You are currently viewing Nem gondolnád, de ezek es(het)nek jól egy frissen szült anyukának!

Nem gondolnád, de ezek es(het)nek jól egy frissen szült anyukának!

Amikor egy édesanya életet ad a gyermekének, akkor nem csak ő, hanem még sokan örülnek a pici világrajöttének. 

Ha épp a körülmények engedik, akkor a család a kórházba is belátogat megnézni a kisbabát, de a legtöbben már az otthonlét idejére időzítik az első találkozást.

Az első verzió egyszerűbb, hiszen a kórház beszabályozza, mit és hogyan lehet. Ilyenkor azért érdemes megkérdezni az anyukát, mire van szüksége, mielőtt beállítanánk egy halom olyan étellel és itallal, amit nem fogyaszthat. Hallottam már anyós által bevitt isteni finom thai csípős levesről…

Viszont sokan még mindig nem tudják mit illik és mit nem, és kellő tapintat nélkül rontanak be a család életébe. Először is kérdezzük meg:

-Mikor mehetünk látogatóba?

A 6 hetes gyermekágy nem vicc, azt minimum illik betartani, a nem legeslegszűkebben vett családtagokon kívül mindenkinek!

A koronavírus eléggé megnyírbálta a szociális kapcsolatainkat, de azért nyugodtan lehet jönni velünk sétálni, ha jó idő van! Be lehet jelentkezni, a gyereknek is az a jó, ha egyre több (jó) arcot lát maga körül. A szociális kapcsolatainkat így is durván megnyírbálta a koronavírus, ne szeparálódjunk el jobban az emberektől, mint amennyire muszáj.

-Hányan mehetünk egyszerre?

Egy kis lakásba becsődülni a komplett famíliának az újszülött mellé, az szintén tapintatlanság…

-Mire van szükségetek?

Ne vigyünk olyan játékot, amit csak 1 éves kora után tud használni (vagy még később), pl. szőrös plüss., vagy műanag vackokat, amiket nem szeretne, és majd úgyis továbbajándékozzuk. A csörgő-zörgő-zenélő dolgokról pedig kifejezetten kérdezzük meg a szülőket! És vigyázzunk, ha ilyet adunk, mert alkalmasint vissza is kaphatjuk a kedvességet!

Amivel nem lőhetünk mellé, azok mindig a különböző utalványok, amiből pl. pelenkát vagy popsitörlőt lehet venni, mert az fogy a legjobban, az tuti!

FONTOS! Fél-maximum 1 órát maradjunk látogatóban, ennél több már terhes lehet a családnak. És NE ebéd vagy vacsoraidőben tegyük mindezt, mert bár mi vendégségbe megyünk, a kisbabás anyuka ne pörögjön azon, hogy kiszolgáljon minket!

Ha ezekkel megvagyunk és vagyunk olyan bensőséges viszonyban az anyukával, akkor feltehetünk további kérdéseket.

Mik azok, amikre egyáltalán nem kérdeznek rá, pedig lehet, hogy jól esne, ha foglalkoznának vele?!

Rám ezek csak részben voltak igazak, mert anyukám az első 2 hónapban sokat volt nálunk és rengeteget segített, a húgommal együtt (a férjem addig tudott dolgozni).

Nyilván az apuka sok mindent meg tud csinálni, de azért nem árt a szülőknek kicsit kettesben is lenni és egymással foglalkozni és nem mást csinálni (vasalni, mosogatni, stb.), amikor mindketten otthon vannak.

Hasznos és jóleső kérdések és mondatok:

-És te hogy vagy? -Persze, hogy mindenkit a gyerek érdekel, de azért ott van anyuka is…

-Vigyázok a picire/elviszem sétálni, dőlj le egy órára/menj el nyugodtan(!) vécére/zuhanyozni.

-Hozok nektek ebédet/vacsorát, ne kelljen főznöd. Nem véletlen találták ki anno a komatálat, ami sajnos mostanra eléggé kiment a divatból… A lényege, hogy a szomszédság az újszülöttes házba minden nap felváltva vitt meleg ételt a gyermekágyi időszak alatt.

-Bevásárolok szívesen, küldd el a listát!

-Segítek takarítani vagy vigyázok a babára, ha téged épp pont a takarítás kapcsol ki…

-A 6 hetes kontroll után, amikor már lehet: ülj be nyugodtan a kádba, lazíts egyet, addig én babázok!

-Hívd fel bátran telefonon! Ha nem tudja felvenni, visszahív! Ne gondold, hogy zavarod, jólesne felnőtt emberrel beszélgetnie neki is!

-Elmennél a picivel valamilyen babaprogramra, de nincs, aki napközben segítsen? Rám számíthatsz! (de tényleg!) (Olyan jól tud esni, amikor segít valaki mondjuk a babaúszás előtt-után fogni-öltöztetni-pakolni.)

És nyilván mindannyian szuper anyukák vagyunk és mindent IS meg tudunk csinálni: ellátni a gyereke(ke)t, vezetni a háztartást, minden nap kicsinosítani magunkat, van időnk olvasni/filmet nézni, friss meleg ételt tenni az asztalra esténként… vagy mégsem?

Nem kedves anyuka, nem attól leszel csodálatos, ha élére van vasalva minden otthon!

Hanem attól, hogy szívvel-lélekkel-szeretettel foglalkozol a gyermekeddel és fordulsz a párod felé.

És ami a legfontosabb:

NE FÉLJ SEGÍTSÉGET KÉRNI!

Simán éri: ebédet-vacsorát rendelni, vagy épp mirelit pizzát enni (azt is lehet szeretettel tálalni), ha megteheted, segítséget hívni takarítani (de lehet az családtag vagy barátnő is). Hidd el, sokszorosan megtérül, ha nem ráfeszülsz, hanem lazítasz és engedsz.

Mert az anyaság, a szülőség elengedések sorozatából és a prioritások megváltozásából áll…

Ölelést küldök minden kedves anyatársamnak,
Tomkó Bori
főszerkesztő

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?