You are currently viewing Énidő – az utolsó ami eszedbe jut, pedig nem kéne, hogy így legyen

Énidő – az utolsó ami eszedbe jut, pedig nem kéne, hogy így legyen

Szülőként hajlamosak vagyunk a legeslegutolsó helyre sorolni magunkat; hiszen folyton találhatunk ennél sokkal sürgősebb és fontosabb tennivalót: hol főzni kell, hol takarítani; most a gyereket kell megetetni, a pelusát kell kicserélni aztán altatni, s még egy rakat email is megválaszolásra vár. Ismerős?

Az álmatlan éjszakák, a 0-24 órás „szolgálat” viszont alaposan lemerít testileg, lelkileg egyaránt. Nekem hosszú évekbe telt, mire hajlandó voltam belátni, ez bizony egy ördögi kör, amiből muszáj néha kiszakadni ahhoz, hogy ne őröljön fel teljesen. Hiszen, ha magamat totálisan kifacsarom a család „oltárán”, annak ők is megisszák a levét.

1.Ne mindig csak másokra gondolj

Egy kiürült kancsóból nincs mit kitölteni; ha folyton csak arra figyelsz, hogy másoknak mire van szüksége, semmi időd nem marad arra, hogy magaddal is foglalkozz, legalább egy kicsit. Ne gondold azt, hogy ez önzés, ez bizony közös érdek, hisz, ha a mama „rendben van”, s kedve jó, akkor az egész családé is az.

Az énidő igenis első helyen kell szerepeljen a listádon; s itt nem kell túl nagy dolgokra gondolni. Lehet az egy rövid séta, egy félóra a kedvenc könyved társaságában, vagy egy jógaóra; bármi, ami téged feltölt.

2.Mozgás!

„Se időm, se energiám erre, uncsi és amúgy se bírnám” – hangzanak a leggyakoribb kifogások. Viszont túlgondolni sem kell dolgot; a mozgás nem csak úgy és akkor hasznos, ha a legdrágább cuccokat szerzed be hozzá, s a legmenőbb edzőterembe veszel egy kondibérletet.

A lényeg, hogy kezdj el bármit, ami örömöt okoz. Sétálj, táncolj, de számtalan, otthon is elvégezhető edzésprogramba is belevághatsz. Amellett, hogy jobban fogod érezni magad, a gyerekeknek is jó példát mutatsz.

3.Hadd unatkozzanak!

„Úgy unatkozom!” – sóhajtja el magát a csemete, mire rögtön nekiugrasz a Pinterestnek, hogy ötleteket gyűjts valami közös kreatívkodáshoz; vécépapírgurigákat vadászol a papírszemétből, és közeli gyerekprogramokat guglizol a neten. Nem kell.

Hadd unatkozzon! Ez nem valami olyasmi, amitől meg kell óvnunk a gyermekeinket, hidd el, jót is fog tenni neki. Megtanulja föltalálni magát; ha nincs, aki körül ugrálja, a képzelete is könnyebben beindul. Meglátod, hamar ki fog találni valamit a maga szórakoztatására.

4.Kell egy kis áramszünet

Akár a nap közepén. Ha úgy érzed, hogy egy öt perc csendre és nyugalomra van szükséged, vonulj félre egy másik szobába, lélegezz mélyeket. Megéri, hidd el, sokkal higgadtabban veszed föl majd újra a fonalat.

5.Hygge, hygge

Biztosan te is találkoztál már ezzel a kifejezéssel, amit a dánok használnak a „jól létre”. Egy kis szünet, a minőségi énidő nem csak egy klassz dolog, hanem alapvető szükséglet. S mindezen túl egy életstílus; vallják, nem véletlen, hogy Dánia a világ legboldogabb országa.

A hygge leginkább élmény és hangulat, ami jelenthet hosszú beszélgetéseket, együtt üldögélést a családdal és a barátokkal, vagy akár csak annyit, hogy nyugalomban megiszunk egy csésze teát. Ráadásul megteremthető, fejleszthető.

Úgyhogy kedves mamitársaim, gyakorlásra fel!

Ottlik Judit

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?