You are currently viewing Ne csak olvassunk mesét, hallgassunk is!

Ne csak olvassunk mesét, hallgassunk is!

Bár az e-könyvek és a hangoskönyvek még mindig csak töredéket teszik ki a könyvpiacnak, és közel sem olyan nagy rájuk a kereslet, mint a nyomtatott könyvekre, mégis egyre többen választják az online és elektronikus lehetőségeket, ha olvasásról van szó.

A szülők többsége még mindig tart egy kicsit attól, hogy okoskütyüt adjon a gyerek kezébe, így pedig a mesék e-könyvként, hangoskönyvként történő beszerzésétől is. Pedig a hangoskönyv, a hangosmese egy remek lehetőség, ráadásul rengeteg pozitív tulajdonsága is van.

Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a hangoskönyvek azért is hasznosak, mert kis helyet foglalnak, hiszen csak egy okoseszköz kell, és már vihetjük is őket magunkkal bárhová, de talán azzal sem, hogy lényegesen olcsóbbak, mint a nyomtatott könyvek. Az írónak is kedvezőbb az előállítási költség, nem kell a tárolásért fizetnie, így pedig kedvezőbb áron kerül értékesítésre. De ezen túlmenően is van bőven előnye annak, ha hangosmesét választunk!

A hangoskönyvek, hangosmesék pozitív tulajdonságairól

Számos tanulmány született az elmúlt években arról, hogy milyen előnyei is vannak annak, ha hangoskönyveket hallgatunk. A hangosmesék hatása is hasonló, és mindenképp érdemes ezekkel tisztában lenni, mielőtt elvetjük ezt a lehetőséget.

  • Javul a memória és a figyelem: rengeteg olyan gyerek van, akik auditív típusúak, vagyis sokkal jobbam megmarad számára egy információ, ha hallja. Számukra kifejezetten előnyös a hangosmese, a hangoskönyv, nemcsak tanulás, de szórakozás céljából is. Emellett az is bizonyított tény, hogy a hangosmese hallgatással javul a figyelem, de képzelőerő és a fantázia is.
  • Meghozhatja a kedvet a kötelező olvasmányokhoz: nagyon sok gyerek van, akinek a kötelező olvasmányok elolvasása kihívást jelent. Ma már egyre több ilyen könyv érhető el hangoskönyv formában, aki pedig nem szeret annyira olvasni, meg is hallgathatja azokat.
  • Szemkímélő hatás: sokan nem szeretnek szürkületben, félhomályban olvasni, mert ez kellemetlen a szemük számára, de a látás is romlik, ha nem megfelelő körülmények között erőltetjük. Az is elég gyakori jelenség, hogy valaki nem látja még normális fényviszonyok között sem a betűket rendesen, vagy épp nem a legkedveltebb időtöltés számára az olvasás. A mesékről nekik sem kell lemondani, hiszen itt vannak a hangosmesék, melyeket a szem erőltetése nélkül is élvezhetnek.
  • Nyelvtanulás: a nyelvtanulásban az auditív módszer használata már régóta ismert, és bevált módszer. Egyre több hangosmese van fent online idegen nyelven, így már kisiskolások számára is van arra lehetőség, hogy a mesehallgatás egyben nyelvtanulás is legyen.
  • Unalom ellen: számos olyan eset van, amikor a gyerek nem bír magával, mert unatkozik. Nincs kedve várakozni a boltban, az autóban, az orvosi váróban, esetleg beteg vagy csak nyűgös. Ilyenkor is bevethető a hangos mese, hiszen még a szemünket sem kell kinyitni ahhoz, hogy élvezhessünk egy kedves történetet.
  • Időspórolás: biztos minden szülő találkozott már olyan helyzettel, hogy főznie kellett, esetleg vezetett, a gyerekek pedig mesét szerettek volna. Ilyenkor nem mindig van arra lehetőség, hogy megosszuk a figyelmünket, vagy a kezünkbe vegyünk egy könyvet, fejből mesélni pedig nem mindegyik szülő szeret. Ilyenkor jöhet jól a hangosmese, amit akár vezetés/főzés közben is elindíthatunk.

Kőszegi-Arbeiter Anita

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?