You are currently viewing Kiállás a családbarát szülésélményért és az egészségügyi dolgozók támogatásáért

Kiállás a családbarát szülésélményért és az egészségügyi dolgozók támogatásáért

A gyermekek születésének körülményei, a szülésélmény bizonyítottan befolyásolja a további gyerekek vállalását, mert ha az édesanya számára jó a szülés élménye, akkor szívesen vállal újabb gyermeket, ha rossz, akkor fél tőle.

Ezért a kívánt gyermekek megszületése miatt különösen fontos, hogy az egészségügyi dolgozók az irányelveket betartva biztosítsák a szülő nők és gyermekeik számára a családbarát körülményeket – mint a mozgás lehetősége vajúdás közben, a csecsemő folyamatos jelenléte és segítés a szoptatás elindításában.

Nagyon fontos az is, hogy az egészségügyi dolgozókat különösen nagy tisztelettel és megértéssel vegye körül a társadalom. A karantén idején elhangzott taps most újra aktuális, hiszen benne vagyunk a második hullámban és a növekvő betegszám miatt a kórházak újabb terhelése várható, amelyre az egészségügyi dolgozók a legjobb tudásuk szerint készülnek. A történelem során minden időben születtek gyermekek, háborúk, válságok idején is. 2020 a világjárvány éve, így különös figyelemmel kell lennünk az idén, nehezített körülmények között születő gyermekekre és szüleikre.

Szeretnénk felhívni minden magyarországi kórház figyelmét a 2019 decemberében kiadott Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról kötelező érvényű rendelkezéseire, amelyek gyermek- és családbarát szemléletüknél fogva garanciái lehetnek annak, hogy a születés és a szülés a család minden tagja számára újra pozitív, felemelő élmény lehessen. Ilyen például a családbarát szülésélmény, az aranyóra biztosítása és a szoptatás támogatása.  A járvány időszakában is biztosítani kell a vajúdás, a szülés és a gyermekágyas időszak alatt a gyermek- és családbarát ellátást, – összhangban az aktuális pandémiás óvintézkedésekkel. 

Kérjük a kórházak vezetését, hogy az irányelvek betartásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az idén született gyermekek a fenti irányelvek szerint családbarát körülmények között jöhessenek világra.

Ezáltal a pozitív élmények hatására megszülethessenek a testvéreik is, hiszen a szülés élménye a testvérek vállalása szempontjából a szülők számára meghatározó.

Felhívjuk továbbá az egész társadalom figyelmét, hogy az egészségügyi dolgozóink ebben az évben már másodszor kell erőn felül teljesíteniük, és ahogy az első hullámban járt a taps, most még hangosabban jár, hiszen az esetszámnövekedés előrevetíti, hogy újra erősen terhelődnek az egészségügyi intézmények.

A család- és emberbarátságot az intézmény biztosítsa a páciensek számára, ugyanakkor nagyon fontos egy teljes társadalmi összefogás, amelyben a páciensek is tisztelettel, együttműködéssel és megértéssel támogatják az egészségügyi dolgozókat.

Szeretnénk a társadalom figyelmét ráirányítani az egészségügyben dolgozók felelősségteljes, testi és lelki értelemben kimerítő munkájára. Most, a pandémiás időszakban, amikor új és nehéz szakmai kihívások, plusz terhek nehezednek rájuk, miközben nekik is helyt kell állniuk otthon akár anyaként, apaként, férj és feleség szerepben, avagy idős szüleik támaszaként.

Fontos, hogy továbbra is érezzék a társadalom támogatását, együttérzését, toleranciáját. A tavaszi karanténidőszak hősei ma is erőn felül teljesítenek nap mint nap, adjuk meg nekik azt a bíztatást és együttérzést, ami az év első felében segítette őket a mindenki számára ismeretlennel szembeni küzdelemben, amikor értünk és szeretteinkért dolgoznak!

Álljunk ki a magyar egészségügy hőseiért és segítsük munkájukat azzal, hogy biztosítjuk őket a társadalom támogatásáról!

 Skrabski Fruzsina és Vigh József
a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnökei

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?