You are currently viewing Mire tanítanak minket a gyermekeink?

Mire tanítanak minket a gyermekeink?

Szülőként biztos sokszor élsz át AHA pillanatokat a gyermeked, gyermekeid mellett, de vajon szoktál-e azon töprengeni mit is tanítanak neked ezek a kis lurkók?

Türelemre, végtelen szeretetre, önfeláldozásra, kitartásra, együttérzésre, rugalmasságra, bátorságra, elfogadásra, nyitottságra, a megbocsátás képességére? Leckéket kaptál tőlük róluk, vagy éppen önmagadról?

Gyermekeink mellett a feladott lecke mennyisége és skálája határtalan, rengeteg dolgot tanulhatunk tőlük napi szinten. Láthatjuk, hogy talán nem minden úgy van, ahogy azt mi korábban gondoltuk, vagy ahogy valaha tanították nekünk. Nem minden hiba, vagy rossz lépés, amit mi nem csinálunk, vagy épp nem úgy csinálunk.

Gyermekeinket nevelni áldás és egyben a legnagyobb élettanítás.

Napi szinten veszíthetjük el a fejünket, kérdőjelezhetjük meg szülői kompetenciánkat, dobhatjuk be a törölközőt, majd megadva magunkat kanalazhatjuk össze az elveinket a földről. És menni tovább.

A legnehezebb nap végén, ami csupa cifra „Nem akarom!”, „Nem kell!”, „Nem eszem meg!”, „Nem akarom felvenni!”, „Ezt akarom levenni!” stb. félmondatokkal van tarkítva, amikor épp már az idegösszeomlás szélén teszed őt ágyba tizedszerre, egyszer csak elcsendesedik és pici husi karját átfonja a nyakad körül, magához húz és megpuszil, te pedig könnyes szemmel hallgatod, ahogy szuszogása egyre tompábbá és puhábbá válik…

Nem mersz mozdulni, félsz, hogy felébreszted. Igazából tudod jól, hallod a levegővételén, hogy már rég alszik, te mégis ugyanabban a pózban fekszel mellette és élvezed a pillanatot.

Tudod mire tanít meg egy ilyen kis szuperlény? A pillanat varázsára… A JELEN pillanat megélésére, arra, hogy a MOST-ban legyél. És ezzel a titkok titkát tárja fel előtted, amit valaha te is jól tudtál: nincs múlt és nincs jövő, csak a MOST létezik.

Mindig a jelen pillanat az egyetlen, ami számít és nincs olyan, amit ne írhatnánk át.

Teljesen felesleges aggódni azon, hogy mit rontottunk el tegnap, mert már az az idő elmúlt. Ez nem azt jelenti, hogy vedd félvállról, ha hibáztál, nem… Vond le a következtetéseket, tanulj a hibáidból, de ne hurcold magaddal azokat. Ugyanez a logika igaz a jövőre is… Az a nagy helyzet a jövővel kapcsolatban, hogy még nem jött el… És amikor eljön, hirtelen mosttá válik.

Érzed a varázslatot? Fülelj, figyelj gyermeked minden pillanatára, mert a legnagyobb titkok őrzői ők. Segíts neki, hogy mire felnő, továbbra is a jelen pillanatban élhessen, együtt fogtok fejlődni így. Mester és Tanítványa…

Már csak az a kérdés, ki a Mester és ki a Tanítvány?

Starmind 

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?