You are currently viewing Gondot jelenthet a kismamák unalomevése, különösen a kijárási korlátozás alatt

Gondot jelenthet a kismamák unalomevése, különösen a kijárási korlátozás alatt

Miért is gond, ha a kismama “túl sokat” hízik a várandósság alatt? És hogyan lehet ezt kikerülni? Főleg most, hogy az ember be van zárva, és unalmában is eszik? Hogy tenni kell az indokolatlan hízás ellen az nem is lehet kérdés, minden egyéb kérdésre Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász ad választ.

Miért rossz?

Sokan, főleg azok, akik már szültek egy vagy több gyermeket tudják, hogy a várandósság során felszedett plusz kilókat nem is olyan egyszerű leadni. Mindenki hízik a terhesség alatt, az azonban nem mindegy, mennyit. A baba súlya, a placenta a vértöbblet és a magzatvíz 7 kg körüli többletet jelent. Ez azonban nagyon eltérő lehet a kismamáknál, hiszen nem mindegy, hogy a nő milyen súllyal kezdi a terhességet, vagy esetleg milyen betegségei vannak, egyáltalán, milyen alkat.

Egy 10, akár 13 kilós hízás is elfogadható lehet, de egy 20 kiló körüli súlygyarapodás már mindenképpen soknak tekinthető. Ez pedig nem csak a szép alak visszaszerzése miatt gond. A túlsúly hatással van a keringési rendszerre, a várandósság során kialakuló betegségek kockázatát jelentősen növeli, hatására sokkal nagyobb az esélye a koraszülésnek, és bizony a babára is sokféleképpen gyakorolhat negatív hatást.

Bezártság és evés

A kismamák számára mind a mai napig érkeznek a kéretlen tanácsok, köztük a legrosszabb, a kettő helyett kell enni. Ez ugyanis alapvetően butaság. Hogy a kismamának megnő a tápanyagigénye, ezzel együtt az étvágya, az nem is kérdés, de kettő helyett enni mégsem kell, hiszen nem egy felnőtt embert hord a szíve alatt, hanem egy magzatot.

A megnövekedett tápanyagigénnyel azonban számolni kell, amit ma már csak étkezéssel nem lehet kielégíteni. Ez az oka, hogy a legtöbb szakember javasolja a várandósvitamin szedését.

Csakhogy most, amikor az emberek zöme egész nap otthon tartózkodik, a felállás egy kissé megváltozik. Na nem abban, hogy most már képesek vagyunk evéssel fedezni a szükségleteket, hanem azzal, hogy unalmunkban is eszünk. Ez természetes reakció, szinte mindenkinél jelentkezik, de tudatosan ki lehet kerülni. A tápanyaghiány fokozódása éhségérzettel is társul, de ez sokszor inkább nassolásban jelentkezik, ami szinte semmit nem tesz hozzá a tápanyag-ellátottságunkhoz.

Egy jól kiválasztott várandósvitamin azonban sokat segíthet. Egyrészt, ha megfelelően komplex és biológiailag aktív, szerves kötésekkel vannak benne az anyagok (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent), akkor a benne lévő anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis lényegesen nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a nyugodt, kiegyensúlyozott babaváráshoz.

A várandósvitamin buktatói

Sok vitamin esetében esnek abba a hibába, hogy gyártása során nem számolnak azzal, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő igényeik is vannak. A készítményben rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag van, de a harmadik trimeszterre a B-vitaminok ugyanolyan mennyiségben vannak jelen, mint az elején. Ezek az anyagok elengedhetetlenül fontosak a baba fejlődéséhez, de – és itt a lényeges különbség a megfelelően tagolt és a nem megfelelően bontott vitaminok közt – az utolsó trimeszterben a B6-vitaminon kívül már nincsen szükség a megemelt adagra. Hogy ez miért fontos? Azért, mert a B-vitaminok mindegyike étvágynövelő hatással bír, és bizony tény, hogy a kismamák jellemzően a harmadik trimeszterben szedik fel a legtöbb súlyfelesleget.

Fontos kiemelni, hogy a bezártság nem jelenti azt, hogy a mozgást el lehet hagyni. Bár így lényegesen nehezebb a kivitelezés, de a mozgás nagyon fontos, hiszen élénkíti az anyagcserét, a vérkeringést, így pedig a bevitt anyagok felszívódását is elősegíti, valamint a közérzetet is nagyban javítja. Szintén kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, ezeket nem helyettesíti a várandósvitamin, sokkal inkább kiegészíti őket. És bár a vírushelyzetben ez sem éppen egyszerű, a kismamák igyekezzenek rendszeresen konzultálni az orvosukkal, akár csak telefonon, hiszen ez is megnyugtatja őket, és talán ez az egyik legfontosabb dolog, vagyis, hogy a kismama nyugodt lehessen.

Forrás: ratkotunde.hu

(kezdőkép: unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?