Mi mindent hozhatsz ki otthoni alapanyagokból a gyerekekkel

Mami, és ma mit fogunk „műveskedni”? – dobja be a szokásos, napi kérdését a hétévesem, rendszerint akkor, amikor még le se ért a reggeli, első kávém.

Azt azért nem mondhatnám, hogy váratlanul talál meg vele: Ő az, aki folyton agyal valamin, újabb és újabb ötletekkel áll elő, babaruhát tervez, kivág és ragaszt, rajzol és fest, hosszú órákon át.

Nálunk aztán nem vesz kárba semmi, ha rendelek egy cipőt, az biztos, hogy a dobozára azonnal lecsap és el is kezd ötletelni, mit hozhatna ki belőle. Ahogyan képes kiturkálni a konyhai, szelektív kis szemetesünk műanyag és papírhulladékos fakkját is, hogy megmentsen egy-egy, számára használható darabot még a kidobás előtt. Úgyhogy kedves Mamik, mielőtt hobbi- és dekorboltokba rohannátok fejvesztve alapanyagokért, érdemes előtte otthon szétnéznetek. Mert vécépapírgurigát, tejesdobozt, kartonpapírt nagy eséllyel találtok kéznél; kislányok mellett pedig még a csillámpor sem hinném, hogy ritkaságszámba megy a házban. S hogy mi mindent készíthettek ezekből az otthon is fellelhető alapanyagokból, segít ez a néhány példa.

Papírmasé-tálkák házilag

Keressetek egy kis tálkát, ami a készítendő darabunk alapja lesz. Borítsátok be celofánnal, hogy a papír ne ragadjon hozzá; majd felvágott, feltépkedett újságpapírcsíkokat el is kezdhetitek felragasztani. A kötőanyag a csiríz; amit nagyon egyszerűen előre el is készíthettek: 2 evőkanál finomliszt és 2,5 deciliter víz keverékével. (Adjátok a lisztet a vízhez és állandó keverés mellett, közepes hőfokon főzzétek addig, míg puding állagú masszát nem kaptok. Ha kihűlt, utána már lehet is használni, a maradék pedig pár napig a hűtőben eláll.)

Sok réteg papírt vigyetek föl egymásra, miközben próbáljatok figyelni arra is, hogy mindenütt elég vastag legyen a tálkátok fala. Ha már olyan 3-4 mm, akkor félretehetitek száradni. Miután teljesen kiszáradt, óvatosan húzzátok le az alapról, s máris kész a tálka, amit persze még ki is lehet festeni.

Slime házilag

A gyerekek meg vannak veszve érte, ezt tanúsíthatom, a sajátjaim szintén így voltak vele. Tavaly nyáron emlékszem, mindenkinek csinálnom kellett egy saját verziót, a kislányomnak csillámmal megbolondítva, a fiamnak pedig háromféle kék árnyalatú temperát kevertünk hozzá. A ragacs elkészítésébe simán bevonhatod a kicsiket is; viszont biztos, ami biztos alapon ne hagyd őket magukra; mindig legyen mellettük felnőtt. A legtöbb neten keringő recepthez bórax is kell, ezt viszont én ki szerettem volna kerülni, mivel nem egy teljesen veszélytelen vegyszerről van szó. Találtam is egy ilyet, íme a hozzávalók:

  • 3 bögre borotvahab
  • 1 bögre slime ragasztó
  • 5 teáskanál folyékony mosószer
  • Fél teáskanál szódabikarbóna
  • Ételfesték, vagy tempera tetszés szerint

A slime egész hosszan leköti a gyerekeket, ráadásul a finommotorikát is fejleszti.

Manikűr-pedikűr „kispipiknek”

Ennél egyszerűbb mókát el sem tudok képzelni! Semmi más nem kell hozzá, mint egy darab papír, egy kiszuperált körömlakkod, és persze a kicsikéd praclijai, tappancsai. Ezeket a papírra rátéve körberajzolod, és máris indulhat a manikűr, pedikűr; a kislányok boldogan esnek neki a következmények nélküli lakkozásnak.

Ottlik Judit

(kezdőkép: unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.