You are currently viewing Ilyen hatással vannak ránk a minket körülvevő színek

Ilyen hatással vannak ránk a minket körülvevő színek

Sokan nem is gondolják, mennyire mélyen meghatározó, milyen színek vesznek minket körül, bárhová is megyünk. A színek tudat alatt hatnak ránk: ősi, megmagyarázhatatlan erőt hordoznak.

De mégis, melyik szín mit vált ki belőlünk? Milyen színeket érdemes választani az otthonunkba, leginkább a gyerekszobába? Ezekre a kérdésekre keressük a választ! 

Miért fontos, hogy milyen színekkel vesszük körül magunkat?

A színek hatással vannak nemcsak a kedély állapotunkra, hanem a teljesítményünkre, sőt még a hőérzetünkre is

Például bizonyos színek jobban segítik a kreatív gondolatokat, míg mások a monoton munka hatékonyságára vannak jótékony hatással. Egyes színek élénkítenek, mások megnyugtatnak. 

Nem mindegy tehát, hogy melyikkel vesszük körbe magunkat azon a két helyen, ahol a legtöbb időt töltjük: az otthonunkban és a munkakörnyezetünkben.

Melyik színnek milyen hatása van?

Mielőtt ebbe belekezdenénk, néhány színtani fogalmat szeretnénk tisztázni: a feketét, fehéret és a szürkét a színtan nem nevezi színeknek. Ugyanakkor, mivel az utóbbi kettő gyakori fal- és dekorációs szín, ezekkel is foglalkozunk.

A három alapszín a piros, kék és sárga, ezek keverékeiből lesz a lila, narancssárga és a zöld. Az otthonunkban ritkán használunk egy színt tisztán: a világosság és telítettség változtatásával tudunk finomítani, illetve választhatunk átmeneteket is.

Ami még lényeges: hideg és meleg színek. A hideg színek (zöld, kék) növelik a térérzetet, míg a meleg színek (piros, narancs) inkább összenyomják. A lila és a vaj árnyalatai középen helyezkednek el, se nem hideg, se nem meleg árnyalatok. Attól függ mi van mellette.

Azt tartjuk a legszerencsésebbnek, ha a színeket kombináljuk. Tehát a lentebbi leírásoknál arról írunk, hogy az adott színnel milyen érzeteket hozunk be egy kombinációba.

Fehér

A fehér a tisztaság, béke, semlegesség, üresség, sterilitás jelképe. Egy alapvetően kevéssé napfényes szobába nagyon ajánlott alapszín, mivel világosítja és növeli a teret, visszaveri a fényt. Nem lazít el, de nem is tesz aktívvá. A fehér alappal jól lehet dolgozni, remek kiindulópont.

Szürke

Kiváló kombinálhatósága miatt a szürke igen gyakori fal alapszín, vagy dekorációs elem. Népszerűségét mutatja az is, hogy 2021-ben az ultimate grey volt a Panton által megválasztott egyik év színe.

Teljesen semleges, nem lazít el, de nem is tesz aktívvá. Ápoltságot, kifinomultságot, modernséget sugároz. Ugyanakkor érdemes rá figyelni, hogy vigyünk mellé más színt is: ettől lesz élettel teli a szoba így tudjuk ellensúlyozni a komorságot.

Kék

A kék a kreativitás, a szabadság, a teljesség és a végtelenség színe: gondoljunk csak a kék égboltra vagy a hatalmas óceánra.

Falszín esetében optikailag növeli a teret. Harmonikus és megnyugtató, tompítja a feszültséget, felszabadítja a kreativitást, segíti az elalvást.

Bár a kék hagyományosan “fiús” szín, jól kombinálható, így bátran vihetjük lányok szobájába is, például türkiz formájában.

(Citrom)sárga

Mivel rögtön a napfénnyel azonosítjuk, ezért életörömöt, jókedvet, vidámságot hoz, így falszínnek ideális. Dinamikus, meleg szín, ugyanakkor nem izgatja fel az embert. Energetizál, megkönnyíti a kommunikációt, feltölt.

Kiválóan kiegészíti a lila, de a kék és a zöld is előnyösen társítható mellé. Segít a koncentrációban, stimulálja a pszichénket, így különösen ajánlott tanulósarokba, játszósarokba.

Zöld

A zöldről mindenkinek a természet, az élet jut eszébe (a fű, a növények, a fák levelei).

Az egyensúly színe, biztonságérzetet, megnyugvást sugároz. Stresszoldó hatású, a nyugalom színe. Segíti a koncentrációt, miközben a képzeletünket hagyja szárnyalni. Feltölt és megnyugtat, bizalmat ébreszt, arra ösztönöz, hogy nyíljunk meg.

Barna és bézs

A barna a föld és a fák kérgének színe, természetesség jut eszünkbe róla először.

Ha a lakberendezésben a barnát anyagként hozzuk be, – azaz fa bútorokat választunk – az mindig melegséget sugároz és minden passzol hozzá. Ha a barnát falszínnek választjuk, akkor az a nosztalgia színe, azt sugallja, hogy ragaszkodjunk a hagyományainkhoz, eresszünk gyökeret.

A barna nagyon jól kiemel telített színeket, és mindennel jól kombinálható. Gyerekszobák esetében főleg a vintage, vidéki hangulatú szobákba szokták választani.

Rózsaszín

Romantika, fiatalság, hamvasság, az ártatlanság színe, a legfinomabb és leggyengédebb szín, azt sugallja: az élet szép!

Nagy felületen aktivizáló hatású és nehezíti az elalvást, ezt érdemes szem előtt tartanunk, ha nagy felületen, falszínnek választjuk. A rózsaszín a boldogság és a remény színe is, tompítja a stresszt. Sok kislány kedvence, így nyugodtan hozzuk be gyerekszobába (is).

Lila

A kislányok álma a rózsaszínen túl, ugyanakkor falszínnek mégsem igen gyakori, pedig rosszul alvó gyereknek kiváló választás. Nagyon misztikus szín, (nyugodt) gondolkodásra késztet (talán nem véletlen, hogy a keresztény vallásban a bűnbánat színe is). A lila jótékony hatással van mindenre, ami egyéni tevékenység: koncentrált munka vagy tanulás, elmélyülés, meditáció. 

A különböző színeket kombinálva -játszva az egyes színek mennyiségével- különböző hatást érünk el. Színkombinációkban érdemes gondolkoznunk, aminek az összhatása a gyerekszobában harmóniát, megnyugvást áraszt.

Mökki design

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?