You are currently viewing Lépésről-lépésre: a gyerekszoba tervezéstől a dekorálásig

Lépésről-lépésre: a gyerekszoba tervezéstől a dekorálásig

Amikor elkezdjük tervezni a gyerekszobát, tökéletesen kialakított, teljes harmóniában tündöklő (és rendben tartott!!) képek tömkelege jön felénk mindenhonnan, így automatikus jön az érzés is, hogy “ebben a szobában és is szívesen laknék” vagy “én is ilyet szeretnék”!

Aztán amikor elkezdjük a saját otthonunkat tervezni, jönnek a bökkenők: kisebb, mint a képen, nem olyan világos, tetőtérben van, nem olyan az ágy, amit kaptunk, stb. 

Ha Te is éreztél már hasonlót, és nem tudod hogyan kezdj neki a tervezésnek, akkor tarts velünk: egy rövid, de annál hasznosabb vonalvezetőt adunk, ami alapján nekiláthatsz az édes “munkának”!

1. lépés: Tervezés

Szánd rá az időt a gyerekszoba berendezésének átgondolására, mert ez később meg fog térülni! Készíts alaprajzot, amin bejelölöd a különböző funkciókat ellátó zónákat: babaszoba esetén alvó, játszó, pelenkázó, szoptató zóna, stb, Később ezek egy részét leváltja az alkotó-olvasó-játszó sarok vagy éppen a tanulási zóna. Hely/elrendelés függvényében lehet, hogy már most tudod, hogy a játszó zóna pl a nappaliban lesz. Ezek után rajzold be a bútorokat, utána jöhetnek a konnektor kiállások, kapcsolók és a lámpák elrendezése.

2. lépés: A színvilág és a stílus kiválasztása

Nézz körül, inspirálódj másoktól, hogy kialakuljon a saját elképzelésed! Mi tetszik? A modern vagy a klasszikus?  A bohém, a skandi minimalista vagy a vintage? Természetes vagy inkább “high-tech”? Meleg színekkel, hideg színekkel vagy vegyesen mindkettővel szeretnéd körülvenni magatokat? Pasztell vagy élénk?

Ezekre a kérdésekre keresd meg a saját válaszaidat!

3. lépés: A falszínek kiválasztása

A falak színe meghatározza évekig a szoba hangulatát. Fontold meg, hogy melyik lesz a szoba “fókuszpontja”, melyiket szeretnéd kiemelni, ez utóbbinak lehet például eltérő színe a többitől. Bánj óvatosan a sötét és élénk színekkel! Egy színpalettán kicsiben látod, a falon, nagyban viszont mindig SÖTÉTEBBnek és ÉLÉNKEBBnek fog hatni! Ha tehetitek, fessetek egy 1×1 méteres próbát a leendő szobába, ez sokat segít a döntésben!

4. lépés: Bútorok és a padlóburkolat kiválasztása

Itt az ideje, hogy a korábbi tervek alapján kiválaszd a megfelelő bútorokat. Gondold át, mi az amit később átlakíthatsz és tovább használhatsz vagy más megoldással helyet spórolhatsz! A padlóburkolat kiválasztásánál a színén és stílusán kívül azt is vedd számításba, hogy erősen strapabírónak kell lennie, hogy bírja a gyerkőcök kiképzését!

5. lépés: Megvalósítás, ebben a sorrendben:

  1. Falfestés
  2. Padlóburkolás
  3. Bútorok elrendezése
  4. Lámpák felszerelése
  5. Polcok és fogasok felfúrása
  6. Tükör felhelyezése (ha van)

6. lépés: Dekoráljunk!

Eljött a várva várt pillanat, felkerül a hab a tortára!

Most már valószínűleg látod, hol vannak “csupasz, sivár” falfelületek, amik egy kis boldogságért kiáltanak! Ilyenkor érdemes még egyszer megnézni, hogy valahova lehetne-e még kis polcot tenni -akár könyveknek, akár képeknek- vagy éppen egy kis fogast, tükröt.

Nagyon sokat tud dobni a szobán 1-2 apróság! Ezután nézd meg a zónákat és tedd őket a dekorációval meghittebbé, otthonosabbá! Ezekre a helyekre kerüljenek a falmatricák, faliképek, fali díszek. Szentelj külön figyelmet a fókuszpontban lévő falfelületnek!

Jó munkát kívánunk!

A sorozat következő részeiben belemegyünk részletesebben az egyes lépésekbe, hogy segítséget adjunk a színek vagy a dekor kiválasztásához!

Kik vagyunk mi?

Dóri és Orsi a MÖKKI designtól, ahol csodaszép környezetbarát gyerekszobai faldekorációt (falmatricákat és faliképeket) tervezünk és gyártunk. 

Mökki design

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?