You are currently viewing Nehezebb a gyermeknevelés, mint valaha – világszervezetek által készített videó- és oktatóanyagok segítik a magyar szülőket

Nehezebb a gyermeknevelés, mint valaha – világszervezetek által készített videó- és oktatóanyagok segítik a magyar szülőket

Világunk bonyolultabb és kiszámíthatatlanabb, mint valaha, így nem csoda, hogy a szülők is könnyen eltévednek a gyermeknevelés útvesztőiben.

Internet, kütyük, online zaklatás, stressz, otthon tanulás – a koronavírus-járvány pedig cseppet sem javított a helyzeten. A kihívást felismerve az UNICEF, a WHO és több más világszervezet szakértői összefogtak, és olyan ingyenes, digitális tudásbankot hoztak létre, mellyel hatékonyan támogathatják a családokat a gyermeknevelésben és a problémás élethelyzetek kezelésében. A kezdeményezéshez a Generali Biztosító is csatlakozott a The Human Safety Net nevű programján keresztül, a hazai önkéntesek jóvoltából így magyar nyelven is elérhető a 60 különböző oktatóanyag- és videó.

Digitalizált világunk lehetővé tette, hogy szinte korlátlan tudás birtokába jussunk, ugyanakkor éppen emiatt mindennapjaink is bonyolultabbá váltak. Szülőként is nagyobb kihívás helytállni, hiszen számos olyan veszélyforrástól kell megvédenünk gyermekeinket, melyek korábban nem is léteztek. Egy az Egyesült Államokban készített felmérés résztvevői egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy sokkal nehezebbnek gondolják a nevelést, mint az saját gyermekkorukban volt, ennek fő okaiként pedig a digitális technológiát, az egyre kockázatosabb világot és a közös erkölcsi rend hiányát nevezték meg.

Szinte mindenkinek elkel tehát egy kis segítség a mindennapokban, ezért a WHO, az Oxfordi Egyetem, az UNICEF és a hozzájuk csatlakozó világszervezetek elindították a „Parenting for LifeLong Health” elnevezésű globális programjukat, és összeállítottak egy olyan komplex tudásanyagot, mely világszerte a szülők segítségére lehet a kihívások leküzdésében, illetve abban, hogy gyermekeik számára biztonságos, kiegyensúlyozott és szeretetteljes közeget alakíthassanak ki.

Globális erőfeszítés a kiegyensúlyozott családokért

A magyar szülőkhöz a Generali The Human Safety Net nevű társadalmi felelősségvállalási programján keresztül jutnak el a felbecsülhetetlenül értékes nevelési tippek és tanácsok. Az év elején lezajlott globális akciójuk során lelkes kollégák, külső tanácsadók, valamint partnerszervezetek fordították és lektorálták az anyagokat összesen 20 nyelvre, Magyarországon több mint 50 önkéntes vett részt a munkában.

„Elképesztő lelkesedéssel, fáradhatatlanul vetették bele magukat a munkába a kezdeményezés hazai résztvevői, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni közreműködésüket. Az ő őszinte érdeklődésük is azt bizonyította, hogy nagy igény van az ilyen típusú fejlesztő tartalmakra. Szerencsére egyre többen belátják, hogy nem szégyen tanulni vagy segítséget kérni, ha olyan kihívással találkoznak a hétköznapokban, melyet egyedül nem tudnak leküzdeni”mondja Földi-Tamás Ildikó, a THSN program hazai vezetője, a Generali Biztosító kommunikációs vezetője.

A kezdeményezés különlegessége, hogy a digitális tudásbankban olyan videók is találhatók, melyben maguk, a szülők osztják meg tapasztalataikat olyan fontos témákban, mint a hatékony dühkezelés vagy a kicsik védelme az online térben jelentkező veszélyek ellen.

Boldog szülő, boldog gyermek – az énidő is fontos

A szakértők, tanácsadók és gyakorló szülők által összeállított anyagokból kiderül, hogy miért fontos az együtt töltött minőségi idő, hogyan tehető minél zökkenőmentesebbé az újszülött beillesztése a már működő családi egységbe, illetve hogyan lehet játszva tanítani a legkisebbeket. Természetesen számos téma reflektál olyan kérdésekre, melyek a koronavírus időszakában különösen aktuálissá váltak: ilyen a hatékony napirend kialakítása vagy éppen az otthon töltött napok feszültségének feloldása. Az összeállított anyagok fontos tanulsága, hogy a harmonikus családi élet a szülőkkel kezdődik, ha ők elegendő időt fordítanak testi-lelki egészségükre, könnyebben birkóznak meg a gyermekneveléssel járó kihívásokkal.

Az értékes tudásanyagot hazánkban is elérhetővé tévő The Human Safety Net (röviden THSN) elnevezésű, ma már 21 országban működő globális mozgalmat 2017-ben hívta életre a Generali azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetben élők számára is elérhető legyen a fenntarthatóbb és jobb élet. Magyarországon a program nélkülözhetetlen támogatást nyújtott többek között a koraszülött-ellátás fejlesztésében is. „Világszerte tevékeny programunk olyan alapítványoknak és egyesületeknek nyújt segítő kezet, amelyek minden időben a társadalom kiemelten sebezhető csoportjainak védelmét szolgálják. A kezdeményezés alapeleme a „segítséglánc” jelensége: hiszünk abban, hogy a jóakarat és a segítségnyújtás tovább terjed, és akinek az életét megváltoztatta a környezete támogatása, az képes lesz pozitív hatással lenni más rászorulók körülményeire is”teszi hozzá Földi-Tamás Ildikó.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?