You are currently viewing Ezzel a házi készítésű fagyival bármilyen gyümölcsöt simán „eladsz” a gyereknek

Ezzel a házi készítésű fagyival bármilyen gyümölcsöt simán „eladsz” a gyereknek

Mama, mikor csinálunk megint házi készítésű fagyit? – hangzik a kérdés, a nagy nyári melegben a szokottnál is sokkal gyakrabban; mondjuk két naponta.

A gyerekeim imádják, pofonegyszerű elkészíteni; igazából elrontani lenne művészet. És még a „gy” kezdőbetűs hozzávaló ellen „beoltott” apróságok is boldogan fogyasztják. Úgyhogy joghurtos gyümölcsfagyi-készítésre fel, drága mamik!

Nem vagyok túlságosan büszke rá, de az én gyerekeim az almán és epren túl nincsenek túlságosan jóban a gyümölcsökkel. Úgyhogy folyamatosan próbálkozom, hogyan tudnék „fájdalommentesen” becsempészni minél több fajtát az étkezéseikbe. Ezért is örültem meg nagyon, amikor rátaláltam erre az igazán nagyon egyszerűen elkészíthető, joghurtos alapú fagyireceptre. Kőbe vésett mennyiségek nincsenek, ti is ki tudjátok kísérletezni, miből mennyit, s hogyan. Függ attól is, milyen jégkrém készítő formátok van, amibe szétöntitek, mielőtt menne a fagyóba. Ráadásul a készítésbe a kicsiket is be lehet vonni.

Alapnak bármilyen natúr joghurt megteszi, én általában két doboznyit szoktam használni egy egyszeri adaghoz. Gyümölcsöket pedig bátran adjatok hozzá, ízlés szerint; akár nyersen, akár fagyasztott állapotában. Nálunk rendszerint az áfonya, a málna és az eper a sztár; ínyencek akár vegyíthetik is persze; én idáig még nem merészkedtem.

Ehhez a joghurt mennyiséghez általában egy maroknyi gyümölcsöt szoktam adni, s hogy édesebb legyen, egy kevés mézet is kanalazok hozzá. Majd turmixgéppel összedolgozom; nem muszáj teljesen simára, ezt is ki-ki a gyerek toleranciaküszöbéhez igazíthatja, attól függően, hogy mennyire darabosan hajlandóak a gyümölcsöt megenni.

A kész masszát egyenletesen elosztom a hatos osztatú jégrém-készítő kis formába, s máris mehet a mélyhűtőbe. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint az érdeklődő tömegeket visszatartani, hogy ne kezdjék el idő előtt kirángatni a fagyóból.

Ottlik Judit

(kezdőkép:unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?