You are currently viewing Játékos tanulásra hívja a gyerekeket a Pécsi Állatkert és az Alexandra Kiadó

Játékos tanulásra hívja a gyerekeket a Pécsi Állatkert és az Alexandra Kiadó

Az óvodások és általános iskolások Alex, a kíváncsi szurikáta segítségével bővíthetik ismereteiket. És hol lakik Alex? Természetesen a Pécsi Állatkert szurikátakifutójában!

Alighanem minden szülő számára ismerős a probléma: „Hogyan vegyem rá a gyermekemet az olvasásra, az iskolán kívüli gyakorlásra?” Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha a tanulás szórakoztató lenne számára? A pécsi székhelyű Alexandra Kiadó legújabb iskolai és tanulást segítő gyermekkönyv-sorozata épp ezért jött létre.

Az Alex Suli kiadványaiban ugyanis egy imádni való, szőrös kis idegenvezető: Alex, a szurikáta üdvözli és segíti a gyermekeket. Legyen szó matematikáról, betűtanulásról vagy az állatok világáról – a kíváncsi üregásó minden általános iskolai tantárgyba és témakörbe belevetette magát, és színes rajzokkal, vicces fejtörőkkel és érdekes tényekkel teli képes lexikonok, munkafüzetek, könyvek lapjaira csábítja a kis olvasókat. Az Alex Suli kiadványai a mindenkori általános iskolai tantervvel párhuzamosan haladnak, tehát használhatók munkafüzetként az iskolákban vagy otthon.

Persze néha Alexnek is pihennie kell… Nem is kérdés, hogy hol lelt otthonra: a kiadó és a Pécsi Állatkert szoros együttműködésének köszönhetően bárki meglesheti a világ legkíváncsibb szurikátáját családja és legjobb barátai társaságában a Pécs Zoo szurikátakifutójában! Az örökbefogadást és a hosszú távú együttműködést
bejelentő ünnepélyes sajtótájékoztatóra 2022. január 27-én került sor, ahol leleplezték az Alexandra Kiadó új támogatói tábláját is. Mostantól az érdeklődő gyermekek és szüleik számos érdekességet tudhatnak meg a szurikáták megjelenéséről, élőhelyéről, valamint szokásairól a kifutójuk és a csimpánzok kifutója között található tájékoztató felületről.

Az Alexandra Kiadó támogatói táblájának leleplezése Matyi Alexandra és Varga Tamás (Fotó: Alexandra Kiadó)

Egy modern állatkert legfontosabb feladata a természetre nevelés, a szemléletformálás és oktatás. A lényeg az, hogy a látogató a személyes élményein keresztül egy olyan ismeretanyagot kapjon, ami környezettudatos gondolkodásra sarkallja. Ki is a legfontosabb célcsoport itt? Mindenképpen a felnövekvő nemzedék, hiszen ők fogják a mi hibáinkat egyszer kijavítani, és náluk még látható eredményeket lehet elérni. Az Alex Suli pont ezt a korosztályt célozza, és játékosan olyan ismeretanyagot ad át, amivel a gyerekek szemléletét formálja” –mondta el a sajtótájékoztatón Andricz Bertold, a Pécsi Állatkert igazgatója.

A Pécsi Állatkert és az Alexandra Kiadó közös sajtótájékoztatója Balról jobbra: Varga Tamás, Matyi Alexandra és Andricz Bertold (Fotó: Alexandra Kiadó)

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek segítsünk kialakítani egyfajta kötődést a könyvek, az olvasás iránt, és hogy hosszú távon is az életük részévé váljon ez a rituálé. Mivel tanulást segítő anyagokról van szó, szerettük volna, ha ehhez van egy kis segítőjük, és minél viccesebb, kedvesebb, szerethetőbb figurát igyekeztünk választani.

Alex, a szurikáta lehet a barát,
aki segít a tanulásban, aki az órai mókában részt vesz,
vagy aki izgalmas tényekre tanít, hogy tájékozottabbak legyünk.

A Pécsi Állatkert egy elengedhetetlen állomása az Alex Sulinak. Szerettük volna, ha Alex egy olyan szurikáta lenne, aki elérhető közelségben van minden kisdiák számára, és láthatják, valóban létezik. Én és az Alexandra Kiadó is pécsiek vagyunk, ezért számunkra nyilvánvaló, hogy Alex, a szurikáta is itt él velünk. Ezen kívül Alexnek barátai, családtagjai is vannak – akik a munkafüzetekben is felbukkannak, s itt, az állatkertben is megtekinthetőek” – tette hozzá Matyi Alexandra, az Alexandra Kiadócsoport vezetője.

Szerencsére akkor sem kell messze menni, ha kedvet kaptunk a játékos tanuláshoz: az Alex Suli már megjelent kiadványai megtekinthetők és megvásárolhatók a Pécs Zoo bejáratánál, Alex pedig mostantól minden ismeretterjesztő programon jelen lesz az állatkertben.

Ráadásul minden év május 18-án – Alexandra napján –
Alex-napra várja az érdeklődőket a Pécsi Állatkert és az Alexandra Kiadó,
ahol minden a játékos tanulásról és a kíváncsi üregásókról szól majd!

A kiadó és az állatkert további, hosszú távú közös munkájának első lépéseként Vass Adrienn zoopedagógus közreműködésével munkafüzet is készül az állatkedvelő gyermekeknek.

Alex, a szurikáta családtagjai és az Alex Suli – Képes gyermeklexikon társaságában (Fotó: Alexandra Kiadó)

Az Alex Suli eddig megjelent és előkészületben lévő köteteinek teljes listája megtalálható az Alexandra Kiadó honlapján.

(kezdőkép: Alexandra Kiadó)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?