You are currently viewing Hogyan válasszunk jól játékot? Kérdések, válaszok és hasznos tanácsok!

Hogyan válasszunk jól játékot? Kérdések, válaszok és hasznos tanácsok!

Nagyon nagy dilemmát okoz nem csak a szülőknek, hanem a rokonoknak és barátoknak is, hogy milyen játékot adjunk a gyermek kezébe?

Azt mindenképpen tisztáznunk kell a legelején, hogy más a játékeszköz és más a játékszer!

A játékeszköz bármi lehet, aminek a gyermek sokszor más funkciót tulajdonít, mint ami az eredeti rendeltetése, pl. papírzacskó, műanyag flakon, wc-papír guriga, stb.

Ezzel szemben a játékszerek a játék számára készített kézműves vagy ipari termékek.

Természetesen egy jó boltban nem akarnak ránk tukmálni mindenféle játékszert, mi pedig azt szeretnénk, ha szakértelemmel segítenének a választásban.

Az interneten még nehezebb dolgunk van, kivéve ha az adott webáruház különböző szempontok szerint csoportosítja a játékokat.

Óriási a kínálat, nagyon könnyű elveszni benne és ugyebár a reklámok a nagyobb gyerekeket kifejezetten vonzzák. Sőt, van olyan játékáruház, ahol külön polc van a „tévében reklámozott termékeknek”.

Viszont ha jó játékot választasz, akkor fejlődik gyermeked több képessége is, amikor „csak” játszik. Megtanulja felfedezni az anyagok minőségét, designját. Ha van olyan terület, ami kicsit nehezebben megy neki és ezt fejleszteni szeretnéd, akkor egy jó játék ebben is segíthet.

Mi is szakértő segítségét kértük abban, hogy összeállítsuk azokat a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni a vásárlásnál. Nagy Mónika, az Anyaparadicsom webáruház tulajdonosa többéves tapasztalata alapján az alábbiakat javasolja mindenképp megfontolni a vásárlás előtt:

1.Az első és legfontosabb a megbízható gyártó.

Sajnos hiába Európában vannak az egyik legszigorúbb játékbiztonsági előírások, mégis rengeteg ellenőrizetlen játék van a piacon, amik természetesen illegális úton jutottak hozzánk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megbízható helyről és megbízható gyártótól vásárolj. Szerencsére az internet világában már gyorsan lehet tájékozódni.

2.Érdemes figyelni a környezettudatosságra is

Ez szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap, így még az olyan nagy gyártók, mint a Mattel vagy a Lego is átalakítják a gyártásukat Földünk megóvása érdekében, de nagyon sok kisebb gyártó van, akik már 20-25 éve így gyártják a termékeiket természetes anyagokból.

3.A minőségre is adjunk mindenképp

Mert lehet egy játék nagyon olcsó, ha 10 perc játéknál többet nem bír. Ezzel összefüggésben érdemes figyelni a játék koncepciójára is, mennyire megtervezett, jól kihasználható játék-e. Persze nem a babajátékok esetében, de a nagyobbaknak tervezett játékoknál már előfordulhat, hogy olyan játékot veszel, ami akár 4-5 évig is érdekes lehet a gyermek számára. Ez pedig így sokkal pénztárcabarátabb is.

4.Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a játék a gyermek számára izgalmas legyen

Ezért mindenképp fontos, hogy a korosztályának megfelelő játékot válasszunk.

5.Érdemes-e bekategorizálni a játékokat „fiúsnak” és „lányosnak”?

Nem hiszek a nemek szerinti játékokban és a webáruház kínálata is ezt mutatja. Azt tapasztalom, hogy vásárlóim is egyre inkább követik ezt a szemléletet. A gyermekpszichológusok szerint is nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan játékokkal játszanak, ami nekik tetszik.

A legjobb példám erre mindig a szakács szakma, amit leginkább férfiak gyakorolnak. Egyre gyakrabban tapasztalom azt is, hogy a szülők hagyják a kisfiúkat babázni, babás szerepjátékokat játszani, ami segít az empatikus képességek kialakulásában, a gondoskodás kialakulásában, hiszen egyszer majd ők is édesapák lesznek. -mondja Mónika.

6.Olcsó játék vagy drága játék?

Fontos beszélnünk a termékek áráról is. A drága játékok mögött sokszor nem csak a precíz teszteltetés áll (ami nem olcsó mulatság), hanem sok játékfejlesztői-pszichológusi-tesztelői munka is, vagy akár az, hogy a termékek egy kis családi műhelyben, kézzel készülnek a mai napig.

Szóval a játékok tekintetében nagyon fontos mérlegelnünk azt, hogy az olcsó játékok sokszor gagyik és tegnaptól holnapig tartanak mindössze. Természetesen ez nincs kőbe vésve, de azért érdemes körülnéznünk, vajon tényleg spórolunk-e hosszabb távon, ha az alacsonyabb árú terméket vesszük meg?

7.Milyen jelölések, tanúsítványok fontosak, hogy meglegyenek az adott játékszernek?

Nagyon jó hír számunkra, hogy az európai szabványok a legszigorúbbak a világon, de ettől még körültekintőnek kell lennünk. Az elengedhetetlen minősítés a CE vagy EN71. Enélkül az Unió területén nem lehet forgalomba hozni terméket.

Ezen kívül az önkéntesen elvégezhető szabványok vannak, ezek közül e legismertebbek: FSC, RoHS, TÜV, SGS és Oroszlán a háromszögben, bővebben itt olvashatsz róla >>> 

A fenti szempontok alapján mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy

ne hirtelen felindulásból vegyünk valamit, hanem ahhoz, hogy gyermek és szülő is örömét lelje a játékban, szánjunk időt és energiát a körültekintő választásra!

(képek forrása: Anyaparadicsom webáruház)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?