Mit mindent alkothattok őszi „kincsekből” a gyerekekkel

Amellett, hogy csodálatos, egy nagyon hálás időszak is az ősz; ilyenkor a természet tálcán kínálja a lehulló, színpompás faleveleket, különféle terméseket, gyümölcsöket; melyekből számtalan vicces és ötletes dolgot alkothatunk a gyerekkel együtt. Az anyaggyűjtést ráadásul egy kellemes sétával is összeköthetjük a szabadban.

Cuki tököcskék alma-nyomdából

Amilyen egyszerű, olyan ötletes és különösebb hozzávalót sem igényel. Fogjatok meg egy almát és vágjátok félbe. Narancssárga, piros, vagy barna festéket használjatok, ezt egy ecsettel érdemes felvinni a gyümölcsre. Majd a festékes felét óvatosan nyomjátok rá egy üres fehér lapra. Amíg a „tököcske” lenyomat szárad, összeszedhetitek a többi hozzávalót; a felragasztható mozgó szemeket, szárakat pedig barna színespapírból vághattok ki hozzá. Bátrabbak zsenília drótból indaszerűen csavart, kis zöld „levelet” is tekerhetnek hozzá, egy ceruza segítségével.

Színpompás falevelek papírból

Vegyetek elő egy üres papírt, s festékeket; persze nem muszáj kizárólag őszi színeket használni: ha a gyerek éppen szivárvány színű falevelet álmodott meg, hagyjuk rá, ezen ne múljon. Miközben ő alkot – azaz megfesti az egész papírlapot – egy másik, üres papírra fektetve rajzoljunk körbe egy nagyobb falevelet. Majd a levelet tegyük félre, a papíron kapott körvonala mentén pedig vágjuk ki. Máris kész a második papírréteg, a kivágott levélformával közepén. Ha a kicsi elkészült, ragasszuk össze úgy a két papírt, hogy a festett lapot tegyük alulra. Máris előbukkan a csodaszép, színes falevél forma.

Süni papírtányérból, igazi levelekből

Vegyetek elő egy papírtányért és fessétek ki az egészet barna vízfestékkel. Vágjátok félbe, majd a körív mentén, a barna felével kívül, ragasszátok össze a két darabot. Fekete filccel, mindkét oldalára rajzoljatok neki orrot, szájat, szemet. Utóbbit ez esetben is kiválthatjátok felragasztható, mozgó szemekkel. Majd következzenek a tüskéi, ehhez kellenek a falevelek, amiket több rétegben, sok-sok ragasztóval tudtok ráapplikálni a papírtányér alapra.

Egyik ötlet kivitelezése sem túl bonyolult, így a siker szinte garantált. Egy-egy elkészült cukiság pedig szuper őszi dekorációja is lehet a lakásnak; a gyerekek büszkeségére.

Ottlik Judit

(kezdőkép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.