You are currently viewing Egy érzelmi hullámvasút a napod a gyerekkel? Így kerüld el a kiabálást!

Egy érzelmi hullámvasút a napod a gyerekkel? Így kerüld el a kiabálást!

Nincs tökéletes szülő és tökéletes gyerek sincs!

Minden szülő megfogadja, hogy türelmes lesz, hogy nem kiabál. A megvalósítás azonban sokkal nehezebb, és sajnos gyakran elszakad a cérna…

Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, miért viselkedik így a gyerek, miért van ennyi tombolás, düh, esetleg agresszió benne, miért nem csinálja azt, amit kérsz tőle, miért nem is hallja, amit mondasz,

nézz magadba!

Minden belőled indul, belőled építkezik és áll össze. Lehet vitatkozni és ellenkezni, de ahogy a repülőkön elhangzik, az oxigénpalackot először saját magadra kell feltenni, csak utána tudsz segíteni másokon…

Tehát, először is meg kell látnod, észre kell venned a saját hibáidat és ki kell javítanod azokat.

Hogyan tudna a gyereked jól viselkedni, ha a te viselkedésedben is van számtalan kritikus pont?

Téged másol!

Magadért és miatta is itt az ideje változtatnod!

Kiabálás és fenyegetőzés helyett:

5 perc szünet

Vedd észre azt a pillanatot, amikor felemeled a hangodat. Pont semmi értelme ilyenkor tanítani, fegyelmezni, semmit sem tudsz ilyenkor elérni. Ja, de egy nagy lármás vitát. Nem fog figyelni rád, nem jegyzi meg, amit mondasz, nem éred el a célodat.

Nyugodj meg! Akár mondd is ki: Most szükségem van egy kis időre, míg megnyugszom, beszéljük meg később.

Hogyan nyugtasd le magad?

Azonnali nyugtatásra van szükséged, ha már elkezdődött a kiabálás. Akár a mondatot közepén is erőltesd meg magad és állítsd le magad. Maradj csendben. Kezdj el figyelni a légzésedre. Ha ez nem megy, hagyd el a helyszínt. Segíthet a hideg víz, vagy ha egy olyan helyen ordítasz egyet, ahol senki nem hallja. (mondjuk bezárkózva az autóba).

Még több szünet

Az is működhet, hogy nem veszel tudomást egy időre a kialakult helyzetről. Tereld el a saját gondolataidat, kapcsolj zenét, táncolj vagy menj el sétálni, futni. Természetesen ehhez segítségre van szükséged, hiszen nem hagyhatod egyedül a kisgyerekedet.

Ha ez éppen nem megoldható, akkor tedd félre az aktuális vitát és este fektesd le korábban a gyermeket, merülj el egy forró fürdőben, kapcsolj be egy jó vígjátékot, beszélgessetek, igyatok meg egy pohár bort a pároddal, vagy kérd meg, hogy masszírozzon meg.

Amikor már lehiggadtál,
végig kell gondolnod, mi is volt, ami igazán bántott,

mi volt az az érzékeny pont, amit gyermeked eltalált. Régi sérelmeinkre tapintanak ugyanis rá a gyerekek. Jó, ha tudod, hogy minden visszavezethető a saját gyerekkorodra.

Ne cselekedj hát mindig rutinból, ösztönszerűen, mert akkor lehet, hogy megismétlődik majd egy korábbi folyamat, pont az, amit annyira szeretnél/szerettél volna elkerülni.

Később mindenképpen meg kell beszélned a gyermekeddel a szituációt. Mondd el, hogy érted, hogy dühös volt, és sajnálod, hogy kiabáltál vele. Próbáld megértetni vele, téged mi az, ami bántott és hogy hogyan lehetne ezt máskor jobban kezelnetek. Mindkettőtöknek.

Öleld meg,

emeld ki a jó tulajdonságait a nap során, hogy ragyoghasson újra és te is mutasd felé a legjobb oldaladat.

Jegyezd meg, hogy tisztelettel kell beszélned a gyermekeddel. Hiszen

végső soron az a cél,
hogy boldog, kiegyensúlyozott legyen,
és ehhez a te mutatod a példát.

Nem borulhatsz ki folyton, ne csinálj drámát kis ügyekből, például amiatt, hogy rendetlenség van a szobájában.

Tartsd szem előtt, hogy nem az a cél, hogy tökéletes legyen, illetve hogy te tökéletes legyél.
Gyermekednek nem tökéletes anyára, apára van szüksége!

Csak legyél elég jó. Csak legyél ott.

 Magyarázd el, hallgasd meg, játssz vele. Építsd ki a bizalmat, hogy ha igazi probléma alakul ki, akkor hozzád forduljon majd segítségért.

Addig is, azt se felejtsd el: nincs vészhelyzet! A legtöbb esetben tényleg nincs, ezért kerüld el a kiabálást, a veszekedést!

Nem fog elsőre menni, és hosszú ideig eltarthat, ám minden alkalommal közelebb leszel a célhoz. A nyugodt, szeretetteljes légkörhöz, ahol nem veszekedés van és kiabálás, hanem sok-sok nevetés.

A hullámvasúton vagy bobozás közben pedig abszolút ér kiabálni vagyis inkább sikítani!

A közös program, a klassz élmény, az önfeledt játék legyen a cél!

A jó hangulaton túl pedig kialakul az elfogadás, a bizalom, a harmónia és a békés együttműködés.

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?