You are currently viewing Háromig számolok…! Tudsz te ennél sokkal jobbat! Éljenek a kreatív anyák!

Háromig számolok…! Tudsz te ennél sokkal jobbat! Éljenek a kreatív anyák!

Sírás helyett így lesz nevetés! Kreatív anyu megoldja!

Miért ne lehetnénk anyaként egy kicsit újra gyerekek? Egy anya nem mindig türelmes, higgadt és kedves, viszont mindig lehet jófej, vicces és főleg kreatív! Óriási segítséget nyújt a mindennapokban, ha meg tudjuk őrizni a humorérzékünket és éljen a kreativitás!

A nap apró elemekből áll össze egy kisgyerekkel, de hogyan lesz boldog és mosolygós a baba és persze anya?
Igazából, egyszerűbb mint gondolnád!

Adunk néhány tippet, hogyan lehetsz te is kreatív anya:

Reggel – avagy a felöltözés probléma

Nem akarooook! Nem akar felkelni, felöltözni pizsamából, nem akar reggelizni, és így tovább. Biztosan ismerős. Mi lenne, ha ahelyett, hogy kiabálással kezdődne a reggel, énekelnétek egyet együtt? Ugráljatok az ágyon és mehet a Kiskalász Zenekar: Nem akarok című dala. Imádni fogjátok! Milyen más, ha így indul a nap! 

Akár jöhet egy játék, egy klassz kis öltözés-verseny! Aki hamarabb felöltözik, az nyer. Készítsd ki este előre a ruháját, így biztos, hogy pikk-pakk elkészül majd a gyerek – és pont ez a cél. Nyereményre, tárgyi jutalomra nincs is szükség, ő az első és vidám és jókedvű mindenki.

Délelőtt – avagy hogyan lesz kész a házimunka?

Nem akarod egyedül hagyni a szobában a kisgyereket, vagy ő az, aki mint egy kis matrica veled közlekedik mindenhova a lakásban? Közben persze ezer dolgod lenne, mert a házimunkát muszáj megcsinálni. Csináljátok együtt. A házimunka is lehet szórakozás.

Hajrá, kreatív anya! Indulhat a színválogatós játék a ruhákkal, etessétek meg a mosógépet, majd teregessetek együtt. Később játszhattok párkeresőt a zoknikkal, meg célbadobást a kész zoknigombócokkal. Főzhettek együtt a konyhában: mondókázzatok vagy gyakoroljátok a számolást, a színeket, de szórakozhattok is picit az összetevőkkel, például puzzle vagy formaválogatós játékot a répakarikákkal és egyéb zöldségekkel.

Persze hosszabb idő lesz rendet rakni, ha együtt készítitek a fogásokat a konyhában, eltörhet a tojás, lisztes lehet a teljes konyhapult, a ruhája. Ne akadj ki ezek miatt, hiszen van mosogatószivacs, van mosógép! Gondolj arra, hogy jó élmény a közös időtöltés, élvezetesebb a sütés-főzés együtt.

Délben – avagy hozzátáplálási trükkök

Evés közben lehetőleg ne legyen játék a keze ügyében és ne nézzen mesét a gyermek. Tudsz te ennél jobbat! Még csak nagyon kreatívnak sem szükséges lenni. Élvezzétek az ízeket, ügyesen keverj a gyermeked által ismert ízekhez újakat. Kóstoltass meg vele minél több gyümölcsöt, zöldséget, zöldfűszerekkel is bátran kísérletezzetek. Persze fokozatosan és odafigyelve az igényeire.

Igazából önmagadnak is megkönnyíted a helyzetet, mert a a gyermek a későbbiekben is nagy eséllyel azokat fogja szeretni és kérni, amiket már kóstolt korábban, már ismer. A színes étkészlet is bejöhet, és a katonák sem mennek ki soha a divatból.. Nagyobb gyermekekkel együtt lehet készíteni reggelire vagy vacsorára „vicces fej szendvicseket” azaz tálaljuk egy szendvics hozzávalóit egy mókás fejként.

