You are currently viewing Félek, hogy elkeveredik a gyerek és nem fog eszébe jutni semmi!

Félek, hogy elkeveredik a gyerek és nem fog eszébe jutni semmi!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 16 perc
  • Bejegyzés kategória:#anyadolga
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Távoli, tömött strandon nyaraltunk épp: a szüleink, a két testvérem és én… Családi legenda lett a nap történéseiből.

Az egyik húgom egy pillanat alatt elkeveredett mellőlünk és a tömegben nem tudott mást mondani az őt kérdezgető idegen felnőtteknek, csak ennyit: a házikónál van anya. A házikónál!

Egy fa pihenő alá pakoltunk le… A zsúfolt strand több száz

egyforma pihenője közül az egyik alá. 

Minden szülő rémálma egy ilyen helyzet, ma már a saját gyerekeimmel is ismerős ez a visszatérő rettegés.

Van egy magyar vállalkozás, amely bárcsak létezett volna már akkor is… Az ötlet egyszerű, de hasznos – és, ahogyan az a legtöbb hiánypótló ötletnél lenni szokott, alapjául egy személyes élmény szolgált. Kolta Zsófival, a Callkötő megálmodójával beszélgettem.

 

Három kézműves ötletet valósítasz meg éppen. Mi az eredeti foglalkozásod – milyen út vezetett idáig?

Zs.: Végzettségem szerint ének-zene szakos tanító néni vagyok. A diploma megszerzése és a gyermekeim születése között tanítottam, nagyon szerettem. Közben elvégeztem egy esküvőszervezői tanfolyamot, majd szervezőként is tevékenykedtem. Ebből nőtte ki magát a Kövecske, hiszen először csak ültetőket készítettem esküvőre.

 

Mi ez a három dolog, amit most csinálsz?

Kövecske – Kövek: fotó, ábra, családrajz, szöveg, idézet, igazából bármi lehet rajta, teljesen egyedi (mosolyog). Ahogy írtam, először csak esküvői köszönetajándéknak indult, majd amikor anyuka lettem, egyre jobban előtérbe kerültek a mesés minták és a családi Kövecskék. Gyakorlatilag minden korosztály szereti. A kisgyerekeknek igazi kincs! Van, akinek Kövecske a kabalája, de jó ajándék ovis ballagás, szülinap, névnap, anyák napja, apák napja alkalmára, vagy lehet köszönet a tanító néninek, gyerekorvosnak… Ünnepekkor, lakásdekorként, kerti dekorként (például veteményes jelölésének) is használható, és még folytathatnám.

CallkötőTelefonszámos karkötő gyerekeknek. Amikor a második gyermekem, a kislányom elindult és rájöttem, hogy ő nem lesz olyan „szoknyamellettmaradós, kezemetelnemengedős” mint a fiam volt, rögtön kattogni kezdett az agyam. Büszke is voltam a bátorságára, de ezzel az érzéssel együtt megmozdult bennem egy másik érzés is: A FÉLELEM.

Szóval, tüstént valami olyan megoldást kerestem, amivel megnyugodhatok… Vettem is neki műanyag pattintós karkötőt, amire ráírtam a számomat, de belefülledt a keze, vágta, kényelmetlen volt neki. Aztán tollal írogattam a kezére: ez sem bizonyult jó megoldásnak hosszútávon. Eszembe jutott, hogy olyan karkötő kellene, amit szívesen hord, kényelmes, jól néz ki és a célnak megfelel. Így elkészült az első telefonszámos karkötő, amit rögtön egy másik követett, mivel a fiamnak annyira megtetszett. A játszótéri és ovis anyukák meglátták a gyerekeimen és jelezték felém, hogy erre bizony nagy igény van. Így született meg a Callkötő márka.

És a KocKalandPozitív nevelést segítő kocka, nem csak gyerekeknek. Sokat gondolkodtam, hogy mi lehetne az a dolog, amivel jobbá tehetem mások életét. Elsősorban édesanya vagyok, így a legelső ötletem természetesen hat éves kisfiam segítségére készítettem. Ez az ,,Érzelmek” KocKaland.

A kocka lapjain különböző érzelmek találhatók, melyek segítségével a gyerek minden este (játszva) el tudja mesélni a napját, így a játék segít neki azt feldolgozni amellett, hogy a szülő-gyerek kapcsolatot is szorosabbá teszi. 

Ezt követte a gyerekeknek és felnőtteknek készített KocKaland, amit ha használnak, sokkal derűsebbek lesznek a mindennapjaik – és nem csak nekik, a környezetüknek is.

A KocKalanddal nem más a célom, mint az anyukák életét megkönnyíteni, a rohanó és morcos emberekét pozitívvá, a szétszórtakét rendszerezettebbé tenni és így tovább. A KocKaland nem csupán egy ,,handmade” fakocka. A KocKaland egy eszköz ami segít abban, hogy jobbá válj és ezzel környezetedre is pozitív hatással legyél.

 

Egy kérdés, ami azóta motoszkál bennem, hogy megismertem a munkáidat… Hogy jut idő ennyi mindenre? Hogy fér ennyi óra a napodba?

Zs.: Az a helyzet, hogy én nem csak akkor ,,dolgozom”, amikor kézműveskedek. Akkor is, amikor tolom a babakocsit, amikor főzök vagy épp játszunk a gyerekekkel. Ezt most ne úgy értsétek, hogy játék közben szó szerint dolgozom, hanem inkább, hogy ezek inspirálnak.

Igen, az ötleteimet a gyerekeim inspirálták/inspirálják. Minden időt megragadok, hogy a kreatív gondolatokat mihamarabb formába ölthessem. Főzés közben marketinget hallgatok (nagy kedvencem Wolf Gábor), amikor anyukákkal beszélgetek, valóban figyelek rájuk és igyekszem a problémáikra gyógyírt találni.

Nemrég indítottam el a facebookon egy Gyerekszáj csoportot is, ami amolyan „anyawellness” – ide járunk felüdülni a mindennapi nehézségek közepette. Az alkotáshoz viszont idő kell, nem is kevés. Ebben nagy támogatást kapok a családomtól. A férjem rengeteget segít mindenben, nagyon hálás vagyok Neki ezért. A nagyszülők is besegítenek, ha szorul a hurok. Testvéreim (4 nagyobb testvérem van) és barátaim pedig ötletekkel inspirálnak. Mivel nekem az alkotás egyben a hobbim is, így ha kimenőt kapok, akkor is ezzel foglalkozom, mert ez érdekel, ebben teljesedek ki.

 

Mit tanácsolnál annak, aki gyerekek mellett folyton időhiánnyal küzd? Neked mi segített?

Zs.: Csalódást fogok most okozni. Erre nincs recept. Ha betegek a gyerekek és mellette határidő van, akkor ők az elsők és az éjszaka pedig hosszabb. Nekem a család (és a vallás) után a kreatív vállalkozás a második helyen áll, így erre igyekszem sok időt fordítani. Képzelj el egy sportolót, akinek ha egy nap mozgás kimarad, testi panaszai támadnak. Hát én így vagyok a kézműveskedéssel, csak éppen nem testi, hanem amolyan furcsa hiányérzet keletkezik bennem, ami nagyon nem jó érzés.

 

A Callkötő-re visszatérve, van egy missziód, azt mondtad… Mesélnél kicsit erről?

Zs.: A Callkötő szlogenje, hogy „ne legyen több elveszett gyerek”.

Nyilván nem lehet a Callkötővel minden esetet kivédeni, de egy tömegközlekedési eszközön, strandon, gyerekkoncerten, gyereknapon az elszakadás idejét és az ijedtség mértékét nagyon le lehet csökkenteni vele.

Nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljünk gyerekünkkel arról, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Felkészülni teljes mértékben nem lehet rá, hiszen ha tudnánk, mikor és hogyan fog előfordulni velünk, talán meg sem történne, mert megelőznénk. A gyerekeknek hatalmas kapaszkodó lehet a Callkötő, ami egy láthatatlan szálon mindig az anyukájához köti, baj esetén is.

 

Személyes élményed is volt ezzel kapcsolatban?

Zs.: Igen. Tavaly nyáron egy balatoni strandon homokoztunk a gyerekekkel. Egy kisfiú lépett oda hozzám. Láttam, hogy nagyon ijedt, pedig olyan ötödikes lehetett. Zihálva kérte, hogy hívjam fel az anyukáját, mert nem találja. Elkezdte mondani a számot, de belegabalyodott. Tudtam, hogy tudja, mosolyogva megfogtam a kezét és mondtam neki, hogy felhívjuk az anyukáját, érte fog jönni, ha sikerül elmondani a számot. Annyira úrrá lett rajta a stressz, hogy végül nem tudta elmondani a jól betanult számot. Mivel hangosbemondó nem volt a strandon, így kézen fogtam a kisfiút (addig férjem maradt a gyerekekkel, akiknek a kezén természetesen ott volt a Callkötő) és hangosan kiabálni kezdtem, végigmenve a standon: „… anyukáját keresem!!!” Nemsokára meg is találtuk egymást. Kíváncsi voltam, így megkértem a kisfiút, hogy mondja el az anyukája számát. Hibátlanul el tudta mondani.

Nem tudhatjuk, hogy hogy reagál gyermekünk hasonló helyzetben. Ez a kisfiú okos volt, mert kisgyerekes anyukától kért segítséget. Ezt is nagyon fontosnak tartom.

 

Mi volt a legnagyobb elismerés, vagy legemlékezetesebb dolog a munkáiddal kapcsolatban eddig, hogy érzed?

Zs.: A legnagyobb elismerést az anyukáktól kapom minden nap. Ez hajt előre, ezért csinálom. A legbüszkébb talán arra vagyok, hogy tavaly májusban meghívtak a Család-barát című műsorba, ahol beszélhettem a Callkötőről és be is mutathattam a nagyközönség előtt. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és ez megerősített abban, hogy szükség van arra, amit csinálok.

 

Van kedvenced? Miért éppen az?

Zs.: Kedvenc termékeim a meseszereplőkhöz köthető Callkötők. Ilyen például a Verdás, ami piros-fehér vagy éppen a jégvarázsos, ami kék-lila. Ezen kívül nagyon szeretem, amikor az anyukák (sőt, apukák!) is kérnek maguknak a gyerekeik nevével. Ez annyira kedves, szerintem.

 

Hogyan éled meg a változást: dolgozó nőből kétgyermekes anyuka, most anyuka aki vállalkozik – volt olyan nehézség, amit különösen nehéz volt legyőzni?

Zs.: Számomra az volt a nehézség, hogy a kreativitást amit a tanításba beletettem, nem tudtam hogy kiélni. Ezért születtek meg ezek a termékek.

 

Vannak olyan kérdések, melyeket sokan feltesznek a termékeiddel kapcsolatban? Mit szoktál válaszolni rájuk?

Zs.: Igen. Az első, hogy milyen kortól ajánlom. Itt el szoktam mondani, hogy ez gyerekfüggő. Amikor már nem vesz a szájába dolgokat.

Aztán, hogy: Nem szedi le magáról? Van olyan gyerek, aki egyből hordja. A kislányomnak viszont egy hónap kellett, kitartóan mindig visszatettem rá, elmondtam, hogy miért nagyon fontos, hogy rajta legyen. Ma már nem veszi le és nagyon szívesen viseli…

Nem szakad el? Dupla gumidamilra, dupla csomózással készül. Nagyon ritka a szakadás, de ezesetben a javítás ingyenes a gyöngyök 50%-ának visszapostázásával.

