You are currently viewing Bullying – hogyan tudsz segíteni a gyereknek, ha csúfolódás áldozata lett?

Bullying – hogyan tudsz segíteni a gyereknek, ha csúfolódás áldozata lett?

A gyerekek előszeretettel feszegetik a határokat, mind a felnőttekkel, mind kortársaikkal szemben. Az iskolai csúfolódás szinte mindennapos jelenség, azonban a gyerekekre gyakorolt hatása annál jelentőségteljesebb.

A bullying felfedezése akár létfontosságú is lehet, ezért elárulom most neked, hogy miként ismerheted fel a problémát, és hogyan kezelheted hatékonyan.

Miért csúfolódnak a gyerekek?

A kisgyermekek, akik éppen tanulják helyüket, és szerepüket a világban, előszeretettel tesztelgetik a határokat, hogy tudják, milyen lehetőségeik vannak. Ezt bizonyítja a dac, a hisztik, sőt akár egymás csúfolása is. Mivel ideális esetben a szülők határozzák meg a szabályokat, a kicsiknek sokkal több esélyük van az önérvényesítésre a velük egykorúakkal szemben.

Az iskolai csúfolódás ritkán alapul valóságos tényeken, sokkal inkább valamilyen belső frusztráció hívja életre őket, ennek ellenére az egyik legveszélyesebb dolog, ami a gyermekekkel történhet. Hogy miért? Mert a fejlődő személyiségnél nincs sérülékenyebb, és ha bántalom észrevétlenül történik, az akár a felnőttkori viselkedésre is hatással lehet!

Hogyan ismerd fel, ha gyermeked áldozat?

Mivel minden gyermek más és más személyiség, nehéz egyértelműen megfogalmazni, hogy mikor mondhatjuk biztosan, hogy a gyermek iskola csúfolódás áldozata. Van azonban néhány egyértelmű jel, ami segíthet felhívni a figyelmet arra, hogy talán segítségre van szüksége csemetédnek:

1. Hirtelen jött zárkózottság

Minden lurkónak megvan a maga személyisége. Vannak, akik nyitottabbak, míg mások inkább magukba zárkóznak. Ez teljesen természetes, azonban mindenképp óva intő jel, ha csemetéd extrovertált személyisége egyik napról a másikra megváltozik, és sokkal inkább befelé fordulóvá válik. Ha hirtelen nem szívesen beszél problémáiról, vagy akárcsak a napjáról, az lehet egy figyelmeztetés, hogy elbizonytalanodott önmagában – például az iskolai zaklatás hatására.

2. Stílusváltás rövid idő alatt

A stílusunk folyamatosan formálódik a minket érő hatások, és a belső személyiségfejlődésünk során. Hosszú évek alatt válunk azzá, akik vagyunk, sőt a személyiségünk még felnőtt korban is változhat.

Egy iskolás gyerek esetében a gyorsan jött belső, vagy külső változás a megfelelési vágy eredménye is lehet. Ez annyit jelent, hogy a kortársaktól érkező nyomás hatására gyermeked igyekszik megfelelni az elvárásoknak, és ahelyett, hogy vicc tárgya lenne, inkább a megfogalmazott igényekhez formálja önmagát. Ez több szempontból veszélyes, hiszen egy deviáns csoport esetén akár rendkívül rossz irányt is vehet, és ha ennyire nem is rossz a helyzet, akkor is egészségtelen, ha nem önmagát adja, hanem másoknak akar megfelelni.

3. Hangulatingadozás, türelemvesztés

Gondolj csak bele, te miként reagálsz, amikor a főnököd túl sok elvárást támaszt feléd rövid határidőkkel. Valószínűleg te is sokkal ingerlékenyebb és türelmetlenebb vagy olyankor, ugye? Nos, ugyanígy van ezzel a gyermeked, aki a sorozatos bántalmazás hatására elfárad, és nehezebben veszi a hétköznapi kihívásokat. A gyors hangulatváltozás, és a szokatlan ingerlékenység így akár iskolai zaklatást is jelezhet.

„Segíteni szeretnék, de hogyan?“

A folytatásért kattints ide >>>

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?