You are currently viewing Miért fontos a gyerekszobafalak dekorálása?

Miért fontos a gyerekszobafalak dekorálása?

Amikor a baba- és gyerekszoba kialakításáról/átalakításáról van szó, óriási választékkal, rendkívül csábító Pinterest-képek tömkelegével és a saját álmainkkal, elképzeléseinkkel találjuk szemben magunkat.

Vannak egyértelmű és alapvető dolgok, mint például a kiságy, pelenkázó, később az íróasztal. Viszont általában a bútorok, függöny, szőnyeg után elérkezünk egy ponthoz, amikor azt gondoljuk: “olyan csupasz”, “valami még hiányzik”, “rideg”, “hideg”… 

Első lépésként nézzük át, miért is van ez így.

A falfelület több, mint duplája a szoba területének!

Vegyünk példának egy (4mx3m) 12 m2-es , normál belmagasságú (265 cm magas) gyerekszobát. Ennek a szobának a falfelülete kb. 30 m2 (ha a nyílászárókat nem számítjuk), tehát több, mint duplája az alapterületnek. Ez óriási, aminek a milyensége (színe, dekorációja, funkcionális tárgyai) nagymértékben befolyásolják a szoba és ezáltal a szoba lakóinak hangulatát is.

Jó, de mit kezdjünk ezzel? És mire figyeljünk?

A színek tudat alatt hatnak ránk!

A falfesték megválasztása alapvető fontosságú, amikor a gyerekszobát tervezzük. Minden szín másként hat a lelkünkre: nem csak a kedély állapotunkra, hanem bizony a kreativitásunkra, sőt még a hőérzetünkre is kihatással vannak! Ezért legyünk körültekintőek a falszínek megválasztásakor: bánjunk csínján az élénk színekkel és fontoljuk meg, hogy melyik falat/falakat fessük eltérő színnel! (Ebben is segíteni fogunk a későbbiekben!)

A falaknak egyszerre több funkciót is el kell látniuk!

Ne felejtsük el, hogy ez az óriási falfelület milyen sok lehetőséget rejt!

  • Polcokon tárolhatunk könyveket, kisebb dekoratív játékokat, faliképeket.
  • Falilámpák a hangulatvilágításhoz és a kellemes könyvlapozgatáshoz, olvasáshoz járulnak hozzá.
  • Fogasokon a gyerekek használatban lévő, de nem szennyes ruháit, táskáit, kiegészítőit. Hasznos és dekoratív is egyben!
  • A tükörről se feledkezzünk meg!
  • A falmatricák, faliképek és fali díszek pedig a meghitt, nyugodt hangulatért felelősek!

A funkcionalitáson túl a fentiek szerepe az is, hogy az üresség érzetét csökkentse, helyette otthonossá, meghitté varázsolja a szobát!

Ha Neked is ismerős a fent említett “valami hiányzik”, “olyan üres” érzés, akkor első lépésként érdemes tehát átgondolni a falak színét (Melyik tetszik? Milyen hatást vált ki?) és a különféle funkciók meglétét (vannak polcok, tükör, stb).

A sorozat következő részében mindehhez segítséget is adunk: lépésről lépésre átvesszük a feladatokat a gyerekszoba tervezéstől a dekorálásig.

Kik vagyunk mi?

Dóri és Orsi a MÖKKI designtól, ahol csodaszép környezetbarát gyerekszobai faldekorációt (falmatricákat és faliképeket) tervezünk és gyártunk. 

Mökki design

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?