You are currently viewing Két könyv a születés hőseiről, amit nem csak anyukáknak ajánlunk!

Két könyv a születés hőseiről, amit nem csak anyukáknak ajánlunk!

Eddig is tudtuk, hogy a nők nagy harcosok, de hogy milyen sokféle helyzetben kell helyt állniuk pontosan, gyakran elfelejtjük. Pedig a legelső ilyen komoly csata a születés.

A 21.Század Kiadó két szerzője egy baba világra hozatalának csodáit és félelmetesnek tűnő kihívásait mutatja be, illetve azt: a nők gyakran bátrabb katonaként küzdenek otthon, békeidőben, mint a legelszántabb férfiak a csatatéren.

Emma Donoghue, A szoba szerzőjének új kötete Dublinba kalauzol minket, a spanyolnátha idejére, egy lázas szülészeti osztályra, ahol a nővérek lelki erején és szolidaritásán múlik szinte minden.

Sofia Axelrod gyereknevelési könyvében pedig egy olyan gyengéd, mégis roppant hatékony módszert mutat be, mely forradalmasítja az altatást megkönnyítve rengeteg szülő életét.

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják be. Nincs ez másképp új regényében sem, mely 1918-ban, a spanyolnátha idején játszódik Dublinban, egy lázas szülészeti osztályon. Az ír város nemcsak az első világháború miatt szenved, de a rohamosan terjedő járvány is egyre szedi áldozatait: az emberek maszk mögött és rettegésben élik az életüket.

A gyógyításhoz a kórházakban alig van eszköz, gyógyszer, a háborús szükséghelyzetben az ápolók és orvosok szinte csak a saját kreativitásukra számíthatnak. És még valamire, ami szinte a legfontosabb fegyver az anyák és csecsemők életéért való küzdelemben: a női szolidaritásra. A Hívnak a csillagok sodró lendületű, letehetetlen regény, mely a reményről és női összekapaszkodásról szól még a legnehezebb időkben is.

A szerzőről

Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD-fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír.

A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték.
Korábbi regénye a 21. Század Kiadónál: A rokon (2020)

Sofia Axelrod: Mitől alszik jól a baba?

Mi köze lehet egy tudományos módszernek a valódi élethez? Hogyan mondhatja meg egy tudós, miként tudom altatni a kisbabámat? Úgy, hogy az a tudós maga is anyaként tapasztalta meg a módszer előnyeit. Sofia Axelrod pontosan tudja, miről beszél, és tanácsai hogyan működnek a gyakorlatban, amikor Nobel-díjas kutatási mentorának eredményeit közérthető formában tárja elénk.

A Gyengéd altatáshoz szoktatás programja négy programpontját bárki könnyedén elsajátíthatja a roppant olvasmányosan megírt kötetből. A szöveg jól strukturált, esettörténeteket, kiemelt tippeket, könnyen visszakereshető összefoglalókat tartalmaz.

Sofia Axelrod módszerének köszönhetően a kialvatlanságtól kóválygó, holtfáradt anyukák és apukák fellélegezhetnek, és végre szundíthatnak egy jót. Vagy sokat. A kiegyensúlyozottan alvó babáikkal együtt. A kötet tanácsait megfogadva a szülők úgy érezhetik majd, hogy az altatás nem is olyan nagy küzdelem, és a gyerekszobában újra béke honol majd.

A szerzőről

Sofia Axelrod, PhD – neurológus, kétgyermekes anya. Saját babáinál elsöprő eredményeket ért el, és ezután számtalan családdal foglalkozott alvástanácsadóként. Mentora, Michael W. Young a New York-i Rockefeller Egyetemen működtet alváslabort, és 2017-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?