, más néven közti vérzésnek nevezzük a ciklus közepén, vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkező vérzést, ami szinten normális. A ciklus közepén jelentkező vérzésnek 2 oka ismert:

  • a petesejt kitör a tüszőből, amelyet egy kis vérzés kísér
  • ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogénszint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része ledobódjon.

De hogy mi számít abnormális közti vérzésnek, barnázásnak, azt ide kattintva tudod elolvasni az Intima.hu oldalán.

Forrás: Intima.hu – egészségportál nőknek

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?