Segítsük együtt a Babagenetika Egyesület hiánypótló munkáját!

A Babagenetika non-profit egyesület célja, hogy megfelelő információt nyújtson a várandósság előtti és alatti szűrővizsgálatokról, és segítse a szülők eligazítását a gyermekvállalással járó egészségügyi kérdésekben.

Az egyesület munkáját egy elismert szakmai csapat segíti, akik főleg orvosokból, biológusokból , genetikusokból és gyógypedagógusokból és lelki segítőkből állnak. 

December elején indult a Babagenetika Egyesület érzékenyítő kampánya, amelynek célja a társadalmi előítéletek mérséklése. A kampány helyszíne a virtuális tér, az egyesület egy online kiállítás formájában szólítja meg az embereket. A cél, hogy

vegyük észre, sokszor milyen könnyen és elhamarkodottan ítélkezünk,

és nem csak a hétköznapi dolgok terén, hanem a gyerekvállalás kapcsán is.

Mikor lehet gyereket vállalni? Milyen a jó szülő? Milyennek kell lennie a megszületendő gyermeknek?

A Babagenetika Egyesület szerint empátiára és elfogadásra van szüksége egy társadalomnak ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozott és egészséges gondolkozású felnőttek és gyerekek alkossák. Még akkor is, sőt különösen akkor, ha a fizikai egészség csak korlátozottan adott.

Az Emberi szemmel színesen interaktív online kiállítás információkat, érzéseket, gondolatokat közvetít, bízva abban, hogy a korábban ítélkezők a kellő információ megszerzése után perspektívát váltanak, és az ítéleteket felváltják a segítő tettek, a támogató szavak.

A kiállítás 30 képe:

Harminc életkép, harminc emberi sors. Minden kép egy olyan gyerekvállalással, terhességgel, szülői szereppel kapcsolatos életszituáció, amely megosztó érzelmeket, gyakorta kemény kritikát vált ki az emberekből.

Fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők, a szülés utáni depresszióval küzdő édesanya, szülők akikkel a szűrővizsgálat rossz eredményét osztja meg az orvos vagy rossz anyagi, higiéniás és egészségügyi körülmények között nevelkedő gyerekek.

Elsősorban az alábbi egészségügyi problémák kerülnek szövegesen és vizuálisan is a kommunikáció központjába: Down-szindróma, Edwards- szindróma, autizmus, Patau-szindróma, SMA, szülés utáni depresszió, vetélés utáni depresszió, meddőség, általánosságban a rossz génállománnyal való szembesülés és alternatív lehetőségek bemutatása egy teljes élethez.

Az interaktív kiállítást végignéző a digitális barangolás végére maga is szereplővé válik. Megfogalmazhatja a saját üzenetét, jókívánságát a szereplőknek, illetve elmondhatja azt, hogy ő hogyan segítené az adott szituációban lévőket.

A Babagenetika Egyesület érzékenyítő kampánya egyben egy microsite-on elhelyezett nyereményjáték is. Az érdeklődők a Facebook fiókjukkal léphetnek be, és vehetnek részt a játékban december 1-jétől: https://babagenetika.hu/emberiszemmel/

Sevcsik M. Anna a Babagenetika mozgalom elindítója. Személyes érintettsége, saját tapasztalata mutatta meg, milyen nagy szükség van a genetikai vizsgálatok minél szélesebb körű megismertetésére, s arra, hogy azok minél több ember számára elérhetők legyenek.

A Babagenetika Egyesületben hiánypótló munkát végeznek, ráadásul mindezt gyakorlatilag szinte csak adományokból. Minden forintot arra költenek, hogy minél többet tudjanak segíteni azoknak a szülőknek, akik valamilyen oknál fogva nehéz helyzetbe kerültek gyermekvállalásuk kapcsán.

Az adományokat kizárólag az Egyesület céljának megfelelően a genetikai vizsgálatok szélesebb körű megismertetésére és az esélyegyenlőség elősegítésére fordítják. Már pár száz forint is óriási segítség számunkra!

Ha szeretnéd a munkájukat segíteni, akkor az alábbi számlaszámon tudják fogadni adományodat:

Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.

Hu32 16200151 18532896 00000000

Segíts, hogy segíthessenek!

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?