You are currently viewing Kismama jógával a könnyebb szülésért?

Kismama jógával a könnyebb szülésért?

Egyre több kutatás mutat rá, hogy a szülés legalább annyira lelki mint testi folyamat is egyben. A szülés az a folyamat, ahol a test az úr, melyet a lélek körbeölel.

A mai agyonmedikalizált szülészeti ellátás mellett kevés lehetőségünk van olyan helyet találni, ahol a testi (és lelki) folyamatok szemszögéből tekinthetünk rá, mint egy természetes élettani folyamatra.  

A babavárás nem betegség, a várandósság a női test egyik csodája (annak minden kellemetlenségével együtt), a szülés pedig a női test „Mount Everestje”.

Létezik egy varázs módszer, amely megkönnyíti életed legmeghatározóbb eseményét, a szülést. Ez a varázs módszer pedig a kismama jóga.

Amikor az első gyermekemmel terhes lettem – hobbi sziklamászóként és több év jógás múlttal a hátam mögött – kerestem azt a mozgásformát, ami tuti biztonságos, a várandós testnek találták ki (hiszen mászóként pontosan tudtam milyen fontos a testi-lelki felkészülés), felkészít a szülésre és segít kicsekkolni a mindennapi pörgésből, hogy a pocaklakómmal tiszta jelenlétemben tudjak kapcsolódni, megérezni őt, megismerni őt.

Így találtam rá a kismama jógára. Szenvedélyesen gyakoroltam (volt, hogy minden nap jógáztam picit mert annyira jól esett, a napi rituálémmá vált, ahol kikapcsoltam a telefont, hogy csak MAGomra és a kisbabámra tudjak fókuszálni), és az első szülésem olyan szép és meghatározó volt, hogy kismama jóga oktató lettem.

Az akkor használt tevejárás gyakorlatának híre ment a kórházban, olyannyira, hogy a második gyermekem vajúdásakor kérte egy másik orvos, mutassam meg. A mászást sem hagytam abba a terhesség alatt, de nem életem teljesítménye volt a célom, hanem a mozgás, a mászás élménye – mozgás meditáció – amíg jól esett, addig csináltam.

Ma már nem úgy növünk fel, hogy a szülések története anyáról lányára száll, ezért minden olyan hely, ahol a szüléssel, a test működésével kapcsolatos női bölcsességet magunkba szívhatjuk a várandósság alatt, aranyat ér. Ilyen hely lehet a kismama jóga.

De mi a varázslat?

A kismama jóga a klasszikus jóga gyakorlatait igazítja a várandósság szakaszainak megfelelően. Ezáltal mindig olyan gyakorlatokat végzel, amit a változásban levő tested imádni fog. A kismama jógán nem végzünk pl aktív homorító mozdulatokat, így vigyázunk a hasizmaidra, mely a szülés után érdekes – de ez egy külön cikk témája lehetne.

A kismama jóga enyhíti az esetleges kellemetlen tüneteket (hát-derék fájás, reflux, vizesedés stb). A jóga komplex rendszere támogatja az egész folyamatot, hiszen a szülésre felkészülni egy testi és lelki folyamat is egyben.

A kismama jógán – a futószalag szerű szülészeti ellátás mellett – az anya és a baba a főszereplő:

 • Erősnek és rugalmasnak érzed magad utána. A kismama jóga gyakorlatok segítségével megőrizheted az erőnléted a babavárás alatt, melyre szükséged lesz a szüléskor. A gyakorlatok erősítik és rugalmasítják a csípő körüli izmokat, izomcsoportokat, melyek mobilitása segíti a tágulás folyamatát.

Dolgozunk a fizikai és mentális egyensúllyal, s ennek gyümölcse lehet, hogy könnyebben átlendülsz majd az estleges nehézségeken a vajúdás alatt.

A testérzetek megfigyelése a gyakorlatok során lehetőséget ad arra, hogy a testi és lelki blokkok, elakadások feloldódjanak, a félelem érzés átalakuljon önbizalommá. Mire eljön a szülés ideje, tökéletesen felvértezve érzed majd magad, megérkezik hozzád a „képes vagyok rá” érzése.

Könnyebben engeded el a kontrollt és adod át az irányítást a testednek, együtt áramolsz a kontrakciókkal, az ellenállást felváltja a beleengedés, mely a könnyű szülés kulcsa.

