You are currently viewing Bölcsisnek lenni menő?! – Gondolatok egy intézményvezető tollából

Bölcsisnek lenni menő?! – Gondolatok egy intézményvezető tollából

Az anyukák egy része mindennél jobban élvezi a kisbabával együtt töltött időt. Egy másik része azonban anyagi, érzelmi és/vagy egyéb okokból a gyermek hároméves kora előtt visszatér a munkaerőpiacra.

Bölcsis gyerek anyukájának lenni azonban állandó önvád és önmarcangolás: vajon miről maradok le, amíg nem vagyok a kicsivel? Vajon szeretik-e, dédelgetik-e, táplálják-e, ölelik-e úgy, ahogy én tenném? Vajon okoz-e neki traumát, ha „magára” hagyom?

Bodó Virág Anna, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi és Miniovi megálmodója, tulajdonosa és szakmai vezetője szerint, ha körültekintően választunk bölcsődét, a gyerekek érzelmi és értelmi fejlődése, valamint az anyuka zavartalan munkavégzése egyaránt biztosított. Szerinte bölcsisnek lenni menő!

Bodó Virág Anna, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi és Miniovi intézményvezetője

Anyalélek és bölcsiválasztás

Virág elmondása szerint az anyukáknak gyakran okoz lelkiismereti problémát a kisbaba vagy kisgyermek bölcsibe íratása. Ennek oka, hogy a legjobbat szeretnék a gyerekeiknek, és emiatt szerepkonfliktusba kerülnek: vajon az anyagi biztonság, egy elégedett és kiteljesedett édesanya, vagy az otthon töltött évek békéje a legfontosabb a kicsik fejlődésének biztosításához?

A válasz Virág szerint egyszerű: anyukája, babája és családja válogatja! Vannak olyan anyukák – és gyerekek –, akiknek az otthon töltött idő elsődleges fontosságú, másoknak a felnőtt közösségben való létezés, a szakmai munka, az intellektuális környezet elemi szükséglet.

Nem véletlenül mondják, hogy boldog mama = boldog baba! Épp ezért, ha anyagi, érzelmi vagy egyéb okokból anyaként visszatérsz a munkaerőpiacra, csak két dologra kell figyelned: a gyermeked igényeire és a körültekintő bölcsődeválasztásra.

BabyGarden Daycare családi bölcsőde: álomból valóság

Több mint hat éve annak, hogy az akkor még szinte egyetemi hallgató Virág gondolt egyet, és úgy döntött, megalapítja a gyereklélek számára tökéletes családi bölcsődét. A helyet, ahol a szülők támogatást, a gyerekek pedig ölelő szeretetet kapnak. A helyet, ahol bölcsisnek lenni menő.

Egy olyan családokat megtartó, segítő intézményt álmodott meg, melyben a gyerekek kis létszámú csoportokban, az élelmiszer-allergiák és egyéb, speciális igények figyelembevétele mellett, akár többnyelvű környezetben is fejlődhetnek.

Az első időszakban a kezdő vállalkozókra jellemző módon egymaga végzett minden feladatot. Mindegy, hogy adminisztratív, logisztikai, adózási, marketing vagy tanszervezési kérdésekről volt szó, a legjobb minőséget képviselte munkájában és mindig volt ideje, hogy a legfontosabbal foglalkozzon: ölelést és szeretetet adjon azoknak az apróságoknak, akiket az aggódó szülők rábíztak.

Hat év alatt nemcsak a budai BabyGarden ment keresztül jelentős változáson, hanem Virág vállalkozói-támogató szemlélete is, melynek leginkább a babák és a mamák örülnek igazán, hiszen az apróságok prémium szolgáltatások és kiválóan képzett szakember támogatása mellett fejlődhetnek napról napra.

A BabyGarden állatasszisztált foglalkozása

A jó bölcsi alapvetése: a gyerek az első

Szeretnéd tudni, hogy egy gyakorló „nagycsaládos” anya és rutinos bölcsődevezető mit gondol az intézményválasztás nehézségeiről? Virág elmondja, mire érdemes figyelned!

1. Mindig kérd ki az intézmény pedagógiai programját!

Gyakorló édesanyaként nyilván vannak bizonyos elveid az egyes gyereknevelési kérdésekben. Vannak olyan dolgok – mint például a korai nyelvtanulás, a természetközeli szemlélet vagy az állatokkal, sportokkal való mielőbbi megismerkedés lehetősége –, amelyeket fontosnak tartasz, míg más ingereket inkább kerülnél. A pedagógiai program alapján tisztán látod majd, milyen tevékenységekkel tölti majd az idejét gyermeked, ahogy azt is megtudhatod, milyen pedagógiai elvek mentén, milyen módszertan alapján foglalkoztatják őt.

Mi a BabyGarden Daycare Családi Bölcsőde és Minioviban Maria Montessori nyomában járva kézműves, többnyire hazai és nemzetközi design fajátékokkal, változatos taktilis és audiovizuális ingerekkel, tapasztalati tanulással egyengetjük a hozzánk érkező apróságok fejlődését.

