You are currently viewing Miért kérik a gyerekek, hogy mesekönyv helyett fejből meséljük?

Miért kérik a gyerekek, hogy mesekönyv helyett fejből meséljük?

Talán nincs is olyan szülő, aki ne hallotta volna legalább egyszer a gyerekeitől, hogy meséljen fejből. Aki szívesen talál ki saját történetet, annak persze ez nem olyan nehéz feladat.

De sok szülő megretten, és el is hárítja a kérdést, mondván, ő nem tud kitalálni saját mesét, sőt, mesélni sem tud könyv nélkül. De miért is kérik ezt a gyerekek? És egyáltalán, miért jó mesekönyv nélkül mesélni? A következőkben ezt a kérdést járjuk körbe.

Először is, érdemes tisztában lennünk vele, hogy miért is szeretik a gyerekek annyira a fejből meséket. Egyrészt azért, mert a fejből mese sokkal szabadabb, kötetlenebb, nem korlátozza a könyv hossza, és a fantáziánk is szabadon szárnyalhat. Persze, lehetne mondani, hogy ha egy már ismert mesét mesélünk, mondjuk a Három kismalac történetét vagy a Hófehérke és a hét törpe meséjét, akkor annak meghatározott hossza van, de miért is kellene ragaszkodunk az eredetihez?

A gyerekek nem feltétlen azt várják, hogy szóról szóra felmondjuk a könyvet, hanem szabadon, esetleg közösen alakítsuk ki a mesét, döntsük el, mi történik, hol játszódik, kik a szereplők stb. Ez a szabadság a fejből mesék egyik fő vonzereje.

A másik pedig az, hogy a fejből mesék sokkal kreatívabbak, izgalmasabbak, és ami a legfontosabb közös családi élményt jelentenek. Ez a közös élmény az, ami miatt a gyerekek kérik a fejből meséket.

Miért jó a fejből mese?

Most, hogy már tudjuk, a miért kérik a gyerekek az ilyen meséket, arról is érdemes pár szót ejteni, hogy egyáltalán miért is jók ezek a saját, fejből, mesekönyv nélkül mondott mesék.

A fejből mesék nagy előnye például, hogy a mese bármiről szólhat, bárki lehet a főhős, és bárhol játszódhat.

Mesélhetünk arról, ami épp érdekli a gyerkőcöt, esetleg egy fontos értéket adhatunk át, ami akkor épp relevánsnak tartunk. Megismertethetünk a gyerekekkel rég elfeledett családi történeteket, hiszen a fejből mese lehet generációs mese is.

A fejből mese másik nagy előnye, hogy szabadon szárnyalhat a fantáziánk, nemcsak a miénk, de a gyerekeké is. A képzelet szabad szárnyalása segít a fantázia és a kreativitás fejlődését. Mivel nincs kész képi anyag, így a gyerkőc kénytelen maga elképzelni a mese szereplőit, ezáltal a vizuális érzéke is fejődik, de a figyelem és koncentrációképesség is.

Ezen túlmenően a fejből mese arra is jó, hogy kicsi, 1-2 éves csemeténket bevezessük a mesék világába. Ebben a korban a mesekönyv még nem köti le őket, így a saját rövid kis mesékkel kedvet csinálhatunk a mesékhez. Az ilyen mesék szólhatnak róluk, elmondhatjuk az adott napjukat, lehetnek ők a hercegek, hercegnők, de akár egy kiscica, kiskutya, vagy egy kitalál figura is.

Tippek, hogyan meséljünk fejből

Aki kedvet kapott a fejből meséléshez, de nem tudja, hogyan is vágjon bele, annak adunk néhány tippet.

A fejből meséket nem feltétlen kell ott, és akkor rögtönözni, amikor a csemete kitalálja, hogy most épp saját, fejből mondott mesére vágyik. Lehet előre készülni, kigondolni egy-két olyan mesét, amit már amúgy is ismerünk, népmeséket, klasszikus meséket, és amikor elhangzik a kérés, ezeket mesélni. Régi verseket is mondhatunk, amikre még emlékszünk a gyerekkorunkból.

Természetesen nem feltétlen kell ragaszkodni az eredeti szöveghez és cselekményhez, ha mesét mondunk, a sárkány fejét nem kötelező levágni, és a farkasnak sem kötelező megenni Piroskát, össze is barátkozhat vele.

A fejből mese születhet úgy is, ha használunk valamilyen eszközt, ami segít kitalálni, mi is történjen a mesében. Ilyen eszköz a story kocka vagy a mesekártya, de például a Dixit társas kártyái is használhatóak erre a célra. A mese így fejből születik, nincs könyv, viszont nekünk nagy segítség, ha az ihletre nem kell várni, mert az előttünk lévő szimbólumok és képes inspirálnak minket. A gyerekek is csatlakozhatnak, mondhatják ők is a mesét, így lesz igazi, közös, családi élmény a fejből mese.

Kőszegi-Arbeiter Anita

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?