You are currently viewing Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel az olvasást?

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel az olvasást?

Egyre több szülő panaszkodik, hogy a csemetéje nem szeret olvasni, sőt, ovis gyermek szüleitől is hallani, hogy bizony az ő gyerkőcük nem szereti az olvasott meséket sem.

Egy kutatás szerint az folyamatosan online lévő kamaszok csak rendkívül kis százaléka olvas könyveket, ez pedig nem mondható ideálisnak. Az olvasóvá nevelés már egészen kicsi korban elkezdődhet, de sosem késő elkezdeni. Attól, hogy egy kiskamasz még nem szeret olvasni, nem jelenti azt, hogy soha nem is fog. Adunk pár tippet, melyek segíthetnek abban, hogy gyermekünk örömmel lapozgassa a könyveket, és ne csak a telefonját nyomkodja.

Általános tanácsok az olvasóvá neveléshez

Az olvasóvá nevelés fontos cél, hiszen, ha jól megy az olvasás, akkor a tanulás is lényegesen könnyebben fog menni. Úgy tartják, a jó példa ragadós, tehát az már fél siker, ha nem csak mondjuk a gyerkőcnek, kiskamasznak, hogy olvasson, hanem mi magunk is rendszeresen olvasunk. Az olvasás lehet egyfajta napi rutin is, kisebbeknél az esti meseolvasással lehet ezt felvezetni, kisiskolásoknál pedig a délutáni-esti közös olvasással. Így nemcsak gyakoroljuk az olvasást, de meg is szerettetjük. Sok gyerek azért nem szeret olvasni, mert nehezen megy neki ez a tevékenység, de minél többet gyakorol, annál könnyebb lesz.

Az sem elhanyagolható, hogy mit olvasnunk. Érdemes a gyerkőccel könyvtárba járni, ahol rengetegféle téma közül válogathat, így könnyebben megtalálhatja azokat a történeteket, melyeket valóban szívesen el is olvas. Ha pedig megvan a kedvenc sorozat, téma vagy regény, akkor ajándékba meg is kaphatja ezeket. Az is előnyös, ha otthon is rengetegféle lehetőséget talál a gyerkőc: regényeket, meséket, magazinokat, képregényeket. Az is sokat segíthet, ha olyan könyveket kap ajándékba, melyek az érdeklődési köréről, hobbijáról, kedvenc színészéről-zenészéről szólnak.

Tippek, hogyan szerettessük meg az olvasást kisgyerekekkel

A meséket nem lehet elég korán elkezdeni, a meseolvasás pedig az egyik alappillére annak, hogy a gyerkőc megszeresse a mesekönyveket, és persze később majd az olvasást is. A könyvtárba járás például nagyon jó lehetőség arra, hogy megismertessük a gyerekekkel a mesekönyveket, a könyvek szeretetére és tiszteletére tanítsuk őket. Az is jó megoldás, ha különleges alkalmakkor együtt elmegyünk a könyvesboltba, ahol a gyermek maga választhatja ki, melyik könyvet szeretné.

Az a legideálisabb, ha a meseolvasás az esti rutin részévé válik. Van, aki bulit, egy különleges, közös családi programot csinál a meseolvasásból, de az is jó módszer, ha a gyermek maga választhatja ki, aznap melyik könyvből olvassuk a mesét. Igazán élvezetessé tehető a mese, ha az egyes szereplők különböző hangokon szólalnak meg, ez sok vicces pillanatot is teremthet, és egyedivé teheti nemcsak a mesét, hanem magát a meseolvasást is.

Ha esetleg azt tapasztaljuk, hogy a mese olvasása közben a gyerkőc elveszíti az érdeklődését, érdemes abbahagyni a mesét aznapra, másnap viszont visszatérni, és folytatni. A kényszer sosem jó megoldás, mert akkor az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk. Sose erőltessük a meséket, a meseolvasást, inkább azt éreztessük, hogy ez egy különleges program, egy jó buli.

Tippek, ha már tud olvasni a gyerkőc

Amikor már tud olvasni a csemete, vagy éppen tanul olvasni, akkor is rendkívül fontos, hogy a megfelelő módon támogassuk, és sose erőltessük. A gyakorlással csak ügyesedni fog, és az olvasás is könnyebben fog menni. Persze az olvasás gyakorlása is lehet izgalmas, nemcsak egy iskolai feladat:

  • „Játszunk olvasóst”: címkézzük fel a dolgokat a házban, és olvassuk fel őket. Akár versenyt is csinálhatunk belőle.
  • Ne csak az olvasókönyvből olvassunk: keressünk a gyermek érdeklődési körének, hobbijának megfelelő könyvet. Lehet ismeretterjesztő kötet, regény, de akár verses kötet is, a lényeg, hogy a téma érdekelje a gyereket, így olvasni is nagyobb lelkesedéssel fog.
  • Olvasson a tesónak: ha van kisebb tesó a családban, akkor az eseti mesét olvashatja a nagyobb, éppen olvasni tanuló gyermek is. Fontosnak, és különlegesnek fogja érezni magát, hogy ő mesélhet a kicsinek.
  • Olvassatok mobilon, tableten: ma már rengeteg mese, történet van meg e-könyv formájában, a Meskete.hu oldalon például több ezer mese megtalálható. Az online felületeken történő olvasással elérhetjük, hogy a gyerek megszeresse az olvasást.
  • Kedvenc írók: ha van egy kedvenc írója a gyerkőcnek, közösen rá is kereshetünk a neten, utána járhatunk a sorozatot övező érdekességeknek.

Kőszegi-Arbeiter Anita

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?