You are currently viewing Kedvcsináló DIY kézműves ötletek a sulikezdéshez

Kedvcsináló DIY kézműves ötletek a sulikezdéshez

Itt van az ősz, itt van újra; s vele együtt a sulikezdés. Az új füzetek, könyvek bekötése, a tolltartó tartalmának felfrissítése nem szokott mindenkit lázba hozni.

Nálunk legalábbis biztosan nem, mondom ezt a két szem gyermekemen kimutatható, szerény statisztika alapján. Hoztam viszont néhány egyszerű, filléres ötletet, amivel kedvet csinálhattok az elkövetkező hetekre, hónapokra.

1. Fiókrendező dobozkák

A kép, ami feltárul, ha kihúzom a kiskamasz fiam íróasztalának egy fiókját; az megfizethetetlen. Nem is nagyon szokásom ez, bevallom. Év elején azért tenni szoktam egy-egy tétova kísérletet, hogy afféle „induljunk tiszta lappal jeligére” rendet vágjunk az őskáoszban. Ebben lesznek segítségetekre a különböző méretű, ügyes kis kartondobozkák. Már csak mintás papír kell hozzá, amivel egyesével bevonjátok őket, persze lehet akár mindegyik más-más szín és minta. S már mehetnek is vissza a fiókba, bele pedig a radírok, hegyezők, rajzszögek, a ragasztók és egyéb apróságok, szétválogatva.

2. Matricát az uncsi uzsis tasakra, vagy dobozba

Doboz, vagy tasak, lényegében mindegy. Saját készítésű, egyedi matricáitokkal egy borúsabb nap is vidámabbra fordulhat. Gondolj csak bele, felnyitod a dobozodat, s egy „Mit eszünk ma?” felirat vigyorog rád. Én egyébként régebben, amíg alsós volt a fiam, gyakran csempésztem be kis cetliket az uzsonnás dobozkája belsejébe, valamilyen kedves, egyszerű kis üzenettel; aminek ő mindig nagyon-nagyon örült. Tudom, mert mondta. Sőt, ha valamilyen oknál fogva nem talált cédulát, szóvá is tette.

3. Legyen kéznél a bátorítás

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű hatással lehet a mindennapokban az is; ha bátorító, motivációs kis üzeneteket írsz föl a ceruzáira. Lehet, hogy éppen egy „Menni fog”, vagy „Merj kérdezni” lendíti majd át a csemetédet egy számára nehezebbnek tűnő helyzeten. Semmi másra nincs szükség hozzá, mint alkoholos tűfilcre, vagy akrilfilcre és a fantáziádra, hogy a gyermekedet ismerve kitaláld, milyen üzenetekkel vérteznéd föl az iskolai mindennapokra.

4. Egyedi könyvjelzőkkel az olvasás is könnyebb

Készítsetek kartonpapírból egyedi könyvjelzőket, amit kisebbek akár az olvasókönyvükbe, nagyobbak pedig a kötelezőikhez is használhatnak év közben. Egy-egy saját rajzzal, matricával, vidám dekorral feldobva talán az olvasás is könnyebben fog menni.

S még ha uzsonnás dobozra nem is feltétlen biztos, hogy minden nap szüksége lesz a gyerekeknek ebben a furcsán induló tanévben, a közösen eltöltött minőségi időből viszont töltekezni tudtok az elkövetkezendő hetekben.

Ránk fog férni, azt hiszem.

Ottlik Judit

(kezdőkép: pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?