Ilyen, amikor anyu tanít… – anyukák vallottak Hegyi Lacinak

„Hála” a vírusnak eddig a nőknek csak olyan kihívásokkal kellett szembenézniük, mint pl. tökéletes test, család, karrier, anyaság, nokedli, stb. Unalmas is volt az életük eddig, de most végre egy újabb területen kell helytállniuk, ez pedig nem más, mint a pedagógia.

(Mielőtt bárki „bezzeg” üzemmódba kapcsol, csak jelzem, hogy nekünk, férfiaknak sem jut kevesebb ebben a nehéz időben, de a cikk most kizárólag a hölgyekre fókuszál.)

Jöjjenek egy csokorba szedve azon kedves olvasóink élményei, akik otthon tanulnak most a gyerkőcökkel.

5.30. Ébredés. Amióta karantén van, mindig bal lábbal.

Kávé és zöld tea kombó betolása közben férjnek összeállítani az uzsonnáját, útjára bocsájtani, fehér keszkenővel integetni neki az ablakból. Helyette kómásan becsoszogni a fürdőszobába, tükör előtt nem kiereszteni egy sírógörcsöt, majd feldobni a napi sminket. Elvégre ki kell ugrani a boltba, és jelenleg ennyi kikapcsolódás jut, meg kell becsülni!

7.00. Reggeli készítés a gyerekeknek és motivációs, inspiráló idézetek olvasása. Ezekre az utóbbi időben szokott csak rá, és bár semmit nem használnak, de legalább kikáromkodhatja magát, amíg olyan „bölcsességeket” olvas, mint pl.  „Minden hajnal egy új lehetőséget hordoz magában”.

7.30. Míg a gyerekek reggeliznek, átolvassa a házi feladatot a laptopján. Ekkor bontja ki az első üveg bort és cseréli le a zöld teás bögréjét.

8.00. Leért a pohár bor, úgy érzi, hogy nincs az a másodfokú egyenlet, ami kifogna rajta. Upszi… törtek meg mértékegységek. Sebaj, megoldja és következetes szülőként elmagyarázza a nagyobbiknak, aki éppen a „mindenkit utálok” korszakát éli.

8.08. „Inkább kezdjük az énekkel.”

9.00. Cigi és bor a teraszon, gyerekek odabent szépen haladnak a tanulással, ő pedig kikapcsolódásképp rápillant a Facebookra. Pörfekt Puccosné pont akkor posztol képet a srácairól, akik már végeztek a házi feladattal, túl vannak két fejlesztőn, a házban tökéletes rend uralkodik, ancika pedig éppen egy gőzölgő tortát emel ki a sütőből.

Egy „Ott rohadj meg, ahol vagy!” kíséretében kiköveti az összes szuper anyuka ismerősét, és ezáltal a belső békéje a helyére billen.

9.20-10.15. Beveszi majdnem az egri várat. Gyerek nyavalyog, nem érdekli Dobó, és „különben is miért nem azt olvashatok, amit akarok?” Közben az ovis elkezd hisztizni, hogy vele miért nem foglalkozik senki, és ezzel párhuzamosan bejelentkezik a főnöke skype-on, hogy „ugye nem felejtetted el, hogy mindjárt online megbeszélést tartunk?”

Kicsinek a kezébe nyomja a telefonját, közben szembe köpi magát kétszer, amiért kütyüfüggőt csinál belőle, a nagyobbiknak pedig debreceni hétsorost ígér desszertnek, ha tovább olvassa a könyvet.

11.00- 11.30. Miközben lázasan jegyzeteli főnöke szavait, azon gondolkodik, hogy mi legyen az ebéd. Miután több verzió végigpörög a fejében, szentté avatja magában az embert, aki feltalálta a mirelit kaját.

12.00. Főzés címszó alatt lefagyasztja a Google-t, de mégsem érti a matek házit. Aggódva ránéz a gyermekére és azzal vigasztalja magát, hogy nem baj, ha hülye marad, de legalább szép. Végső elkeseredésében alaposan szemügyre veszi a matek tanárt és beteszi talonba a „B” opciót: „ha más nem, lefekszem vele.”

12.30-13.30. Ebéd. Énidő kihasználása, ami annyit jelent, hogy próbálja magát utolérni a munkájában, miközben a kisebbiknek Bogyó és Babóca jelmezt készít.

14.00. Néptánc és környezetismeret. Előbbiben a YouTube segítségét kéri, és miközben igyekszik rávenni elsőszülöttjét, hogy táncoljon vele, mert ez annyira népművelő, beáll a dereka, és leveri a nagyitól örökölt Zsolnay porcelánt a polcról.

Környezetismeret: séta a kertben a gyerekekkel. Neki újabb cigi és pohár bor.

15.00. Miközben a kisebbiket altatja, a nagyobbik chatel a barátaival.

15.30. Felriad, kisebbik sehol. Kiugrik az ágyból, gyermekeit a nappaliban találja a tévé előtt.

16.00-18.00. A maradék házi és vacsora elkészítése. Közben lábon kihordott idegösszeomlás, verstanulás, takarítás, munkahelyi teendők ellátása, cigi, bor, társasjáték a kisebbikkel, kémia kísérlet lebonyolítása a konyhában, konyha ismételt kitakarítása, bor, cigi, mosogatás, „majd apád elmagyarázza”, „De az Áronnak érti az anyja!”, „Áron anyja szeretőt tart!”, bor, cigi, s végül a „szaranya vagyok” érzés feldolgozása teregetés közben.

19.00. Telefonálás a mamákkal, felveszi tőlük a rendelést, hogy kinek mit kell venni a boltból. „Ne négy tojásos legyen; a Rózsikától nekem ne hozz semmit, az egy koszos asszony; elfogyott az inzulinom, de érjél ide 9-re, mert utána kezdődik a sorozatom; nem akartam szólni, hogy a múltkor is milyen húst hoztál”, stb. Közben agyátültetés, és a receptorok kikapcsolása, mialatt 678-szorra végighallgatja, hogy „Bezzeg a mi időnkben még mikró se volt!” Miután megkérdezi tőlük, hogy ha ennyire szuper anyák voltak, akkor őket ki nevelte ilyen béna szülővé, mindkét mama részéről a vérig sértődés és dráma a köbön.

21.30. Bejut a fürdőszobába, elterül a kádban, közben borozik. Ez alatt legalább hatszor jönnek be a gyerekek, mert: „elvette, megette, megharapott, ő kezdte, pisilni kell”, stb.

22.00. Majdnem befejezi a munkáját, majd „holnap is van nap” jelmondattal ágyba fekszik. Plafonbámulás közben önsanyargató gondolatokkal álomba szenderülés, mikor pittyeg a telefonja.

Szellemesnek szánt üzenet a matek tanártól:

Kedves Szülők, hogy MEGKORONÁZZUK  hatékony együttműködésünket, ezért holnap reggel 8 órától témazáró dolgozat.

Hegyi László
Férfi titkok

(kezdőkép: unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük