You are currently viewing Minden, amit az örökbefogadásról tudni érdemes, lépésről lépésre

Minden, amit az örökbefogadásról tudni érdemes, lépésről lépésre

Nagyon nehéz döntés az egy párnak, hogy ha nem fogan meg saját gyermekük, mégis nagyon szeretnének, akkor mit tegyenek, merre induljanak.

A legtöbben túl vannak már lombik-kezeléseken, amik szintén nem hoztak eredményt. Ők pedig csak várnak és várnak a csodára.

És időről időre megfogalmazódik bennük a gondolat: fogadjanak örökbe gyermeket…

Nyilván ehhez sok lelki erő, elfogadás és biztos kapcsolati háttér szükséges, hogy egy pár fel tudjon nevelni egy olyan gyermeket, aki nem vérszerinti gyermekük.

De az is tény, hogy sok esetben az örökbefogadás után -mikor már a lelkük is megnyugodott, hogy lett gyermekük- fogan meg spontán egy (vagy több) baba.

Sajnos egyre több gyermek nevelkedik állami gondoskodásban, pedig élhetnének szerető családban is. Külföldön sokkal inkább elterjedt, hogy akár a saját gyermekek mellé is fogadnak örökbe, nem ritkán többet is. És itt nem elsősorban a sztárokra gondolunk, bár azt gondoljuk, hogy ők ékes példái lehetnek annak, hogy akár különböző nemzetiségű, bőrszínű gyermekekkel is alkothatnak egy nagy családot.

Az viszont megnehezíti a gyermekek örökbefogadását, hogy a legtöbb pár csecsemőt vagy 3 év alatti gyermeket fogadna örökbe. Rájuk várnak a legtöbbet, sajnos akár 4-5 évet is. Ezért sokan panaszkodnak arra, hogy sokat kell várni örökbefogadható babára.

De vajon miért? Mi növeli meg a várakozási időt? Mitől függ, mennyit kell várni?

1.Például az örökbefogadandó gyermekre vonatkozó elképzelésektől függ:

az életkorra, származásra, egészségügyi problémákra elfogadó örökbe fogadni szándékozók számára a várakozási idő a jelentkezésüktől gyakran alig egy év, az alkalmassági határozatuk véglegessé válásától számítva gyakran három-hat hónapon belül ajánlanak számukra gyermeket. Ez igaz a megyén belüli és az országos örökbefogadásokra is.

A 3 év alatti egészséges gyermek örökbefogadására hosszabb a várakozási idő, általában 4-5 év.

2.Függ az örökbe fogadni szándékozók fogadókészségétől, az örökbefogadandó gyermekre vonatkozó elképzeléseitől

Az örökbe fogadni szándékozók fogadókészsége is nagymértékben meghatározó a várakozási idő tekintetében (ezt ők maguk általában nem számítják be a várakozási időbe, pedig náluk állt fenn az az ok, ami miatt nem lehetett számukra gyermeket ajánlani).

A leggyakrabban előforduló okok: lombik programban vesznek részt, saját maguk vagy családtag betegsége miatt nem fogadókészek, költözés, lakásfelújítás, munkahelyváltás miatt több hónapig nem fogadókészek, gyermekük születik, külföldön vállalnak egy-két évre munkát, emiatt nem fogadókészek stb. Esetenként változik, hogy hány gyermek felajánlása történt a várakozási idő alatt számukra, és miért, hány esetben nem fogadták el a gyermeket.

3.Az is fontos tényező, hogyan alakul az örökbefogadható gyermekek száma, milyen életkorú, egészségi állapotú, családi hátterű gyermekek válnak örökbefogadhatóvá, illetve hány örökbe fogadni szándékozó várakozik.

Illetve az örökbe fogadni szándékozók közül hányan nem fogadókészek az adott időpontban, mikor a gyermek számára örökbefogadó szülőket keresnek.  Mert közel sem biztos, hogy ha valaki csecsemőt szeretne és hirtelen lehetősége lesz rá, akkor nem ijed meg esetleg attól, hogy akár pár napon belül együtt élnek egy babával.

Azt azért ne felejtsük el, hogy ha már nagyon régóta várnak csecsemőkorú babára, eredménytelenül, lehetséges, hogy elgondolkozhatnának picit nagyobb gyermek örökbefogadásán is, hiszen fiatalabbak ők sem lesznek és talán pont egy nagyobb gyermekkel fog működni az a bizonyos kémia.

Viszont aki még csak gondolkozik az örökbefogadáson, azoknak nem árt tisztában lenni azzal, mi a menete az örökbefogadásnak, mire készülhet.

Íme egy kis segítség az örökbefogadás folyamatáról:

ÖRÖKBEFOGADÁS ELŐTTI ELJÁRÁS – AZ ÖRÖKBEFOGADÁSRA VALÓ ALKALMASSÁG VIZSGÁLATA A TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATNÁL, MEGÁLLAPÍTÁSA A GYÁMHIVATAL ÁLTAL

1.Jelentkezés a lakóhely/tartózkodási hely szerinti területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál az alkalmassági vizsgálat és tanácsadás érdekében

2.Kérelem benyújtása, mellyel egyidejűleg, de legkésőbb 15 napon belül tájékoztatást ad a szakszolgálat az örökbe fogadni szándékozó részére.

3.Tanácsadás, majd az alkalmassági vizsgálat eredményéről tájékoztatás, 60 napon belül.

Közben: örökbefogadói tanfolyam, mely általában 2-3 hónapon belül térítésmentesen elvégezhető, nem kötelező.

4.Gyámhivatali eljárás az alkalmasság megállapítása érdekében.

Ügyintézési idő: legfeljebb 60 nap, de ha az örökbe fogadni szándékozó házaspár a gyermekvédelmi szakszolgálat javaslatát elfogadta, és valamennyi dokumentum rendelkezésre áll, az ügyintézési határidő csak 15 nap.

Egyedül örökbefogadni szándékozó esetén a gyámhivatal  – a kijelölt gyámhivatal útján – beszerzi a családpolitikáért felelős miniszter hozzájárulását 15 napon belül, melynek megléte esetén dönt az alkalmasság megállapításáról, legkésőbb 60 napon belül.

5.Nyilvántartásba vétel a szakszolgálatnál örökbefogadásra alkalmas szülőként:

a végleges alkalmassági határozat kézhezvételételét követően haladéktalanul megtörténik.

6.Megállapodás megkötése a nyílt belföldi örökbefogadást elősegítő közhasznú szervezettel, ha az örökbefogadni szándékozó nyílt örökbefogadást szeretne, vagy azt is vállalja.

A várakozási idő közben:

7.Kapcsolattartás az örökbe fogadni szándékozókkal a területi gyermekvédelmi szakszolgálat részéről legalább félévente.

8.Az alkalmassági határozat hatályának meghosszabbítása egy évvel – ha 3 év alatt nem fogadnak örökbe.

9.Ismételt eljárás – ha 4 év alatt nem fogadnak örökbe.

10.Az alkalmasság felülvizsgálata – szükség esetén.

És ha már megtalálták a szülők a számukra kedves gyermeket, akkor ez következik:

ISMERKEDÉS A GYERMEKKEL

1.A gyermek bemutatása, ismerkedés a gyermekkel, mely alatt 10 munkanapra munkavégzés alóli felmentés kérhető, az ehhez szükséges igazolást a szakszolgálat adja ki.

Ennek ideje: 1-3 hónap, újszülöttek esetében néhány nap.

2.A gyermek gondozásba történő kihelyezése az örökbefogadni szándékozóhoz.

Időtartama: legalább egy hónap.

AZ ÖRÖKBEFOGADÁS ENGEDÉLYEZÉSE A GYÁMHIVATAL ÁLTAL

3.A gyámhatóság dönt az örökbefogadás engedélyezéséről.

Időtartama: a kérelem benyújtásától 60 napon belül, kivéve, ha az elrendelt gondozási idő az egy hónapot meghaladta, akkor 21 napon belül dönt a kötelező gondozási idő lejártát követően, valamint 90 napon belül dönt, ha az örökbefogadás engedélyezésével egy eljárásban kell megállapítani az örökbefogadó szülő örökbefogadásra való alkalmasságát.

4.A gyámhatóság a véglegessé vált határozatát megküldi az anyakönyvvezetőnek, ahol a gyermek születését az örökbefogadás folytán megváltozott adataival újraanyakönyvezik. A gyámhatóság elrendeli az örökbefogadás utánkövetését, melyet az örökbefogadó szülő kérelme szerinti gyermekvédelmi szakszolgálat vagy közhasznú szervezet biztosít (6 hó, másfél év – kötelező, utána önkéntes).

Reméljük hasznos információkkal szolgáltunk mindenkinek, aki még csak gondolkozik vagy arra a bizonyos első lépés megtételéhez szükséges motivációra várt!

Minden gyermeknek legyen esélye arra, hogy szerető családban nevelkedhessen. Ha szeretne ennél többet megtudni az örökbefogadásról, látogasson el a csalad.hu oldalra!

A cikk megjelenését a Családbarát Magyarország Központ támogatta!

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?