2. Ne csak intézményt, hanem vezetőt és gondozót is válassz!

Kezdetben a BabyGarden egyszemélyes hadseregként támogatta a családokat, mára azonban a folyamatos fejlődésnek hála magasan képzett szakemberekből álló, lelkes és prémium szolgáltatást, családbarát hozzáállást és érzelmi-fizikai biztonságot nyújtó csapat biztosítja az apróságok hétköznapjainak zavartalanságát. (Akik persze bármennyire igyekeznek is, nyomába sem érhetnek a bölcsi terápiás kutyusának és a többi négylábú látogatónak!)

Noha összeszokott teamként bízunk egymásban és jól kiegészítjük egymást, a szülőket mindig arra biztatjuk, hogy ismerjék meg csapatunk minden tagját, hiszen mi leszünk azok, akik gyermekükről a távollétükben gondoskodunk.

Válassz olyan pedagógust és intézményvezetőt, akiben bízni tudsz, mert a te bizalmad a gyermeked bizalmának alapja!

3. Ragaszkodj az elképzeléseidhez!

A legtöbb édesanya rendkívül bizonytalan a bölcsibe adás és a bölcsiválasztás kérdéseit illetően. Az érzelmileg megterhelő döntés terhe miatt azonban gyakran elfelejtenek figyelni azokra az alapvető elvárásokra, amiket magukban már megfogalmaztak az ideális intézménnyel kapcsolatban.

Mi a BabyGardenben úgy gondoljuk, hogy akkor tudunk igazán a családok segítségére lenni, ha pontosan azt adjuk nekik, amire szükségük van. Ezért nálunk elérhető angol és magyar nyelvű fejlesztés, konduktív torna, néptánc, zeneovi, állatasszisztált foglalkozások, pónilovaglás, kézműveskedés, meseterápia, babamasszázs és gyerekjóga, komplex mozgásterápia és számos más további elfoglaltság, melyre a csemetének csak szüksége lehet.

All in one szolgáltatást nyújtunk, mert tudjuk, hogy az intézményben töltött idő hasznos és élvezetes eltöltésénél a szülő számára nincs nagyobb ajándék, csak a boldog és kiegyensúlyozott csemete.

4. Érdeklődj más szülők tapasztalatairól!

Egy adott intézmény mindig igyekszik a legjobb arcát mutatni – de azért nem szabad elfelejteni azt sem, hogy mi, a bölcsődei dolgozók is csak emberek vagyunk, úgyhogy vannak kivételesen rossz napjaink is.

A korábbi kis bölcsisek szüleinek tapasztalatai azonban aranyat érnek! Ők azok, akik fel tudják hívni a figyelmedet a kedvező vagy kedvezőtlen változásokra, az apróbb figyelmességekre, amikre rutintalan szülőként nem is gondolnál.

Mi például rendszeresen küldünk információkban gazdag hírlevelet a szülőknek, napi visszajelzéssel élünk a gyermek aktuális hogylétét illetően, rendszeresen szerzünk be prémium minőségű kézműves játékokat, dekorációkat és egyéb kiegészítőket, ahogy a különféle foglalkozások megtartására is csak szakmájuk legjobbait kérjük fel.

Azért tesszük mindezt, mert hiszünk abban, hogy a gyerekek – különösen a BabyGarden bölcsisei és miniovisai – a lehető legjobbat érdemlik.

A BabyGarden terápiás kutyusa

5. Hallgass a megérzéseidre – és figyeld a jeleket!

Az anyai megérzésnél nincs pontosabban működő jelzőrendszer, de azért mégis vannak jelek, amelyeket érdemes figyelni. Ilyen például, hogy:

-mennyire transzparens és következetes az intézmény kommunikációja személyesen és digitálisan (jeleznek-e a nap végén, szólnak-e időben az egyes fontos tudnivalókról,

-frissítik-e a Facebook– és Instagram-felületeket, weboldalt),

-hogy átlátható-e az intézmény dolgozói hálózata (világos-e, ki a vezető, ki milyen szerepkörben dolgozik, és könnyen elérhetők-e az egyes illetékesek a földi halandók számára is),

-partnernek tekint-e az intézmény téged, mint szülőt gyermeked nevelésében, és nyitottak-e észrevételeidre, visszajelzéseidre.

Bölcsődevezetőként hiszek abban, hogy a gyermek boldogságának és fejlődésének biztosítása kizárólag a szülővel közös csapatmunka eredményeként lehetséges, ezért mindig az oda-vissza járható kommunikációs utak kiépítésére törekszem.

Vállalkozóként pedig az a meggyőződésem, hogy ha gyerekekről van szó, akkor tényleg a 100%-os teljesítmény a minimum, ami elvárható.

Épp ezért, ha anyaként úgy érzed, valami nincs teljesen rendben, hallgass a belső hangra, és járj utána!

(A képek a BabyGarden Daycare Családi Bölcsőde és Miniovi tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?