 • A kismama jóga stresszoldó hatása: a kismama jóga magában foglalja a légzőgyakorlatokat, relaxációt, meditációt, melyek hatékony eszközök a félelmek elengedéséhez. Rendszeres gyakorlással hatékonyan tudod csökkentetni a stresszt, mellyel pocaklakó kisbabádnak is segítesz, hogy minél nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb környezetben fejlődhessen.

A szülés során is használni tudod majd őket. Lelki egyensúlyod megőrzésével tudatosan, hatékonyan tudod segíteni a vajúdás folyamatát. 

Megtapasztalod, hogy ezek csodálatos feszültség oldó hatással bírnak, melyek természetes módon enyhítik a fájdalom érzetet.

 • Félelem oldás: valamennyire minden babavárás magában rejti az aggodalmat. A kismama jóga segít, hogy az egész várandósság ne az aggódásról szóljon. A félelem ellenszere a tudás. Az órákon megérted az egyes szakaszok fiziológiai változásait, a baba fejlődését a pocakban, ezáltal oldódik a bizonytalanságból eredő feszültség.
 • Gátizom torna: ma már kutatások is igazolják, hogy a terhesség alatt rendszeresen végzett gátizom torna csökkenti a gátmetszés, gátrepedés valószínűségét és sokkal gyorsabb a szülés utáni regeneráció is.
  A kismama jóga órákon az ászana gyakorlatok után, a meditáció előtt minden alkalommal végzünk egy teljes gátizom torna sort. A gát izomzatának tudatos ellazítása a szüléskor nagyon nagy kincs és sok egészségügyi probléma megelőzhető vele (pl. aranyér, stressz inkontincencia, méhsüllyedés)
 • Magzattal való kapcsolódás: a gyakorlatok alatt érintésekkel, simogatással is kapcsolódsz a kisbabáddal, létrejön egy közös kommunikáció, mely nagyon megnyugtató. Az óra végén pedig egy szép meditációban, félelmektől, külső ingerektől megtisztult állapotban kapcsolódhatsz vele, mely csodálatos élmény és életre szólóan elmélyítheti a kapcsolatotokat.

Tények a kismama jógáról:

 • A rendszeres gyakorlás csökkenti a koraszülés veszélyét.
 • Fokozza a keringést, segíti a megfelelő anyai-magzati oxigén ellátást.
 • Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
 • A mell gyakorlatokkal fokozzuk a mellek keringését, mely hozzájárul a sikeres szoptatáshoz.
 • Enyhíti, megelőzi a vizesedést, lábdagadást.
 • Segít megelőzni az aranyér kialakulását.
 •  Kiegyensúlyozza a hormonháztartást.
 • Csökken a babavárás alatti érzelmi hullámvasút (egyik pillanatban magasan vagy, boldog, „milyen csodálatos, ahogyan ez a kicsi baba növekedik a pocakomban” a másik pillanatban mélyen, például „félek a szüléstől” a milyen anya leszek én? Hogy fog ez nekem menni? stb felmerülő kérdései)

A kismama jógát bárki végezheti betöltött 13. héttől kezdve, ha nincs orvosi ellenjavallat. Egészen a várandósság legvégéig lehet gyakorolni. A fő szabály, ami jól esik!

A leggyakoribb kérdés, ami a kismama jógával kapcsolatban érkezik: én nem vagyok hajlékony/vékony/vastag, még sosem jógáztam, kismama jógázhatok?

A válasz pedig: persze! A kismama jógához nem kell jógás múlt. Itt nem az a cél, hogy kitekert, bonyolult pózokat végezz, ahol a kislábujjad még fél cm-rel odébb kell tenni. A cél, hogy minél jobban érezd magad ebben a csodaszép, de nagyon érzékeny állapotban és felkészítsd a tested a szülésre.

A kismama jóga gyakorlatait bárki el tudja sajátítani és akkor is szeretik a kismamák, ha a babavárásig alapvetően a jóga, mint mozgásforma nem állt közel valakihez. Akár személyesen, akár online jógázol, váljék kisbabád és a te egészségedre!

Szeretettel,
Mariann
2 gyermekes anya, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, baba mama jóga oktató, női jóga oktató jelölt
Jóganyucik.hu

(A kép a szerző sajátja, felhasználása nem engedélyezett!)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?