Nem lötyög/nem szorítja a kezét? A Callkötő szorosan mért csukló alapján, minden gyereknek egyedi méret szerint készül. így pontosan rá illik, kényelmes viselet lesz.

Milyen színek vannak? RENGETEG! Vannak neon, feltűnő gyöngyök, ezek közé lehet keverni matt üveghatású, csíkos és szív alakú gyöngyöket. A gyöngyök akrilból készülnek.

 

Mit szeretnek legjobban benned a vevőid? Mi adja az egyediséget?

Zs.: Szerintem azt, hogy olyan vagyok mint ők. Ugyanaz a problémánk, ugyanúgy a megoldást keressük… Én például szeretem, hogy ha valamit megrendelek, nem kell rá hónapokat várni. Rengeteg olyan visszajelzés jött, ahol a gyorsaságomat és hozzáállásomat dicsérték, ezt igyekszem megtartani és közvetlen maradni.

Az egyediséget talán az adja, hogy mindent én csinálok. A levelezéstől az oldalbejegyzéseken át a kivitelezésig, számlázásig, futár rendelésig, tényleg mindent. Így minden felmerülő kérdésre azonnal reagálni tudok, ez például szerintem nagyon fontos.

 

Láthatunk valahol személyesen? Mik az idei terveid, ezt látod már?

Zs.: Óvodákba és iskolákba, gyereknapokra és gyerekprogramokra meg lehet engem hívni, ilyenkor helyben készítek a gyerekeknek Callkötőt. Ezeket az alkalmakat nagyon szeretem, hiszen ilyenkor alkalmam nyílik kicsit beszélgetni a szülőkkel, gyerekekkel azalatt az idő alatt, amíg elkészül a Callkötő.

Vásárokra is járok, ezeket a facebook oldalamon ki szoktam írni. Most annyit látok, hogy ott leszek március 11-én Budapesten a Pici Piac vásáron, ami egy baba-mama-gyerek dizájner vásár. Utána május 12-én, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ Családi napján is megtalálható leszek, majd másnap, május 13-án a Szellmann ház gyereknapján is. Biztosan lesznek még más rendezvények is, csak a pontos időpontokat még nem lehet tudni. Általában nagyon szívesen teszek eleget bármilyen meghívásnak, mindenre nyitott vagyok. Hamarosan elkészül a honlapom is, amit nagyon várok! Mindhárom termékem és a Gyerekszáj blog is helyet kap majd rajta.

 

A sok csodás terméket elnézegetve,  nekem is lett kedvencem. Nálunk a fél családnak van valami nyűgje: ilyen allergia, olyan érzékenység, amolyan betegség…

És igen, megfordult már a fejemben, hogy ha nem vagyok ott, ugye nem adnak a gyereknek OLYAN ételt, OLYAN gyógyszert  – senki, soha, amitől baja lehet?

Aggódtam már azon, hogy eszébe fog-e jutni a kicsinek minden egyes alkalommal, hogy SZÓLNI kell: hiába van rosszul, AZ a gyógyszer nem jó neki, vagy hiába éhes, OLYAT ő nem ehet??

A Callkötőnek erre is van megoldása, ráadásul sokkal vállalhatóbb mint egy nyakba akasztott kártya, vagy egy alkoholos filces felirat a gyerek karján. Íme:

Közben az jutott eszembe, hogy ha nem tudnám, a képeket látva valószínűleg akkor is kitalálnám, hogyan készülhettek az első darabok…

Egy anyukának egyszer szüksége volt valamire.

És nem talált se jót, se szépet.

Hát csinált magának.

GYH

 

A Család-barát fent említett műsorának videója (melyben 32.45-től és 51.40-től láthatjátok a Callkötőt), itt található.

Még néhány kép, Zsófiról és a karkötőkről:

Kolta Zsófi, a Callkötő-k készítője

 

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?