You are currently viewing „Mondhatjuk, hogy a pénzért szeretsz?” – és hasonló mondatok, amiket a nevelőszülők kapnak

„Mondhatjuk, hogy a pénzért szeretsz?” – és hasonló mondatok, amiket a nevelőszülők kapnak

„Mi lesz, ha jönnek a gének? Nem félsz?” „Mondhatjuk, hogy a pénzért szeretsz?” „Bármikor vissza lehet őket adni, nem?”

Ilyen és ezekhez hasonló mondatok hangzanak el a Benedetto Gyerekvédelmi Szolgálat és a #nemakarokbeleszólni együttműködésében készült videóban a nevelőszülőséggel kapcsolatban.

A videót eddig több mint 120 ezren nézték meg és több százan kommentelték az Instagramon.

Gál Beatrix, a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat igazgatója elmondta, a videó alapját kizárólag olyan mondatok adják, amelyeket nevelőszülőik kapnak meg nap mint nap a környezetüktől.

Ha a nevelőszülőségről van szó, ezek a sztereotípiák beégtek a társadalomba, ezért meglepően sokan gondolkodnak úgy, ahogyan azt a videó bemutatja. Ezek ellen az előítéletek, rossz gondolattársítások ellen küzdünk minden módon, hiszen a 10 ezer családra váró gyermekhez sok nevelőszülő kellene!

A nevelőszülőség hivatás,
amelyhez a legfontosabb a gyerekek szeretete, az empátia, és az elhivatottság.

Ugyanakkor elengedhetetlen, a nevelőszülők felkészítése és folyamatos képzése, fejlesztése, hiszen gyakran lelkileg, fizikailag bántalmazott gyermekek kerülnek hozzájuk, hosszabb rövidebb időre. Mielőtt valaki nevelőszülő lehet, el kell végeznie egy tanfolyamot és vizsgáznia kell. Kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat is, ahol az írásbeli teszt után egy pszichológus személyesen beszélget el a jelöltekkel. A leendő nevelőszülő lakhatási viszonyairól, életkörülményeiről pedig környezettanulmány készül, amely a jelentkezésének része. Nevelőszülő csak az lehet, aki megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A célunk, felhívni a figyelmet arra – akár ilyen formabontó, meghökkentő módon is – milyen fontos a nevelőszülői hivatás. Nagyon hálásak vagyunk a #nemakarokbeleszólni csapatának, különösen Orsinak, hogy az ügyünk mellé álltak és elkészülhetett ez a videó. Azt szeretnénk elérni, ha valaki úgy érzi, van az otthonában, a családjában és a szívében kiadható, szabad hely, az merjen lépni és segíteni.

A videó megtekinthető itt >>>

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?