Ha válogatós a gyermek, próbálkozz azzal, hogy másképp nézzen ki az étel a tányéron. Az újdonság ereje mindig beválik! Hajrá, kreatív anya!

Este – avagy a fürdéssel csak két gond van …,
aludni meg bár ne kéne…

A délutáni alvás után még két kritikus pont lehet a napban. Az egyik a fürdés!
Először nem akar fürdeni menni, aztán nehéz elérni, hogy kiszálljon a kádból. Gondolom, ismerős. A fürdés pedig lehet móka és kacagás is!

A fürdőjátékok, pohárkák, tuti, hogy mindenkinél a fürdőszoba vendégei. Na, de mi a helyzet ezekkel: jégkockatartó, játék fecskendő, pipetta, autó, vízipisztoly? Ezek is bekerülhetnek a kád vízbe és így lehet aztán cukrászda, céllövölde és autómosó is a fürdőkád területén. Örömmel készíti a gyerek a sütit a jégkockatartóban, lelövöldözi a kád szélén álló tusfürdőket, illetve lemossa a koszos (=habos) autókat.

Biztosan akad a háztartásban egy ásványvizes flakon is! Le kell vágni az alsó részét, majd ráhúzni egy zoknit, aztán szappanos vízbe (inkább szappan, mint víz) mártogatni végül  belefújva a flakonba, óriási buborékokban gyönyörködhettek. Színezéket csepegetve a zoknira, színes buborékokat készíthettek és még viccesebb a játék, ha flakont kidíszítitek színes papírral meg szemeket ragasztotok rá, hogy úgy nézzen ki, mint egy sárkány. Játékra fel!

Az elalvás okos nehézséget a gyermeknek, az altatással akad gondod?
Előfordul, hogy a kisgyerekek estére a sok program miatt túl fáradtak és emiatt nehezen jön álom a szemükre.  Nem álmosak, mert még rengeteg mesélnivalójuk van, és nem bírják abbahagyni a játékot?

Biztosan tetszeni fog a legkisebbeknek, de még a nagyobbaknak is és anya és apa is szeretni fogja, ha előkerül a régi diavetítő. Bújjon össze a család a sötét szobában és nézzetek diameséket. A közös program megnyugtatja majd a kicsiket és remélhetőleg álmosak is lesznek az egy-két-három mese végére.

Ha még mindig nem hajlandó aludni a gyerek, be kell vetned a kreativitásodat! Az esti mese után jöhetnek az altatódalok. Lehet átköltött dal, azaz adott dallamra kitalálhatsz vicces szöveget -amikor még nagyon elemében van a gyerek, mert mint tudjuk nevetni jó és gyógyír minden bajra– vagy csak elmesélheted a napotokat. A rögtönzött énekelt mese kikapcsolja majd őt is, téged is. 

Aztán legyen egyre lassabb és suttogósabb a dal. Beszéld meg vele, ha nyitva van a szem, abbamarad az ének, így csukva tartja, míg végül elalszik. Ne aggódj azon, hogy nincs jó énekhangod, nem számít! Az énekelés nyugtatólag hat, nemcsak a babára, kisgyerekre, hanem rád is. Ezer százalék, hogy sokkal könnyebben elalszik a kicsi, ha anya is nyugodt. 

Ez a kulcs, hogy viták és sírások helyett jól és vidáman teljen a nap:

Nyugodt anya –> békés és boldog baba

Na jó, nálam is előfordul a “3-ig számolok”, ami az egyik legbénább anyuka-szöveg, ám ki tudja, miért, de működik! Sokkal büszkébb vagyok viszont magamra, ha valamit kreatívan oldok meg.

A kisgyerekek nevetése pedig a világ legszebb hangja

és ha csak annyi kell hozzá, hogy kicsit bohóckodjak, kicsit elővegyem a játékos, gyermeki énemet, boldogan teszem meg. 

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?